Home Slimme Maurits

Slimme Maurits

  • Gepubliceerd op: 17 april 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins
  • 2 minuten leestijd

Maurits heet de bezoeker meteen welkom. Hij is de hoofdpersoon van Maurits en het oranje geheim, een tentoonstelling voor kinderen en volwassenen in het Legermuseum in Delft. ‘Een groet aan u in deze bewogen tijden,’ zegt hij in het introductiefilmpje. Daarin is Maurits afgebeeld als bewegend portret, een schilderij van een jongen van ongeveer twaalf jaar, die alleen zijn mond en soms zijn handen beweegt.



Maurits vertelt dat hij met zeventien jaar legeraanvoerder werd, want toen werd zijn vader, Willem van Oranje, vermoord. De hoop van al degenen die vrij wilden zijn van de Spanjaarden was op hem gevestigd. ‘Win met mij de oorlog tegen de Spanjaard,’ zegt de jonge Maurits. In alle delen van de tentoonstelling – de herberg, de slaapkamer, de bibliotheek, een veldkampement en het tuighuis – legt hij vervolgens uit welke slimmigheden zorgden dat hij uiteindelijk overwon.

Het betaalde goed, vertelt Maurits in de herberg. Tinnen bekers staan er op een zware houten tafel. Hij rustte zijn soldaten uit met identieke wapens, verklaart hij in het tuighuis. Zo waren er altijd reserveonderdelen voorhanden. In het tuighuis liggen tientallen pieken, musketten, kanonnen en zwaarden keurig in rekken.

En hij voerde de contramars in, legt Maurits uit in zijn slaapkamer. Musketiers waren tijdens het laden van hun musket altijd erg kwetsbaar, vandaar de contramars. Het was een soort ballet. Musketiers die gevuurd hadden, liepen meteen naar achteren, zodat anderen hun plaats konden innemen. De brief waarin Maurits’ neef Willem Lodewijk het systeem uitlegt ligt in de slaapkamer. Eigenlijk was hij namelijk de uitvinder.

Door alle filmpjes met uitleg is het niet moeilijk je in te leven in de jonge aanvoerder. Spelletjes brengen het zeventiende-eeuwse oorlogvoeren verder tot leven. Bij het legerkamp met tenten kun je zelf virtueel een belegering leiden. En er is een trommel, waar je de ritmes kunt naspelen van drie bevelen: wakker worden, omkeren en aanvallen. 

Maurits en het oranje geheim Semi-permanent. Legermuseum Delft, Korte Geer 1, Delft. Open: di-vr 1-17 uur, za-zo 12-17 uur. Info 015-21 50 500 of http://www.legermuseum.nl/.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Recensie

Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz

Negen Nederlandse vrouwen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaaksters in Auschwitz. Een nieuwe podcast schijnt licht op hun levens en keuzes. Helaas gaan de makers niet zo ethisch te werk. Ze benaderen nabestaanden die nog niets weten van dat deel van hun familiegeschiedenis en zich kapot schrikken. Veel historische podcasts gaan over de Tweede...

Lees meer