Home Slimme Maurits

Slimme Maurits

  • Gepubliceerd op: 17 april 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins

Maurits heet de bezoeker meteen welkom. Hij is de hoofdpersoon van Maurits en het oranje geheim, een tentoonstelling voor kinderen en volwassenen in het Legermuseum in Delft. ‘Een groet aan u in deze bewogen tijden,’ zegt hij in het introductiefilmpje. Daarin is Maurits afgebeeld als bewegend portret, een schilderij van een jongen van ongeveer twaalf jaar, die alleen zijn mond en soms zijn handen beweegt.



Maurits vertelt dat hij met zeventien jaar legeraanvoerder werd, want toen werd zijn vader, Willem van Oranje, vermoord. De hoop van al degenen die vrij wilden zijn van de Spanjaarden was op hem gevestigd. ‘Win met mij de oorlog tegen de Spanjaard,’ zegt de jonge Maurits. In alle delen van de tentoonstelling – de herberg, de slaapkamer, de bibliotheek, een veldkampement en het tuighuis – legt hij vervolgens uit welke slimmigheden zorgden dat hij uiteindelijk overwon.

Het betaalde goed, vertelt Maurits in de herberg. Tinnen bekers staan er op een zware houten tafel. Hij rustte zijn soldaten uit met identieke wapens, verklaart hij in het tuighuis. Zo waren er altijd reserveonderdelen voorhanden. In het tuighuis liggen tientallen pieken, musketten, kanonnen en zwaarden keurig in rekken.

En hij voerde de contramars in, legt Maurits uit in zijn slaapkamer. Musketiers waren tijdens het laden van hun musket altijd erg kwetsbaar, vandaar de contramars. Het was een soort ballet. Musketiers die gevuurd hadden, liepen meteen naar achteren, zodat anderen hun plaats konden innemen. De brief waarin Maurits’ neef Willem Lodewijk het systeem uitlegt ligt in de slaapkamer. Eigenlijk was hij namelijk de uitvinder.

Door alle filmpjes met uitleg is het niet moeilijk je in te leven in de jonge aanvoerder. Spelletjes brengen het zeventiende-eeuwse oorlogvoeren verder tot leven. Bij het legerkamp met tenten kun je zelf virtueel een belegering leiden. En er is een trommel, waar je de ritmes kunt naspelen van drie bevelen: wakker worden, omkeren en aanvallen. 

Maurits en het oranje geheim Semi-permanent. Legermuseum Delft, Korte Geer 1, Delft. Open: di-vr 1-17 uur, za-zo 12-17 uur. Info 015-21 50 500 of http://www.legermuseum.nl/.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.