• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2006

  Recent verschenen

  Door: Frans Smits

  Hans Boland
  Mijn Russische ziel
  264 p. Atheneum-Polak & Van Gennep, euro 17,50
  De slavist Hans Boland verhaalt over zijn omgang met de Russen en legt uit wat een Rus is.
  Meer Rusland: Jan Paul Hinrichs, Vader van de slavistiek. Leven en werk van Nicolaas van Wijk (1880-1941). 381 p. Bas Lubberhuizen, euro 24,90. Biografie van Leids slavist Van Wijk, leermeester van Jan Romein.


  Yvonne Bos-Rops, Marijke Bruggeman en Eric Ketelaar
  Archiefwijzer. Handleiding voor het gebruik van archieven in Nederland
  165 p. Couthino, euro 23,00
  Voor wie zelf historisch onderzoek wil gaan doen in archieven is dit een zeer handige gids. Hoofdstukken over: het ontstaan van het moderne archiefwezen, archieven nu, werken met archieven en zoeken naar personen.

  John Jansen van Galen
  Laatste gouverneur, eerste president. De eeuw van Johan Ferrier, Surinamer
  109 p. KITLV Uitgeverij, euro 15,00
  Kenner van Suriname John Jansen van Galen sprak tientallen malen met Johan Ferrier over zijn leven en loopbaan als onderwijzer, padvinder, voetballer, vakbondsman, volksvertegenwoordiger, pedagoog, minister-president, directeur van een mijnbouwmaatschappij, gouverneur, president en onbezoldigd burger in Nederland. Het boek verscheen ter gelegenheid van dertig jaar Surinaamse onafhankelijkheid.

  Hans Jansen
  De historische Mohammed. De Mekkaanse verhalen
  234 p. De Arbeiderspers, euro 17,95
  De inmiddels zeer bekende arabist Hans Jansen probeert te achterhalen wie Mohammed eigenlijk was. Veel betrouwbaar historisch materiaal is er niet over de profeet van de islam. 
             
  Meer religie: Karen Armstrong, De grote transformatie. Het begin van onze religieuze tradities. 544 p. De Bezige Bij, euro 23,50. Over het confucianisme en taoïsme in China, hindoeïsme en boeddhisme in India, monotheïsme in Israël en het filosofische rationalisme in Griekenland. Victoria Clark, Waarom engelen vallen. 508 p. Atlas, euro 29,90. Over hoe het tegenwoordig is gesteld met de oosters-orthodoxe kerk. Hans Wortelboer, De Rooms-Katholieke Kerk. Het complete handboek. 815 p. Kok, euro 45,00. Alles over de katholieken en hun kerk. John Freely, De verdwenen Messias. 312 p. Atlas, euro 24,90. Over Sabbatai Sevi en zijn messianistische beweging die voortkwam uit de mystiek van de kabbala.

  Liek Mulder, Anne Doedens en Yolanda Kortlever
  Geschiedenis van Nederland. Van prehistorie tot heden
  288 p. HB Uitgevers, euro 24,50
  2006 staat in het teken van de Canon van de Nederlandse cultuur en geschiedenis, die een commissie onder leiding van Frits van Oostrom in september hoopt te presenteren. Een handzaam overzicht van de vaderlandse geschiedenis biedt dit boek. 
             
  Liek Mulder stelde ook samen De kleur van het verleden. 70 verhalen uit de geschiedenis. 222 p. Walvaboek, euro 15,95. Zeventig bekende en minder bekende verhalen uit de wereldgeschiedenis: het paard van Troje, de slachting bij Wounded Knee, een barre tocht in de hongerwinter. Samen met Anne Doedens schreef Mulder Geschiedenis van de twintigste eeuw. 458 p. HB Uitgevers, euro 24,50.

  Jos Palm
  Oerend Hard. Het onmogelijke hokersleven van Ben Jolink
  270 p. Contact, euro 17,90
  Jos Palm, de eerste hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad en tegenwoordig redacteur van het radioprogramma OVT, schreef een biografie van de zanger van Normaal. Over de strijd van het platteland tegen de stad, uitgevochten in de popmuziek. 
             
  Het lijkt erop dat de Boekenweek van 2006 al begonnen is, want er zijn nog veel meer boeken over muziek: Jos van der Zanden, Wolfgang Amadeus Mozart in de Lage Landen. 160 p. Pimento, euro 17,90 (inclusief cd): welke muziek componeerde Mozart toen hij van 1763 tot 1766 door Nederland en België reisde? Barry Miles, Zappa. De biografie. 430 p. Thomas Rap, euro 24,90. Miles legt uit waarom deze popmuzikant tegen het establishment streed. Larry Kane, John Lennon. De man, de mythe en de waarheid. 348 p. Pimento, euro 19,90 (inclusief dvd). Wat dreef Lennon in creatieve hoogtijdagen bij de Beatles en wat dreef hem later tot depressies?

  Orhan Pamuk
  Istanbul. Herinneringen en de stad
  445 p. De Arbeiderspers, euro 25,00
  De beroemde Turkse schrijver vertelt het verhaal van zijn excentrieke familie in Instanbul en portretteert tegelijkertijd de stad. 
             
  Meer familiegeschiedenis: Kader Abdolah, Het huis van de moskee. 413 p. De Geus, euro 22,50. De dramatische geschiedenis van de Iraanse familie van Aga Djan.

  Philippe Remarque
  Boze geesten van Berlijn
  381 p. Mets & Schilt, euro 25,00
  Remarque was correspondent voor de Volkskrant in Berlijn en ontdekte dat Berlijn meer geschiedenis heeft dan goed is voor een stad. 
             
  Meer Duitsland: Frits Boterman, Moderne geschiedenis van Duitsland, 1800-heden. 734 p. De Arbeiderspers, euro 27,50. Nieuwe uitgave van handboek uit 1996, met twee nieuwe hoofdstukken over de recentste geschiedenis.

  Menno Schenke
  Vaan. Het bewogen bestaan van C.B. Vaandrager
  495 p. De Bezige Bij, euro 35,00
  Biografie van een volkomen mislukt dichter en schrijver, bekend van de regels: 'De kroketten in het restaurant/ zijn aan de kleine kant.' Geeft een aardig beeld van het culturele leven in Rotterdam sinds de jaren vijftig. 
             
  Nog een schrijversbiografie: Karl Corino, Musil. Een biografie, 1880-1924. 552 p. Meulenhoff, euro 49,90. Eerste deel van een monumentale levensbeschrijving van de schrijver van De man zonder eigenschappen.

  Simon Winchester
  Krakatau. De dag dat de wereld ontplofte, 27 augustus 1883
  400 p. Atlas, euro 24,90
  Winchester publiceerde onlangs een studie over de grote aardbeving van San Francisco in 1906 (zie nummer 2005/10 van Historisch Nieuwsblad). Krakatau verscheen oorspronkelijk in 2003 en vertelt het verhaal van een andere natuurramp: een vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Krakatau, waarbij door een vloedgolf bijna 40.000 mensen omkwamen. 
             
  Meer Indische geschiedenissen: Lourens van Elstland, Jan onder de deecken. Een Haarlemse 'klugt' geschreven te Batavia rond 1690. 196 p. KITLV Uitgeverij, euro 19,90. Klucht van zeventiende-eeuwse dichter te Batavia, geboren in Haarlem, met veel sneren naar corrupte VOC-dienaren. Henk C.M.I. Smeets (samenstelling), Paters in de Oost. Brieven uit Indië 1859-1883. 112 p. Walburg Pers, euro 12,95. Een selectie van brieven die paters jezuïeten, werkzaam in Indië als missionaris, schreven aan hun superieur in Nederland. Max van de Sandt, Een plantersleven. De Indische jaren van Constant van de Sandt en Bernardine Moormann (1897-1952). 133 p. Walburg Pers, euro 14,95. Portret van een welvarend plantersechtpaar. Marie-Antoinette Willemsen (samenstelling), Een missionarisleven in brieven. Willem van Bekkum, Indië 1936-1998. 352 p. Walburg Pers, euro 19,95. Een missionaris in Indië schrijft aan familie en weldoeners in Nederland. Menno Steenhuis, Onhoorbaar groeit de padi. Frontsoldaten in een verloren oorlog. Indonesië 1948-1950. 216 p. Bestellen bij auteur, tel. 050-40 62 609, euro 24,50. Herinneringen van een inlichtingenofficier op Midden-Java. Duco Hellema, De Karel Doorman naar Nieuw-Guinea. Nederlands machtsvertoon in de Oost. 220 p. Boom, euro 19,50. De trots van de Koninklijke Marine stoomt op naar Nieuw-Guinea om te laten zien dat Nederland zijn laatste koloniale bezit in Zuidoost-Azië niet zal opgeven.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen