Home LEZERSFORUM: ‘Willem de Zwijger was een opportunist’

LEZERSFORUM: ‘Willem de Zwijger was een opportunist’

  • Gepubliceerd op: 26 september 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout

Willem van Oranje wordt de Vader des Vaderlands genoemd, maar is hij ook de grootste Nederlandse held uit de geschiedenis? Ja, zegt 25 procent van de forumdeelnemers. Nee, vind 59 procent.


‘Willem was een kundig politicus, een slimme pragmaticus, een intelligente opportunist. Soit. Maar een held? Nee, dank u,’ zo reageert C. Boas op de stelling van deze maand. Verschillende forumdeelnemers stellen zich bij een held iemand voor die bewust zijn leven riskeert, liefst in het gevecht. Dat zou voor Willem van Oranje niet gelden. ‘Hij bleef redelijk uit het strijdgewoel,’ aldus A.L.M. van Dijk. Ook W. van Helden meent dat de Zwijger ‘fysiek niet erg heeft geleden’. Volgens F.H.M. Smit moet je om het predikaat ‘held’ te verdienen minstens een admiraal of ontdekkingsreiziger zijn geweest, en geen staatsman.

Sommige respondenten uitten zich ronduit negatief over Willem van Oranje. G.A. Koeze noemt hem ‘een opportunist die bij toeval bij de Nederlanden betrokken raakte en daar kansen zag’. G. Vastenburg spreekt van een ‘hypocriet’ en Paul Rosekrans zelfs van een ‘oorlogsmisdadiger’. Volgens M. Daru is de Zwijger dan ook ‘geen rolmodel voor antimilitaristisch ingestelde vrouwen’.

Alternatieven worden ook genoemd. ‘Rembrandt en Mondriaan hebben over de hele wereld invloed gehad; dat is heel wat indrukwekkender,’ schrijft H. Moors. Voor T.M. Galama is Michiel de Ruyter de grootste held van Nederland, en Mark Beumer houdt een pleidooi voor koningin Beatrix. J. Kwakman merkt op: ‘De grootste helden zijn al die naamlozen die opkwamen voor medemensen in nood en dat met hun leven moesten bekopen.’

Maar er zijn ook forumdeelnemers die Willem van Oranje wel boven aan hun lijstje hebben staan. ‘Iemand die een opstand start en met inzet van eigen middelen volhoudt, ook wanneer de zaak volstrekt hopeloos lijkt, mag met recht de grootste Nederlandse held aller tijden worden genoemd,’ schrijft J.J. Kloosterman. En H. Guichelaar merkt op: ‘Hij heeft zichzelf, zijn zoon en zijn broers geofferd voor onze vrijheid.’ Ook P.A.M. Gottgens is fan: ‘Willem was geen lieverdje, maar wie wel in die tijd? Ik ben van huis uit katholiek en toch is hij mijn man.’

DE STELLING VAN DEZE MAAND:
‘Willem van Oranje is de grootste Nederlandse held aller tijden’

Oneens 59 %
Eens  25 %
Geen mening 16 %


Opmerkelijk
'Het moet maar eens afgelopen zijn met dat lijstjesgedoe'
– Lex Janssen

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.