Home LEZERSFORUM: ‘Willem de Zwijger was een opportunist’

LEZERSFORUM: ‘Willem de Zwijger was een opportunist’

  • Gepubliceerd op: 26 september 2012
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Bas Kromhout

Willem van Oranje wordt de Vader des Vaderlands genoemd, maar is hij ook de grootste Nederlandse held uit de geschiedenis? Ja, zegt 25 procent van de forumdeelnemers. Nee, vind 59 procent.


‘Willem was een kundig politicus, een slimme pragmaticus, een intelligente opportunist. Soit. Maar een held? Nee, dank u,’ zo reageert C. Boas op de stelling van deze maand. Verschillende forumdeelnemers stellen zich bij een held iemand voor die bewust zijn leven riskeert, liefst in het gevecht. Dat zou voor Willem van Oranje niet gelden. ‘Hij bleef redelijk uit het strijdgewoel,’ aldus A.L.M. van Dijk. Ook W. van Helden meent dat de Zwijger ‘fysiek niet erg heeft geleden’. Volgens F.H.M. Smit moet je om het predikaat ‘held’ te verdienen minstens een admiraal of ontdekkingsreiziger zijn geweest, en geen staatsman.

Sommige respondenten uitten zich ronduit negatief over Willem van Oranje. G.A. Koeze noemt hem ‘een opportunist die bij toeval bij de Nederlanden betrokken raakte en daar kansen zag’. G. Vastenburg spreekt van een ‘hypocriet’ en Paul Rosekrans zelfs van een ‘oorlogsmisdadiger’. Volgens M. Daru is de Zwijger dan ook ‘geen rolmodel voor antimilitaristisch ingestelde vrouwen’.

Alternatieven worden ook genoemd. ‘Rembrandt en Mondriaan hebben over de hele wereld invloed gehad; dat is heel wat indrukwekkender,’ schrijft H. Moors. Voor T.M. Galama is Michiel de Ruyter de grootste held van Nederland, en Mark Beumer houdt een pleidooi voor koningin Beatrix. J. Kwakman merkt op: ‘De grootste helden zijn al die naamlozen die opkwamen voor medemensen in nood en dat met hun leven moesten bekopen.’

Maar er zijn ook forumdeelnemers die Willem van Oranje wel boven aan hun lijstje hebben staan. ‘Iemand die een opstand start en met inzet van eigen middelen volhoudt, ook wanneer de zaak volstrekt hopeloos lijkt, mag met recht de grootste Nederlandse held aller tijden worden genoemd,’ schrijft J.J. Kloosterman. En H. Guichelaar merkt op: ‘Hij heeft zichzelf, zijn zoon en zijn broers geofferd voor onze vrijheid.’ Ook P.A.M. Gottgens is fan: ‘Willem was geen lieverdje, maar wie wel in die tijd? Ik ben van huis uit katholiek en toch is hij mijn man.’

DE STELLING VAN DEZE MAAND:
‘Willem van Oranje is de grootste Nederlandse held aller tijden’

Oneens 59 %
Eens  25 %
Geen mening 16 %


Opmerkelijk
'Het moet maar eens afgelopen zijn met dat lijstjesgedoe'
– Lex Janssen

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer