Home Dossiers Hippies Doek valt voor hippievrijstaatje Christiania

Doek valt voor hippievrijstaatje Christiania

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2009
  • Laatste update 17 apr 2023
  • Auteur:
    door Windy Kester/ Oslo
  • 2 minuten leestijd
Doek valt voor hippievrijstaatje Christiania
Cover van
Dossier Hippies Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De Deense regering gaat het hippievrijstaatje Christiania in het centrum van de hoofdstad Kopenhagen normaliseren. Dit betekent het einde van het flowerpower-tijdperk in de 34 jaar oude autonome wijk.

De veranderingen zijn al zichtbaar: na een aantal politie-invallen is de voorheen gedoogde handel in softdrugs uit het straatbeeld verdwenen. De regering wil bovendien dat de normale Deense wetten in Christiania gaan gelden. Een deel van de huizen zou niet aan de bouwvoorschriften voldoen en moet plat. De autoriteiten willen het gebied teruggeven aan de ‘gewone’ burger. De duizend bewoners, Christianieten genoemd, denken echter dat er meer achter zit: door de centrale en aantrekkelijke ligging zijn de 34 hectare van Christiania zeer lucratief voor nieuwbouw.

Het begon in 1971 als een eenvoudige en niet-ongewone kraakactie. Een groepje hippies liep het terrein van een pasgesloten kazerne in hartje Kopenhagen op en riep er een vrijstaat uit. De krakers bezetten 170 gebouwen en gebouwtjes en wilden voornamelijk woningnood aan de kaak stellen. Al snel werd Christiania echter ook een vrijplaats voor de handel in softdrugs.

De autoriteiten stonden klaar om te ontruimen, maar de minister van Defensie, eigenaar van de kazerne en het gebied eromheen, gaf uiteindelijk toestemming voor wat hij een ‘sociaal experiment’ noemde. De bewoners betaalden maandelijks een symbolisch bedrag aan huur. Bovendien leek het veel politici het beste om de hasjhandel centraal en dus redelijk controleerbaar te houden.

In de jaren erna ontwikkelde Christiania zich tot uitvalsbasis voor anti-NAVO-, antifascisme-, anti-EU- en later anti-Bush-acties. Nog steeds wordt er in de autovrije wijk volgens een collectief principe geleefd door met name kunstenaars en alternatievelingen op zoek naar een ‘magische mix van anarchie en liefde’. De poorten staan open voor iedereen die een veganistische maaltijd wil eten of een concert of politieke debat wil bijwonen.

Christiania staat de afgelopen jaren bovendien na het Tivolipark en het beeld van de Kleine Zeemeermin op de lijst van grootste toeristenattracties van Kopenhagen. Een van de kiosken die tot voor kort werden gebruikt voor de verkoop van hasj is opgenomen in de collectie van het Deense Nationaal Museum.

Dit alles zorgt ervoor dat veel Denen het vrijstaatje als cultureel erfgoed zijn gaan beschouwen. ‘Christiania is hét symbool van de Deense tolerantie,’ zeggen voorstanders. De hippies die in een laatste wanhoopspoging meededen aan de recente gemeenteraadsverkiezingen behaalden echter geen enkele zetel.