Home De drooglegging is niet voorbij

De drooglegging is niet voorbij

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Stijn Hustinx

In 1933 kwam er een einde aan de drooglegging in de Verenigde Staten. Maar het verbod op de verkoop en productie van alcohol is op tal van plekken nog altijd onverkort van kracht. De dranklobby heeft er een dagtaak aan.

Voor Ben Jenkins bestaat Amerika uit drie soorten gebieden: droge, natte en vochtige. Oftewel: er mag nergens alcohol verkocht worden, het mag overal, of er geldt een tussenvariant. Jenkins is lobbyist voor de Distilled Spirits Council, die op federaal, maar vooral regionaal en vaak zelfs lokaal niveau moet wedijveren om de verkoop van alcohol mogelijk te maken. ‘Vooral de county’s die helemaal niets toestaan snijden zich in de vingers,’ zegt hij. ‘Want als grote restaurantketens zich er willen vestigen, kijken ze algauw naar de aangrenzende county waar ze wel alcohol mogen schenken. Dat geldt ook voor de halfdroge county’s. Als je er op zondag geen alcohol mag verkopen, mist een restaurant flink wat omzet. Dat terwijl zo’n restaurant goed is voor het toerisme en werkgelegenheid oplevert.’

In 1920 werd in heel Amerika de drooglegging ingevoerd. Saloons werden dichtgetimmerd, bier stroomde schuimend door de straten doordat activisten vaten aan diggelen gooiden en flessen drank werden in de gootsteen leeggegoten. Het noble experiment had als doel de zeden te doen terugkeren in de samenleving, de ‘rumduivel’ uit te drijven en criminaliteit en corruptie te laten verdwijnen.

Dertien jaar later bleek daar bitter weinig van terechtgekomen. Het effect was zelfs averechts. De zwarte alcoholmarkt floreerde en werd beheerst door onderwereldfiguren als Al Capone. Meer mensen dan ooit tevoren stierven aan alcoholvergiftiging. De drooglegging werd snel weer opgeheven.

Maar uit een inventarisatie van een jaar geleden blijkt dat er nog altijd 200 county’s zijn die alcohol verbieden. In een veelvoud daarvan mag geen alcohol op zondag worden verkocht, of is de verkoop beperkt tot staatswinkels. Hoewel steeds meer lokale overheden overstag gaan, houden vooral in de Bible Belt veel county’s en gemeenten vast aan beperkende maatregelen.

Bijvoorbeeld in Kentucky, nota bene bakermat van de Amerikaanse whisky. ‘In sommige van onze kiesdistricten blijft een rotsvast geloof in de idee dat alcohol duivels en immoreel is,’ zegt Dale Ammons, een politiek consulent die betrokken is geweest bij pro-alcoholcampagnes. ‘Helemaal uitsterven zal de prohibition nooit.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer