Contact | Adverteren | Login | Lezersservice

Collegedag Literatuur

Historisch Nieuwsblad organiseert vrijdag 31 maart een collegedag over de rijke geschiedenis van de Nederlandse literatuur.

Ontdek onze literaire helden


Van ‘Hebban olla vogala’, via de rederijkers tot Mulisch: de Nederlandse literatuurgeschiedenis is veelomvattend en veelzijdig. Fris uw kennis van de Nederlandse literataire canon op tijdens deze collegedag. U leert over de belangrijkste literaire stromingen en de invloed die zij op de Nederlandse cultuur hebben gehad.

Vijf inspirerende sprekers nemen u mee op reis door onze taalgeschiedenis. Universiteitshoogleraar Frits van Oostrom gaat in zijn college in op de vroege Middeleeuwen: ‘Bijzonder aan de vroegste periode van de Nederlandse literatuurgeschiedenis is dat het schrift steeds meer doordringt in de samenleving. Literatuur ontwikkelde zich langzaam tot een medium voor serieuze inhoud, zoals te lezen is bij de dichteres en mystica Hadewijch en in de werken van Jacob van Maerlant.’

Vervolgens spreekt Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische letterkunde, over de late Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Pleij: ‘Onze hedendaagse literatuur is een erfenis van de Romantiek. Literatuur wordt gezien als een kunst op zich en mag geen directe boodschappen bevatten. In de Middeleeuwen zou men deze opvatting belachelijk vinden, daar bestond de literatuur juist om boodschappen over te brengen.’

Na de lunch is de beurt aan Inger Leemans, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de VU en specialist op het gebied van de achttiende eeuw. Gert-Jan Johannes , die verbonden is aan het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC) van de Utrechtse letterenfaculteit, neemt de 19de eeuw voor zijn rekening. Het laatste college is in handen van Jacqueline Bel, universitair hoofddocent moderne Nederlandse letterkunde aan de VU. Zij zal het hebben over de eerste helft van de twintigste eeuw. Want de opkomst en ondergang van totalitaire ideologieën en de Tweede Wereldoorlog hebben hun sporen achtergelaten in de letteren.
 


Deze collegedag op 31 maart 2017 is een samenwerking tussen Historisch Nieuwsblad, het Literatuurmuseum, de Taalunie en uitgeverij Bert Bakker. 

In dit filmpje blikt Herman Pleij alvast vooruit op zijn college: 


Informatie

Datum Vrijdag 31 maart 2017
Tijd 9.30–17.00 uur. Deuren openen om 9.00 uur.
Locatie Literatuurmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag.
Prijs Voor abonnees € 69,- voor niet-abonnees € 89,-
Sprekers Frits van Oostrom, Herman Pleij, Inger Leemans, Gert-Jan Johannes en Jacqueline Bel.
Inclusief 5 lezingen, lunch, koffie/thee, bezoek aan het Literatuurmuseum.
Contact Mail uw vragen naar redactie@historischnieuwsblad.nl

Direct bestellen

€ 69,00Aantal:
€ 89,00Aantal:
€ 49,00Aantal:


Uw persoonsgegevens

 
Voornaam *
Tussenv.
Achternaam *
Geslacht
Postcode *
Huisnr.*
Toevoeging
Straat *
Plaats *
Land *
E-mailadres *
Telefoonnummer
Bedrijfsnaam
 


Bevestigen