Contact | Adverteren | Login | Lezersservice

Collegedag: het oude Egypte

16 januari 2017 in het Rijksmuseum van Oudheden

Historisch Nieuwsblad organiseert op maandag 16 januari in het Rijksmuseum van Oudheden een inspirerende collegedag over het oude Egypte.
 


Het Oude Egypte was een centraal geleide dictatuur, het best vergelijkbaar met het huidige Noord-Korea. De koning heerste als een absoluut vorst en liet megalomane bouwwerken verrijzen. Maar terwijl Noord-Korea jammerlijk faalt in het zorgen voor zijn onderdanen, was het Oude Egypte een extreem goed geleide maatschappij.
 

Obelisk

Midden op Place de la Concorde in Parijs staat een meer dan 3000 jaar oude Egyptische obelisk van 23 meter hoog. Uit ruwe steen gehakt, gepolijst, bewerkt en gedecoreerd met een verbluffende precisie in een tijd dat de mensen in onze streken nog in huiden gehuld bij kampvuren hurkten. De obelisk is afkomstig uit de tempel van Luxor. De Fransen versleepten hem naar hun hoofdstad en zetten hem er in 1836 neer.De Fransen, met Napoleon voorop, waren gefascineerd door de Egyptische geschiedenis, net als de Grieken, Romeinen en Arabieren dat eerder waren. Geen ander land heeft zo’n continue historie als Egypte, ondanks de vele wisselende overheersers.
 

De Nijl

Millennia lang volgde het land het ritme van de Nijl, die door zijn jaarlijkse overstromingen de uitgedroogde grond nieuw leven gaf. De Nijl was de levensader van Egypte, want behalve de agricultuur waren ook de communicatie, de handel en het transport afhankelijk van de rivier. De enorme architectonische bouwwerken, zoals de beroemde tempels van Karnak en Luxor en de piramiden, zouden nooit gebouwd kunnen zijn zonder de Nijl, want dankzij de overstromingen konden met steenblokken volgeladen vrachtschepen tot vlakbij de bouwlocaties komen.

Tijdens een collegedag op 16 januari 2017 in het Rijksmuseum van Oudheden komen de belangrijkste aspecten van de Egyptische geschiedenis uitvoerig aan bod.

Het eerste college van de dag biedt een introductie op het Oude Egypte, en gaat in op de opvallendste kenmerken van het Oude, het Midden en het Nieuwe Rijk.

In het tweede college wordt uitleg gegeven over het veeleisende ambt van de farao. De koning was dan wel oppermachtig, hij had de zware taak om zowel het welzijn van zijn onderdanen te garanderen als de goden tevreden te stellen.
 

Religie en de koningin

Na de lunch belicht het derde college de spirituele beleving van de Egyptenaren. De Oudegyptische religie gaf het antwoord op de vraag hoe de wereld is ontstaan, wat de verhouding van de mens tot de goden is, en wat de mens na de dood kan verwachten. Een speciale rol was daarbij weggelegd voor de farao, die tegelijk mens en god was en daardoor de ideale bemiddelaar tussen beide werelden. Een onlosmakelijk aspect van de godsdienst was de magie, het middel dat het universum liet functioneren en waarvan de goden ook aan de mensen het gebruik hebben gegund. Zonder kennis van de religie is de Egyptische kunst moeilijk te begrijpen, omdat deze is doordrenkt van godsdienstige symbolen.

In het laatste college komt de positie van de koningin aan bod. Egypte heeft een aantal bijzonder machtige koninginnen gekend, die een verrassend onafhankelijke positie konden bereiken. Dit college sluit aan bij de nieuwe expositie in het Rijksmuseum van Oudheden over de Koninginnen van de Nijl. 
 

Overzicht colleges

College 1 Het Oude Egypte, een introductie, door Huub Pragt
College 2 De macht van de farao, door Ben Haring
College 3 Religie, magie en symboliek, door Maarten Raven
College 4 Koninginnen van de Nijl
 

Praktische informatie

Datum maandag 16 januari 2017
Tijd 9.30 - 17.00 uur
Locatie Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Prijs € 69 (abonnees) / € 89 (niet-abonnees)
Inclusief 4 inspirerende lezingen, lunch, koffie/thee, toegang tot het museum
Contact redactie@historischnieuwsblad.nl

Direct bestellen

€ 89,00Aantal:
€ 69,00Aantal:


Uw persoonsgegevens

 
Voornaam *
Tussenv.
Achternaam *
Geslacht
Postcode *
Huisnr.*
Toevoeging
Straat *
Plaats *
Land *
E-mailadres *
Telefoonnummer
Bedrijfsnaam
 


Bevestigen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Gouden Eeuw

Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

VOC

Lincoln

Verhagen plaatst Abraham Lincoln in de context van de geschiedenis van de VS. Volgens velen heeft Lincoln laten zien dat leiderschap niet kan worden aangeleerd, maar dat het aankomt op karakter.

€ 19,95 | Koop nu

Middeleeuwen