• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2001

  Australië, Amerika en Groot-Brittannië en de Indonesische dekolonisatie

  De Nederlanders waren stijf, koppig en gespeend van diplomatieke kwaliteiten

  Door: Bas Kromhout

  Nieuwe inzichten in de Nederlands-Indonesische oorlog komen niet uit Indonesië of Nederland. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië verschijnen nieuwe studies met verrassend materiaal over het Indonesië-beleid van deze landen. Hun betrokkenheid was niet altijd even heroïsch als wordt gedacht.

  De dekolonisatie van Indonesië brengt in Nederland nog steeds met mathematische regelmaat boeken, documentaires en commentaren voort. Al meer dan dertig jaar vragen wij ons af hoe `goed' of `fout' we waren. Een aantal historici houdt vol dat Nederland zijn heerschappij over Indonesië in volle glorie wilde herstellen; andere beweren dat Nederland wel degelijk ijverde voor dekolonisatie, alleen op eigen voorwaarden. Hoe dan ook draait de discussie in Nederland bijna uitsluitend om de eigen daden in de Indonesische onafhankelijksheidsstrijd. Andere gezichtspunten, zoals die van de Indonesiërs maar ook die van de westerse bondgenoten, komen niet aan de orde of worden afgedaan met een paar grove clichés. Het was Nederland tegen Indonesië en de rest van de wereld.

  `Het is verbazingwekkend dat in het schijnbaar eindeloze debat in Nederland de Indonesiërs zelf afwezig zijn,' zegt William H. Frederick, hoogleraar in Ohio en een autoriteit op het gebied van de Indonesische geschiedenis. In zijn eigen land is het precies omgekeerd: de Amerikaanse en Australische literatuur beschrijft het ontstaan van de Indonesische staat als een puur Indonesisch proces. De rol van de Nederlandse kolonisators blijft onderbelicht. Historici in de Angelsaksische wereld kijken met sympathie naar de Indonesische revolutie. Die traditie ontstond al in 1952 bij de Amerikaan George McTurnan Kahin, die de revolutie zelf meemaakte en er een baanbrekend boek over schreef. Het Amerikaanse en Australische onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië is al jaren van een hoog niveau, maar de resultaten dringen nauwelijks door tot het debat in Nederland.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen