Home Wrakduiken in het Markermeer

Wrakduiken in het Markermeer

  • Gepubliceerd op: 22 maart 2021
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Wrakduiken in het Markermeer

Op acht plekken in het Markermeer zijn scheepswrakken gevonden, en op nog eens 24 locaties mogelijke resten van wrakken. Dat is het resultaat van jarenlang scanonderzoek door vrijwilligers, gevolgd door gedetailleerde opnames in opdracht van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed. Duikers gaan dit voor- en najaar nader onderzoeken om wat voor wrakken het gaat.

Michiel Bartels, gemeentelijk archeoloog van Hoorn, hoopt dat er wrakken bij zitten die zonken bij de Slag om de Zuiderzee in oktober 1573, tijdens de Nederlandse Opstand. Tijdens die slag boekten watergeuzen een belangrijke overwinning op de Spaanse vloot. In 2023 wordt herdacht dat dit gevecht 450 jaar geleden plaatsvond. Het aanstaande jubileum was aanleiding om de bodem van deze hoek van de voormalige Zuiderzee te onderzoeken.

Dat onderzoek is lastig, zegt Bartels: ‘Het gaat hier om het prutputje van de Zuiderzee. De stroming was en is er laag, en er ligt veel modder waar gezonken schepen in wegzakken. Vrijwilligers hebben jarenlang gezocht naar resten in de bodem, en die zijn nu nader gescand. Nu kunnen duikers gaan kijken om wat voor schepen het precies gaat. Of eigenlijk moet ik zeggen: gaan voelen, want het zicht is hier onder water bijzonder slecht. In de zomer valt er helemaal niet te werken, doordat het fonteinkruid dan razendsnel groeit en het duiken gevaarlijk maakt.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Bartels hoopt dat de duikers een ontheffing krijgen om spullen uit de wraken omhoog te halen, wat normaal gesproken niet mag. ‘Als we bijvoorbeeld keramiek of munten vinden, kan dat helpen de wrakken te dateren.’ Of er ook echt schepen uit 1573 zullen worden gevonden? ‘Daar is best een kans op’, zegt Bartels. ‘Maar het onderzoek hier is als een spelletje ezeltje prik: je moet vrijwel blind de juiste plek treffen.’

Geertje Dekkers

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2021