Informatie - Historisch Nieuwsblad
Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

Informatie

Hartelijk dank voor uw komst naar het Geschiedenis Festival. Meer informatie over de andere evenementen van Historisch Nieuwsblad vindt u hier.

Wat is het Geschiedenis Festival?

Op zaterdag 15 oktober 2022 vindt het Geschiedenis Festival voor de zevende keer plaats. Dit jaar vieren we het festival opnieuw in de Philharmonie Haarlem. Prominente historici zullen u met lezingen, debatten en interviews meevoeren naar het verleden.

Maar het Geschiedenis Festival is meer. Naast de lezingen over allerlei historische onderwerpen is er ook muziek, debat en film. Houd onze nieuwspagina in de gaten voor de laatste updates over het Geschiedenis Festival.

Bekijk de aftermovie van het Geschiedenis Festival 2019 voor een sfeerimpressie.

Programma

De deuren van de Philharmonie openen om 09.00 uur. Het openingsprogramma in de Grote Zaal start om 09.30 uur. Het festival is uiterlijk om 18.00 uur afgelopen

Tijdens het festival hoort en ziet u o.a. Luc Panhuysen over het rampjaar 1672, meesterinterviewer Coen Verbraak, Sir Ian Kershaw en Beatrice de Graaf.

Lunchtickets

Het is mogelijk om vooraf een lunchticket te bestellen. U ontvangt een e-ticket waarmee u een pakket tijdens de lunchpauze kunt afhalen. Graag attenderen wij u erop dat er geen andere lunchfaciliteiten op locatie aanwezig zijn. Achteraf ter plaatse nog een lunch bestellen is helaas niet mogelijk.

Wij raden u aan uw lunchticket vooraf te regelen. Zo geniet u zorgeloos van een heerlijke lunch en hoeft u niets te missen van het programma van het Geschiedenis Festival. U kunt uw lunchticket bestellen via deze webpagina.

 • Eigen lunch meenemen is toegestaan. We vragen u deze alleen te gebruiken in de foyer.
 • U vindt buiten de Philharmonie opties voor broodjes e.d. op de zaterdagmarkt bij de Grote Kerk, of u kunt op 5 minuten lopen terecht bij bijv. Jumbo, La Place of Subway in de Smedestraat.
 • Op festivallocatie Noord Hollands Archief vindt u tussen 10.00 en 16.00 ook het archiefcafé voor koffie, thee met iets lekkers erbij
 • Let op: in tegenstelling tot voorgaande jaren is er géén verkooppunt in de foyer voor losse broodjes e.d.

Drinken

Bij de bar in de Philharmonie kunt u het hele festival terecht voor koffie, thee en (fris)dranken en een klein assortiment versnaperingen. Betaling is uitsluitend mogelijk met pin.

Ter info

Op het Geschiedenis Festival zullen een fotograaf en videograaf aanwezig zijn voor de verslaggeving van het evenement. Mocht u bezwaar hebben tegen de plaatsing van beeldmateriaal waarop u duidelijk herkenbaar bent, laat het ons dan per mail of telefonisch weten.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het Geschiedenis Festival? Neem dan contact op met de organisatie.
E-mail: festival@historischnieuwsblad.nl
Telefoon: 024 -20 278 31

Locatie en route

Het Geschiedenis Festival vindt plaats in Philharmonie Haarlem

Philharmonie Haarlem
Lange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem
023 512 12 12

Veelgestelde vragen

 • Wat is er aan eten en drinken te krijgen op het festival?
  U kunt vooraf een lunchticket regelen. Kijk hier voor meer informatie.
 • Hoe kan ik me opgeven voor een masterclass of workshop op de zolder?
  Tijdens het Geschiedenis Festival kunt u zich inschrijven voor een workshop of masterclass. U kunt zich inschrijven voor één workshop per persoon. U ontvangt dan een voucher waarmee u toegang krijgt tot de betreffende zaal. Let op: kom op tijd. Wanneer u te laat bent, vervalt het voucher.
 • Hoeveel programmaonderdelen kan ik zien op het Geschiedenis Festival?
  Goed nieuws: alle festivalbezoekers kunnen de hele dag terecht in onze Grote Zaal. Daar staan op dit festival maar liefst vijf gerenommeerde sprekers met vijf lezingen over een breed scala aan onderwerpen: Beatrice de Graaf, Ian Kershaw, Maarten van Rossem, Max Hastings en Luc Panhuysen. Deze lezingen kunt u altijd bijwonen. In de foyer is permanent een boekhandel open, en komt u altijd iets verrassends tegen: van signeersessies tot kostuumdemo’s en van tentoonstellingen tot muziek. Daarnaast zijn er nog zes ruimtes met een beperkt aantal zitplaatsen. Daar is het soms afwachten of u terecht kunt; de kans bestaat dat een zaal al vol is. Helaas kan dat niet anders, op last van de brandweer en om voldoende ventilatie te houden.
 • Kan ik zaalplaatsen reserveren?
  Plaatsen reserveren is met ons huidige reserveringssysteem helaas niet mogelijk. In onze Grote Zaal en in de foyer kunt u de hele dag zeker terecht. Bij andere zalen kunt u kijken of er plek is. Mocht uw eerste keuze niet meer mogelijk zijn, dan kunt u zich laten verrassen door een spreker die u (nog) niet kent of een programmaonderdeel over een nieuw onderwerp, in een andere zaal. We beloven u dat alle programmaonderdelen meer dan de moeite waard zijn!
 • Ik ben van de pers – mag ik overal naar binnen?
  We vragen verslaggevers die voor een specifieke spreker komen, zich van te voren bij ons te melden via festival@historischnieuwsblad.nl en duidelijk aan te geven voor wie we eventueel  een stoel kunnen vrijhouden. Onder pers en verslaggevers verstaan we geaccrediteerde journalisten van een gevestigd nieuwsmedium.