• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Napoleon

  In april verschijnt het boek Napoleon van Alan Forrest. Deze Historisch Nieuwsblad-uitgave is vertaald door Rob Hartmans en is te koop via onze webshop en in de boekhandel voor € 29,95. 

  Klik hier om Napoleon te bestellen.  Op deze pagina vindt u alles over de Corsicaanse advocatenzoon die door veel Fransen nog altijd wordt gezien als de grootste veldheer aller tijden. Achtergrondartikelen uit het archief van Historisch Nieuwsblad, documentaires, boeken en kaarten die inzicht bieden in zijn leven en de manier waarop hij Europa in korte tijd veroverde.

   

  Artikelen uit ons archief


  Egypte-gek door Napoleon
  In 1798 ondernam Napoleon zijn expeditie naar Egypte. Militair was het een mislukking, maar cultureel en wetenschappelijk was het een groot succes. Tot op de dag van vandaag hebben de Fransen veel invloed in Caïro.
  Lees verder…

  Parijs-Moskou: 55.000 doden
  Wie een Rus begroet met ‘Cher ami’, kan op wantrouwen rekenen. Omgekeerd verzucht een Fransman ‘C’est la Bérézina!’ als hij diep in de problemen zit. Angela Dekker reisde tweehonderd jaar na de fatale veldtocht van Napoleon tegen Rusland van Vilnius via Minsk, Smolensk en Borodino naar Moskou, op zoek naar sporen uit het verleden.
  Lees verder… 

  De keizer bezoekt Nederland
  De Franse keizer Napoleon maakte graag persoonlijk zijn opwachting in net veroverde gebieden. In 1810 had hij Nederland geannexeerd, maar het duurde meer dan een jaar voor hij in de Hollandse gewesten verscheen. Toen hij er eenmaal was, bleek hij vooral een militair in hart en nieren.
  Lees verder… 

  Bijna had Napoleon gewonnen
  In 1815 keerde Napoleon voor honderd dagen terug op de Franse keizerstroon. De geallieerden verklaarden de Fransen opnieuw de oorlog. Napoleon wachtte hun aanvallen niet af en trok zelf België binnen. In de Slag bij Waterloo zou de beslissing vallen over de toekomst van Europa.
  Lees verder… 

  Was Napoleon geobsedeerd door Maria?
  Napoleon werd geboren op 15 augustus 1769. Volgens allerlei legenden, die waarschijnlijk door hemzelf tijdens zijn verblijf op sint Helena de wereld in werden gestuurd, zou zijn moeder van hem bevallen zijn op een tapijt waarop een van de helden van Homerus ‘llias waren afgebeeld. In werkelijkheid werd hij geboren op het katholieke feest van Maria-ten-hemel-opneming.
  Lees verder… 

  Protest tegen de keizer
  In 2010 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland werd ingelijfd bij het keizerrijk van Napoleon. Nederlanders moesten dienen in het Franse leger en de armoede in het land groeide schrikbarend. Gewapend met hooivorken, stokken en stenen uitte de bevolking haar ongenoegen. 
  Lees verder… 

  De Nederlandse soldaten van Napoleon 
  'Kon ik vliege, ik vloog naar u toe'
  Naamloos zijn ze gebleven, de dertigduizend Hollandse jongens die als dienstplichtig soldaat vochten voor Napoleon. Meer dan de helft vond in het leger de dood. Jan Zuijdmeer uit Rotterdam was een van hen. 
  Lees verder… 

  De kroning van Napoleon
  'Een monsterachtige cacophonie'
  Tweehonderd jaar geleden, op 2 december 1804, kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot Keizer der Fransen. Om indruk te maken op het publiek had de kleine korporaal zijn kroning zelf geregisseerd, met oog voor het kleinste detail.
  Lees verder… 

  'Nederlandse' brief Napoleon ontdekt
  Antiquaar vindt brief in Normandië
  Een handgeschreven brief van Napoleon keert na tweehonderd jaar terug in Nederland. In de brief, geschreven aan de Franse generaal Auguste de Marmont die gelegerd zat in kampt Zeist, roemt hij zijn soldaten voor de bouw van de Pyramide van Austerlitz in Woudenberg. Antiquaar Harald Fredriks uit Ermelo ontdekte de bijzondere brief in Normandië.
  Lees verder…

   

  Documentaires over Napoleon


  Napoleon's Rise to Power (2000)
  Vierdelige, Amerikaanse documentaire van David Grubin die op enigszins bombastische wijze toont hoe Napoleon aan de macht kwam. Deel 1:
   

   
  Klik hier voor deel 2, deel 3 en deel 4.

  Icons of Power: Napoleon Bonaparte (2012)
  Spectaculaire reenactment van de verbanning van Napoleon naar Elba en de herovering van Frankrijk. 

   

  Austerlitz: 1805 Napoleon's Greatest Triumph (1993)
  BBC-documentaire over de slag bji Austerlitz.

   

   

  Boeken over Napoleon  Dominic Lieven
  Rusland tegen Napoleon
  De strijd om Europa 1807-1814


  735 pagina's
  € 24,99

  Meer info en bestellen… 
  Paul Strathern 
  Napoleon in Egypt 


  480 pagina's
  € 18,95

  Meer info en bestellen… 
  Johan op de Beeck
  Napoleons nachtmerrie
  1812. Hoe de keizer en zijn soldaten ten onder gingen in Rusland


  408 pagina's
  € 29,50

  Meer info en bestellen…   Voor meer boeken over Napoleon, neem een kijkje in onze webshop… 

   

  Kaarten van de tochten van Napoleon  De veldtochten van Napoleon zijn al vaak in kaart gebracht. Enkele opvallende exemplaren zijn hieronder geselecteerd.

  Tocht naar Moskou (1812-1813)
  Deze kaart van de Franse ingenieur Charles Jospeh Minard uit 1869 toont de grote verliezen die het leger van Napoleon leed in Rusland. De beige band, die van Kaunas naar Moskou loopt, laat zien hoe het leger kromp van 422.000 naar 100.000 man. De zwarte streep daaronder symboliseert de terugweg, die aan de grens eindigt met slechts 10.000 soldaten. Onderaan de grafiek zijn de extreem lage temperaturen getoond waaronder het napoleontische leger te lijden had: deze duiken tijdens de laatste fase, wanneer het legioen al flink is uitedund, naar dertig graden Réamur onder nul, wat neerkomt op zo'n -37,5 graden Celsius.  Klik op de kaart of hier om een grotere versie van de kaart te bekijken. 

  Hoogtepunt van het rijk (1812) en nasleep van de napoleontische oorlogen (1816)
  Deze interactieve kaart toont Europa tijdens het hoogtepunt van de macht van Napoleon. Houd de muis op de namen en woorden waar een plus voor staat, om informatie te krijgen over de uitbreiding van het rijk. Klik vervolgens op de pijl bovenin of de knop 'Click to see Aftermath of Napoleontic Wars', en de kaart van vier jaar later verschijnt. Ook hier verschijnt informatie wanneer de muis op een plusje staat. Rechtsbovenin kan worden gekozen om de huidige landsgrenzen al dan niet te tonen.  Klik op de kaart of hier om naar de interactieve kaart te gaan.

  Napoleon in Egypte (1798)
  Infogrphic uit het aprilnummer van Historisch Nieuwsblad, die laat zien hoe Napoleons opmars in Egypte werd gestopt door de Britten.