• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken

  Zoekmachines: enkele alternatieven

  Bronnen door Eric Hennekam

  Goede zoekers kiezen af en toe voor een andere partner dan Google om ‘alternatieve’ resultaten te krijgen. De meeste mensen hebben helaas een vaste relatie met zoekmachine Google. En dat terwijl er bijvoorbeeld ook Bing is. Voor afbeeldingen zoeken is Bing zeker zo goed als Google.

  Voor bronnen zoeken in China kies ik Baidu en voor Russische bronnen is Yandex mijn zoekmachine.

  Als ik niet wil dat ze me herkennen stap ik over op Ixquick of DuckDuckGo. Zoek ik een speciaal geluid dan helpt FindSounds me soms goed. MetGer, de Duitse meta-zoekmachine van de Universiteit van Hannover is praktisch als je resultaten van verschillende zoekmachines wilt combineren.

  Blijft het hierbij?

  Bij een Twitter search gebruik ik meestal Topsy en bij een literatuurserach Worldcat.
  Die laatste is eigenlijk geen zoekmachine zoals Google. Maar wel lekker om te gebruiken.
  Google Books is aardig, maar de OpenLibrary kan zeker zo interessant zijn.

  Iets verdwenen van het Internet? Weg is meestal niet weg. Bijna iedereen duikt dan op de Waybackmachine van het Internet Archive. Ik laat dat een beetje afhangen van wat ik zoek. Voor bijvoorbeeld Finse informatie kies ik voor Kansalliskirjaston verkkoarkisto en voor Portugal voor Portuguese Web Archive. Het al eerder genoemde Baidu gebruik ik ook hiervoor. Vaak vertellen die andere partners je ook dingen buiten hun eigen (geografische) omgeving.

  Alle bovengenoemde sites gebruik ik voor het het zoeken naar nieuwe historische bronnen.
  Veel meer zoekmachines én bronnen zijn te vinden via de Archiefzoeker.

  (verscheen aangepast eerder op Meet)