• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Zo dolven de Duitsers in 1918 het onderspit

  In het februarinummer van Historisch Nieuwsblad leest u alles over het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met hun laatste krachten begonnen de Duitsers in het voorjaar van 1918 een offensief dat de strijd moest beslissen. Ze stuurden aan op een ‘Entscheidungsschlacht‘, een veldslag die de oorlog zou beslissen. Tijdens een grootscheeps offensief maaiden ze de Britse troepen omver – toch faalden ze. Paul Moeyes beschrijft het laatste offensief.

  Begin 1918 kregen de eerste soldaten koorts en een onschuldige keelpijn, een halfjaar later was deze gewone influenza veranderd in een dodelijke pandemie. De Spaanse griep doodde vijftig tot honderd miljoen mensen. Maar liefst een op de drie aardbewoners kreeg te kampen met de verradelijke ziekte. Hoe kon het virus zo om zich heen grijpen?
   

  Beren, bizons en indianen

  In 1804 trokken Meriwether Lewis en William Clark dwars door de Noord-Amerikaanse wildernis naar de Stille Oceaan. Het was een zware tocht en geen ramp bleef de avonturiers bespaard. De expeditie maakte hen onsterfelijk en veranderde de Verenigde Staten voorgoed.

  We blijven in Amerika met een artikel over de nucleaire dreiging, die sinds het aantreden van president Trump en provocaties van Kim Jong-un weer volop aan de orde lijkt. In 1950 was dit niet anders. Toen Kim Il-sung in dat jaar het zuiden van Korea binnenviel en China zich vervolgens achter de Noord-Koreanen schaarde, stond president Harry Truman voor een groot dilemma. Zijn arrogante generaal Douglas MacArthur wilde atoombommen op China werpen, dat zou het conflict direct beëindigen. Maar Truman wilde oorlog vermijden. In een stuk van Paul van der Steen leest u hoe de machtsstrijd tussen Truman en MacArthur afliep.

  De beroemde denker Alexis de Tocqueville hield er een dubbele moraal op na. Hij staat bekend als de pleitbezorger van de democratie. Maar dan wel voor christenen. Met de moslims in Algerije had hij minder consideratie. Tegenover hen vond hij massale terreur gerechtvaardigd.
   

  Een virtuoos in het leven

  De achttiende-eeuwer Giacomo Casanova is vooral bekend als vrouwenveroveraar. Maar hij was meer dan dat: hij was ook het prototype van een modern individu: rusteloos jagend op nieuwe ervaringen. Luc Panhuysen schetst een portret van deze intrigerende figuur.

  Wie rond 1600 wilde weten hoe de wereld in elkaar zat, greep naar de grote filosofen uit de Oudheid. Zij waren de onbetwiste autoriteiten. Maar een klein groepje eigenwijze denkers knaagde aan hun status en dat kwam hun op felle kritiek te staan. Simon Stevin was een van hen.
   

  Ritchie boys

  In de jaren dertig ontvluchtten jonge Joden nazi-Duitsland en zochten hun heil in de Verenigde Staten. Eenmaal volwassen wilden ze hun oude vaderland helpen bevrijden. Ze kregen eerst een training ondervragingstechnieken in Camp Ritchie. Hun kennis maakte deze ‘Ritchie boys’ van grote waarde. In Historisch Nieuwsblad leest u een ingekort hoofdstuk uit het nieuwe boek De Ritchie boys van Bruce Henderson.

  Verder vindt u in onze nieuwe editie een beeldessay over de vele verdwenen kleine winkeliers en natuurlijk de vaste rubrieken.

  Bestel nu het februarinummer van Historisch Nieuwsblad zonder verzendkosten in onze webshop.
  En wilt u elke maand de mooiste geschiedenisverhalen op de mat? Word dan lid.


  Bestellen

  7,99 Aantal: