• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Workshops Geschiedenis Festival

  Wilt u een workshop of een andere activiteit bijwonen die plaatsvindt in Loft 1 of Loft 2?
  Stuur dan een mail naar festival@historischnieuwsblad.nl en geef aan welke workshop(s) of lezing u wilt bijwonen en met hoeveel personen u hierbij wilt zijn. Hieronder vindt u een overzicht van alle workshops en activiteiten in Loft 1 en Loft 2.

  Workshop: Stamboomonderzoek (CBG Centrum voor familiegeschiedenis)

  10.30 – 11.30 uur – Loft 1
  Rob van Drie laat zien hoe je online én offline je weg vindt in historische bronnen en onderzoeksresultaten. Wat zijn de recente ontwikkelingen en welke mogelijkheden komen eraan op het gebied van stamboomonderzoek?
   

  Workshop: Hoe schrijf je geschiedenis? (Sander Blom, Atlas-Contact)

  11.45 – 12.45 uur – Loft 1
  Sander Blom, hoofdredacteur bij Uitgeverij Atlas-Contact, behandelt de ambachtelijke kanten van het schrijverschap: de 7 pijlers van het schrijven, de meest-voorkomende ‘fouten’, en  zaken als structuur, compositie, stijl, ‘stuwing’ en noodzaak. Voor iedereen die beter wil leren schrijven.
   

  Workshop: Aan de slag met geschiedenisboeken (Senia)

  14.15 – 15.15 uur – Loft 1
  Betekent het lezen van een geschiedenisboek dat het daarna gesloten kan worden? De toename van het aantal leesgroepen geschiedenis suggereert van niet. Deze workshop draait om de vraag hoe je meer plezier en lering kunt trekken uit geschiedenisboeken door middel van inhoudelijke discussies.
   

  Workshop: Beeldresearch (Beeld en Geluid)

  15.15 – 16.45 uur – Loft 1
  Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het grootste audiovisuele archief van Europa. Ze beheren een schat aan beeldmateriaal waar u, als historicus, ook gebruik van kunt maken. In deze workshop wordt uitgelegd hoe beeldmateriaal te zoeken, te duiden en in te zetten voor uw eigen historische onderzoek en presentaties. Aan de hand van sprekende voorbeelden en praktische tips.
   

  Reiscollege met Fik Meijer en Alexander Münninghoff

  17.00 – 18.00 uur – Loft 1
  Classicus Fik Meijer en journalist Alexander Münninghoff, die het spraakmakende boek De stamhouder publiceerde over zijn bijzondere familiegeschiedenis, vertellen u alles over de historische reizen die zij voor Voyage & Culture en Academische reizen begeleiden. Meijer toont de wortels van de Europese, klassieke beschaving en Münninghoff neemt u mee naar de historische kruispunten van het Russische rijk.
   

  Speeddates met uitgevers

  10.00 – 10.30 uur
  13.00 – 13.30 uur
  14.00 – 14.30 uur
  15.00 – 15.30 uur
  Loft 2

  Floor Jonkers (uitgever van Omniboek) en Sander Blom (hoofdredacteur van uitgeverij Atlas Contact) geven ieder zes persoonlijke consults van 10 minuten voor schrijvers in de dop die een concrete vraag hebben of hun idee voor een manuscript willen pitchen. Inschrijven bij de infobalie in de foyer.

  Wilt u een of meerdere workshop(s) of een lezing bijwonen of uw schrijversvraag stellen aan een van de uitgevers?
  Meld u dan aan via festival@historischnieuwsblad.nl en geef aan welk programmaonderdeel u wilt volgen met hoeveel mensen.