• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 05/2020

  Wim Daniëls over de zomer van 1945

  ‘Mensen keerden terug uit concentratiekampen, terwijl er op straat werd gefeest’

  Door: Isa van Oosten

  In De zomer van 1945 doet Wim Daniëls gedetailleerd verslag van de eerste zomer na de bevrijding van Nederland. Aan de hand van dagboeken, brieven en nieuwsberichten laat hij zien hoe tegenstellingen die zomer overheersten. ‘Ik wil lezers de ogen openen voor de tweestrijd tussen de bevrijding en het aangedane leed door de oorlog.’

  In zijn nieuwste boek De zomer van 1945 beschrijft Wim Daniëls iedere dag van de bevrijdingszomer. Om te begrijpen hoe die eerste zomer na vijf jaar oorlog moet zijn geweest, ging Daniëls in boeken, artikelen en kranten op zoek naar verhalen. Om een nog persoonlijkere kijk te krijgen in het leven van de mensen in 1945, deed hij een beroep op zijn socialemediavolgers, die hem dagboeken, brieven en foto’s toestuurden uit de zomer van ‘45.

  Bevrijdingsfeesten

  Daniëls laat zijn verhaal beginnen in juni, wanneer de bevrijdingsfeesten in volle gang zijn. ‘In Amsterdam was 26 juni 1945 de eerste dag van drie dagen bevrijdingsfeesten, met een zeer uitgebreid feestprogramma, overal in de stad. Er waren muziekuitvoeringen, kinderspelen, zwem-, tennis- en voetbalwedstrijden, aubades, er was een parade, toneel en cabaret.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen