• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Willem Melching

  DDR

  Lezing, 14.15-15.15

  Willem Melching is Duitslandkenner bij uitstek. Al vele jaren is hij verbonden aan Historisch Nieuwsblad, zowel als auteur als spreker. Regelmatig geeft hij colleges over de Duitse geschiedenis. Melching is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Regelmatig begeleidt hij historische reizen. Ook geeft hij vaak in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. 

  Dit jaar geeft Melching op het Geschiedenis Festival een lezing over de DDR: Hoe de val van de Muur de wereld definitief veranderde.

  ‘Iedereen heeft het altijd over Berlijn op 9 november, maar de belangrijkste datum voor de Oost-Duitse revolutie is eigenlijk 9 oktober,’ vertelt Melching. Op die dag, tijdens het Geschiedenis Festival bijna precies 30 jaar geleden, begonnen in Leipzig de zogeheten maandagdemonstraties. Mensen gingen massaal de straat op en trotseerden daarmee het dreigement van de regering om geweld te gebruiken. ‘Sommige mensen beweerden zelfs dat de ambulances en overvalwagens al klaarstonden om mensen af te voeren. Toch ging men geweldloos de straat op, waardoor de overheid in paniek raakte en de angst voor het staatsgezag eigenlijk gebroken werd.’ Honderden andere steden namen de maandagdemonstraties over en de bevolking was zich bewust van de mogelijkheid om de revolutie te kunnen doorzetten.


  Maandagdemonstraties. Foto: Friedrich Gahlbeck, Deutches Budesarchiv

  De gevolgen van de val van de muur werken door in de internationale verhoudingen van vandaag de dag. Vroeger waren alle grote landen in Europa ongeveer van dezelfde omvang, maar sinds de Duitse eenwording heeft Duitsland een groter bevolkingsaantal en een sterkere economie. ‘Omdat de economieën in Zuid-Europa stil blijven staan, wordt dat effect alleen maar versterkt. Andere landen, zoals Frankrijk, proberen Duitsland af te remmen en zelf invloed te houden.’ Ook de Brexit houdt nauw verband met die nieuwe machtsverhoudingen in Europa. ‘Veel Engelsen hebben het idee dat verenigd Europa gedomineerd wordt door Duitsland en zijn daar ontevreden over.’