• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Wilde Westen

  Historisch Nieuwsblad publiceert in mei een artikel van Jaap Verheul over Buffalo Bill. William Cody, zoals de echte naam luidt van de negentiende-eeuwse cavalerieverkenner, creëerde een mythe rond het wilde westen waarin hij zelf de hoofdrol speelde. Verheul beschrijft hoe Cody de wereld over trok met shows die het beeld van het legendarische wilde westen tot op de dag van vandaag zouden bepalen.

  Op deze themapagina vindt u nog meer over cowboys, indianen, en het wilde westen. Artikelen uit ons eigen archief, filmpjes en links naar websites tonen de mythische oorsprong van de Amerikaanse, vrije natie, die door Buffalo Bill werd bedacht en geëxploiteerd.


  Artikelen uit ons archief


  Custers Last Stand
  Het is een van Amerika’s legendarische heldenverhalen: The Last Stand van generaal George Armstrong Custer op 25 juni 1876, die dapper standhield tegen een overmacht van indianen, tot zijn regiment tot de laatste man werd afgeslacht. In werkelijkheid duurde de slag niet langer dan twintig minuten en vluchtten zijn mannen in blinde paniek.
  Lees verder… 

  Cherokee gooien zwarten uit hun stam
  De indianen hielden slaven tot 1863
  De Amerikaanse Cherokee hebben alle zwarte leden uit hun stam gezet. De afstammelingen van de zwarte slaven van die stam zijn na 140 jaar niet langer welkom. Amerika’s op een na grootste stam wil alleen nog ‘echte’ indianen met de juiste bloedlijnen tellen.
  Lees verder… 

  George Custer: held of lafaard?
  Indianen en overheid ruziën over veldslag
  Bij Little Bighorn in de Amerikaanse staat Montana vond in 1876 een van de laatste en meest mythische gevechten tussen Indianen en het Amerikaanse leger plaats. Prairie-Indianen doodden generaal George Custer en 262 soldaten. Die veldslag is vandaag de dag nog zo controversieel dat Little Bighorn zijn hele archief en museumcollectie verliest.
  Lees verder… 

  De comeback van generaal Custer
  VS tobben nog altijd met nationaal verleden
  Geen land worstelt zo met zijn nationale mythes als de Verenigde Staten. Het lijkt soms alsof een collectieve angst over de eigen identiteit moet worden gedempt. Telkens keren vragen terug als: ‘What is an American?’, en: ‘Who are we?’ Vooral de geschiedschrijving die op een breed lezerspubliek is gericht zoekt naar de aspiraties en waarden die de natie vertegenwoordigt. En dan het liefst in epische verhalen over helden, rampen, collectieve dromen of nachtmerries.
  Lees verder… 

  De Nederlandse emigratie naar Amerika
  De kerk was een veilige haven in een vreemde wereld
  Nederlandse migranten in Noord-Amerika vormden tot ver in de twintigste eeuw een hechte gemeenschap met een eigen identiteit. Dit was vooral te danken aan de rol van de kerk en het Nederlandse superioriteitsgevoel.
  Lees verder…  
   

  Documentaires, films en originele beelden over het wilde westen


  The Real West – Buffalo Bill (1993)
  Gedramatiseerde documentaire waarin Kenny Rogers – in negentiende-eeuwse klederdracht – vertelt over de held Buffalo Bill. Met veel melancholische muziek, maar wel onderhoudend.  Annie Oakley (1 november 1894)
  Kort filmpje met originele beelden van een schietende Annie Oakley.   Sitting Bull (2005)
  Documentaire over de indianenleider die beroemd werd toen hij in 1876 in de slag bij de Little Bighorn George Custer vermoordde.  Annie Get Your Gun (1950)
  De originele trailer van Annie Get Your Gun, de musical over het leven van Annie Oakley, waarnaar het artikel van Jaap Verheul verwijst (Historisch Nieuwsblad nummer 5, 2013). 

   

  Winnetou 1: Winnetou the Warrior (1963)
  Speelfilm over de indiaan Winnetou, gebaseerd op het verhaal van de Duitse schrijver Karl May (1842-1912).


   

  Bronnen en links op internet


  Buffalo Bill Historical Center
  De nalatenschap van Bill Cody wordt beheerd door het Buffalo Bill Historical Center in het plaatsje Cody, Wyoming, dat nog door Cody zelf is gesticht. Zijn geschriften en foto’s staan op www.bbhc.org. De site verzorgt ook online exposities, zoals deze over de ontmoeting tussen Cody en koningin Victoria.

  The Buffalo Bill Museum and Grave
  Deze website, van het Buffalo Bill Museum in Colorado, heeft onder meer een groot beeldarchief en een complete lijst van alle plekken die Cody bezocht, genaamd Did Buffalo Bill Visit Your Town? Via www.buffalobill.org 

  The William F. Cody Archive
  Dit archief bevat naast beeld, geluid en bronnen ook een historiografie van Cody en een overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar Buffalo Bill. www.codyarchive.org