Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
Maak kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. Wij hebben in dit dossier de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Wilt u elke week artikelen, nieuws en aanbiedingen ontvangen in uw mailbox? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.  Of wilt u iedere maand ons blad op de mat? Neem dan nu een abonnement op Historisch Nieuwsblad.

Getuigenissen uit de Tachtigjarige Oorlog

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog noteerden veel Nederlanders wat ze meemaakten. Luc Panhuysen en René van Stipriaan verzamelden de interessantste – soms bloedstollende – getuigenissen. ‘In enkele dorpen veranderden de huizen in...

Muiterij op de Zeven Provinciën

Op 4 februari 1933 brak er muiterij uit op De Zeven Provinciën. Daarmee was het spook van een socialistische revolutie, net als in november 1918, terug. De Nederlandse regering greep dan ook hardhandig in.

De Slag bij Vlaardingen, 1018

Weinigen zullen hem op hun netvlies hebben staan: de Slag bij Vlaardingen. Maar duizend jaar geleden leverden boeren en soldaten een strijd die de weg vrijmaakte voor de ontwikkeling van het graafschap Holland. 

Joden grepen elke strohalm aan

‘Hoe kon de wereld toelaten dat wij, rechtschapen Nederlandse burgers, werden behandeld als uitschot?’ Deze vraag van Holocaust-overlevende Jules Schelvis is het uitgangspunt van een nieuw boek over de vervolging van de Nederlandse Joden, Veel valse...

Rampjaar 1968

Op het eerste gezicht lijken de jaren zestig een vrolijke periode, met geweldige muziek en te gekke mode. Maar vooral 1968 was een donker jaar. De hoop van miljoenen op meer ontspanning in het Oostblok werd de bodem ingeslagen. En in de Verenigde Staten...

Via Appia. De koningin der wegen

In 312 v.Chr. legden de Romeinen de beroemde Via Appia aan, van Rome naar Capua. Hoe was het om tweeduizend jaar geleden over die weg te reizen? Welke wagens kon je gebruiken? En waar vond je een hotel?

Hoe Duitsers worstelen met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog

‘Wir haben es nicht gewußt,’ zeiden veel Duitsers na de Tweede Wereldoorlog. Zo probeerden ze hun medeplichtigheid aan de misdaden van het naziregime te verhullen. Die houding is geleidelijk veranderd.

Desiderius Erasmus (ca. 1467-1536)

De humanist Desiderius Erasmus onderhield contacten met geestverwanten door heel Europa. Hij koesterde hun verbond in brieven en tijdens eindeloze tafelgesprekken. Sommige vrienden kregen ook een cadeau: een portret van hemzelf.

Een Stasi-spion in Nederland

Tijdens de Koude Oorlog spioneerde de Oost-Duitse Stasi in Nederland. Maar erg soepel ging dat niet. Goede informanten waren moeilijk te vinden – en te houden. En de Binnenlandse Veiligheidsdienst hield Oost-Duitsers scherp in de gaten.