• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2004

  Vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog

  ‘De regering wenschte de vluchtelingen te beschouwen als haar gasten’

  Door: Johri Maat

  In de Eerste Wereldoorlog werd Nederland overspoeld door vluchtelingen uit België. Het waren er meer dan gedacht en er zaten profiteurs tussen. Toch deed de regering haar uiterste best de ontheemden van WO1 met open armen te ontvangen.

  Vanaf het einde van de negentiende eeuw waren de spanningen in Europa op politiek, militair, economisch en koloniaal terrein hoog opgelopen. Nationalisme, de wapenwedloop en het alliantiesysteem creëerden een situatie waarin slechts een casus belli nodig was om tot de Eerste Wereldoorlog te komen.
   

  Neutraal Nederland in WO1

  Voor het 6 miljoen inwoners tellende Nederland was toetreden tot een alliantie geen optie; dit zou in geval van oorlog leiden tot bezetting of verlies van de koloniën. Daarom voerde Nederland een neutraliteitspolitiek. Die was overigens niet vrijblijvend; in geval van oorlog was men verplicht vluchtelingen toe te laten en militairen van oorlogvoerende landen bij grensoverschrijding te interneren. 
   
  Na het startschot voor de Eerste Wereldoorlog op 28 juni 1914 in Sarajevo kon het Nederlandse kabinet onder leiding van Pieter Cort van der Linden slechts volharden in zijn neutraliteitskoers. Toen de oorlog in West-Europa met de Duitse inval in het eveneens neutrale België op 4 augustus een feit was, bereidde het kabinet zich voor op de internering van militairen en kondigde het de neutraliteit af:
   
  ‘Troepen of militairen, behoorende tot of bestemd voor de oorlogvoerenden, komende binnen het gebied van den Staat te land, worden onmiddellijk ontwapend en tot het einde van de oorlog geïnterneerd.’
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen