• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Vincent Bijlo

  'Stad in Oorlog'

  Voorstelling, 19.30-21.00

  Als spetterende afsluiter van het Geschiedenis Festival voert Vincent Bijlo samen met Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Big Band de voorstelling ‘Stad in Oorlog’ op, een historisch spektakel over oorlog, collaboratie, verzet en bevrijding in Haarlem.

  In een voorproefje neemt Vincent Bijlo u alvast mee naar 5 oktober 1944:

  “Het is 5 oktober 1944, precies een maand na dolle dinsdag. Haarlem zucht onder NSB-burgemeester S.L.A. Plekker, het enige humoristische aan de man was zijn naam. Inmiddels is duidelijk dat de bevrijding nog lang op zich laat wachten. De Schouwburgstraat zal voorlopig nog geen Wilhelminastraat gaan heten, het voedsel zal in de komende maanden schaarser en schaarser worden.

  De sfeer is grimmig, het verzet groeit, de repressie van de Duitsers ook. Hannie Schaft weet dat ze in levensgevaar is, net als Truus Oversteegen en al die andere verzetstrijders die niet meer aan de zijlijn willen staan.
   
  Tegen het decor van deze sombere 5 oktober 1944, het was halfbewolkt en 15 graden, speelt de voorstelling “Haarlem, stad in oorlog” zich af. De Bavo wacht geduldig op de bevrijding, in het Kenaupark verliezen de bomen mismoedig hun blad, ze hopen dat het hun laatste herfst in bezetting is.
   
  We horen de laarzen dof marcheren door de Houtstraat, we zien de zoeklichten zoeken, we horen de sirenes loeien. Ze loeien voor Amerikaanse bommenwerpers, die proberen strategische doelen uit te schakelen, meestal lukt dat niet. De 85 doden in de Amsterdamse buurt liggen nog vers in het geheugen.
   
  Verder is het stil in Haarlem. Haarlem wacht. Enkelen luisteren clandestien naar Radio Oranje en Herrijzend Nederland. Enkelen verspreiden het clandestiene nieuws, in de geest van verzetstrijder Bernard IJzerdraat, die met zijn Geuzenactie aan het begin van de oorlog den Mof al geestelijke weerstand wilde bieden. Hij moest het met de dood bekopen.
   
  Daar ligt Haarlem, stad van bierbrouwers, stad van Kenau Simonsdochter Hasselaer, stad van Napoleons bezoek aan Teylers, stad van het netste Nederlands, stad van spoorwegen.
   
  5 Oktober 1944 is ons uitgangspunt voor het vertellen van Haarlems geschiedenis. Lennart Nijgh, het Spaarne, Boudewijn de Groot, u zult ze horen, 5 oktober.”

  Bekijk de website van Vincent Bijlo