• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 13 oktober 2021

  Video’s Geschiedenis Festival

  Interview van Coen Verbraak met Ahmed Aboutaleb
  Meesterinterviewer Coen Verbraak ging op het Geschiedenis Festival in gesprek met Ahmed Aboutaleb, sinds 5 januari 2009 burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb liet op zijn vijftiende een armoedig leven achter in het Marokkaanse Rifgebergte. Samen met zijn familie kwam hij terecht in een achterbuurt van Den Haag, omringd door andere nieuwe migranten. Bij aankomst sprak hij geen woord Nederlands, maar hij leerde hij de taal in buurtcentra en ging naar de lts. Aboutaleb vertelt over zijn politieke carrière en de bijzondere weg van een achterstandswijk naar het burgemeesterschap.

  Saskia Stevens over Romeinse hoogbouw
  In de stad met de hoogste gebouwen van ons land houdt Saskia Stevens een lezing over hoogbouw in het Romeinse Rijk. Ze vertelt over wonen in de Romeinse tijd, over hoe de huizen eruit zagen, over wie er woonden en welke voorzieningen de huizen hadden. Ook gaat ze, aansluitend bij het thema ‘Aan het werk’ van de Maand van de Geschiedenis, in op de arbeiders die betrokken waren bij de bouw en het onderhoud van de Romeinse hoogbouw.

  Bahram Sadeghi column
  Hoe kan een gebeurtenis waarmee je niets te maken hebt de loop van je leven bepalen, en je lot verbinden met dat van onbekende anderen? Een reeks dodelijke kogels in de Sinaï, afgevuurd door een Egyptische agent op een groep Israëlische toeristen veranderde de levensloop van Bahram Sadeghi, twee maanden voordat hij als verstekeling zijn vaderland Iran verliet. In zijn nieuwe boek De aanslag die onze levens veranderde reconstrueert hij deze aanslag en ontrafelt hij haar impact op zijn eigen leven maar ook op dat van direct betrokkenen.

  Debat over 19e-eeuws nationalisme
  Nationalisme beleeft wereldwijd een comeback. Ook in Nederland is een deel van het electoraat gevoelig voor politici die trots op eigen land, cultuur en geschiedenis propageren. Tegelijkertijd keert een beweging als Black Lives Matter zich tegen een ouderwetse, witte visie op het nationale verleden. Deze traditionele ‘vaderlandse geschiedenis’ kreeg zijn vorm in de negentiende eeuw. Wat was in die tijd de functie van nationale geschiedenisverhalen en hoe werden zij verspreid? En wat moeten we denken van de Nederlandse canon? Hierover gaan historici Joep Leerssen, Maria Grever en Thomas von der Dunk met elkaar in discussie.

  Luc Panhuysen over zeeheld Tromp
  Op het Geschiedenis Festival vertelt Panhuysen over zijn boek Monsterschip en Maarten Harpertszoon Tromp. Hij is vooral bekend vanwege zijn heldendaden als luitenant-admiraal in de Nederlandse marine. Zo versloeg hij de Duinkerker kapers bij de Zeeslag bij Duinkerke en vernietigde hij de Spaanse armada tijdens de Zeeslag bij Duins.

  Frans Verhagen en Maarten van Rossem over Amerika
  Amerikakenners Maarten van Rossem en Frans Verhagen gaan tijdens het Geschiedenis Festival in gesprek over de verdeeldheid in Amerika. De kloof tussen de Democraten en Republikeinen lijkt steeds dieper te worden. Van Rossem en Verhagen vertellen hoe deze gapende kloof vanaf de jaren 60 ontstond.

  James Kennedy over ‘aan het werk’
  Hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis James Kennedy schreef dit jaar het essay bij de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk. Tijdens het Geschiedenis Festival spreekt de tophistoricus over het naoorlogse Nederlandse arbeidsethos. Waar komt het Nederlandse idee vandaan dat we zo hard werken? En hoe is de Nederlandse verhouding met werk de afgelopen decennia veranderd? Kennedy bekijkt de historische ontwikkeling van werk in Nederland door Amerikaanse ogen.