• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Verrassingen uit Denemarken bij Det Kongelige Bibliothek

  Bronnen door Eric Hennekam


  Zoeken in collectie boeken, tijdschriften en kranten van de Koninklijke Bibliotheek van Denemarken [Det Kongelige Bibliothek] kan tot aangename verrassingen leiden.
  Zoals de  Consideratien op eenige resolutien genomen by de …. Staten van Holland uit 1652 of de Aanwysing der heilsame politike gronden en maximen van de republike van Holland en West-Vriesland door Pieter de la Court de jonge uit 1669. Maar er is ook heel recent werk te vinden.
  U kunt  HIER zelf zoeken.

  Het Deense krantenarchief is vermoedelijk eind dit jaar online te raadplegen via de Nationaal Krantenarchief website . Het is een initiatief van de Statsbibliothek in Århus.

  Naast deze database is research in andere speciale databanken mogelijk, zoals de brieven database en de E-manuscripten (verdeeld in 5 tijdvakken) 
  Sinds afgelopen maand staan er ook 2600 Deense boeken uit de periode vóór 1600 online. Hiervoor heeft u wel een account nodig, die via de website is aan te vragen. 

  Dat er veel Nederlands werk te vinden is in de collecties van de Deense bibliotheken is niet zo vreemd gezien de sterke eeuwenlange handelsrelaties. Een weerslag daarvan is terug te vinden in het Nederlandse Sonttolregisters project:  ‘De Sonttolregisters (STR) vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken. Ze zijn (met hiaten in de eerste decennia) bewaard gebleven voor de periode 1497 tot 1857, toen de tol werd opgeheven. Vanaf 1574 is de serie vrijwel compleet.’
  Rechtstreeks zoeken in de: Sonttol database
  [7 aug 2014]