• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Van Abbemuseum archief 1933 – 1989

  Bronnen door Eric Hennekam


  Het beheersarchief van het Van Abbemuseum in eindhoven is nu volledig online beschikbaar. Samen met het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) heeft het Van Abbemuseum het archief van de periode 1933-1989 digitaal ontsloten. Het is te raadplegen via de mediabank van het museum. Het fysieke archief van deze periode is overgeplaatst naar het RHCe waar het voor iedereen in te zien is.

  Als kunsthistorisch kenniscentrum wil de bibliotheek van het Van Abbemuseum het gebruik van haar collecties en archieven stimuleren en het bereik ervan vergroten. Het museum ziet zichzelf als een ‘transparant museum’ waarbij digitalisering en het online beschikbaar stellen van de verschillende archieven goede instrumenten voor kennisuitwisseling zijn.
  Het is mijn inziens een goed initiatief om dit soort interne archieven online te zetten. Je ziet dat zelden bij culturele instellingen. Het laat zien hoe complex het managen van een museum, bibliotheek of archiefinstelling is en de afhankelijkheid van overheden en wetgeving. Daarnaast geeft het ons een inkijkje in de internationale kunstwereld.

  De bibliotheek van het Van Abbemuseumheeft de afgelopen jaren haar digitale profiel al versterkt met de doorontwikkeling van de online catalogus en de bibliotheekblog als informatieportaal van alle tentoonstellingen en activiteiten vanaf de opening in 1936.
  (bron: deels persbericht)


  Afbeelding: brief Rudi Fuchs aan kunstenaar Christo 28 juni 1976

  Note: Belangrijke kunstarchieven uit heel de wereld zijn terug te vinden via mijn digitale geheugen. Gebruik zoekterm kunst eventueel in combinatie met een geografisch aanduiding.