Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
Historisch Nieuwsblad 4/2011

20 boeken die u moet lezen over de Tweede Wereldoorlog

Met deze knop kunt u artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier om in te loggen.
Eugen Kogon
De SS-staat. Het systeem der Duitse concentratiekampen
(1946) 412 p. Amsterdam Boek, antiquarisch
De Duitser Eugen Kogon gebruikt de dossiers en verhalen van gevangenen om een beeld te schetsen van wat zich afspeelde in concentratiekampen. Kogon zat zelf zes jaar als politiek gevangenkamp Buchenwald.

Jacques Presser
Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom, 1940-1945
(1965) 2 delen, Aspekt, € 49,95
De Amsterdamse hoogleraar Presser schreef in 1965 een opzienbarende geschiedenis van de Holocaust in Nederland. In het tweedelige boek zet hij uiteen hoe de Joden stap voor stap uit de Nederlandse samenleving werden verwijderd.

Loe de Jong
Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog
(1969-1991) 14 delen, Sdu
Onmisbaar meesterwerk van de man die het beeld van de oorlog in Nederland als geen ander heeft bepaald. In 14 delen, verspreid over 29 banden, beschrijft De Jong alle belangrijke gebeurtenissen in Nederland, Nederlands-Indië en Londen.
Dit boek is vrij raadpleegbaar op de website van het NIOD.

Gitta Sereny
De duisternis tegemoet
(1974) 398 p. Het Spectrum, antiquarisch
Sereny interviewde Franz Stangl, de commandant van het vernietingingskamp Treblinka. Het resultaat is een huiveringwekkend beeld van het kampsysteem en de mechanismen waardoor mensen kunnen veranderen in massamoordenaars.

Sebastian Haffner
Kanttekeningen bij Hitler
(1978) 236 p. Rainbow Pockets, € 8,00
Deze korte biografie van Adolf Hitler door journalist Haffner uit 1978 is een van de best verkochte Duitse boeken na de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds valt hij op door zijn scherpzinnige analyse en trefzekere taal.

Jan Meyers
Mussert, een politiek leven
(1984) 336 p. Aspekt, antiquarisch
Vlotgeschreven biografie van Anton Mussert. Meyers karakteriseert de leider van de NSB als burgerlijk, bekrompen en naïef. Een schertsfiguur, die zich uit ijdelheid en gebrek aan ruggengraat voor het karretje van de Duitse bezetter liet spannen.Herman Amersfoort
Mei 1940. De strijd op Nederlands grondgebied
(1990) 361 p. Boom
Dit boek zorgde bij verschijning voor veel discussie. Amersfoort maakt genadeloos duidelijk, waarom het Nederlandse leger zo snel door de Duitsers werd verslagen en haalt daarbij verschillende nationale mythes onderuit.

Victor Klemperer
Tot het bittere einde. Dagboeken 1933-1945
(1995, vertaling 1999) 1092 p. Atlas, antiquarisch
Indringend dagboek van de Joodse letterkundige Klemperer, die samen met zijn ‘arische’ vrouw Eva het Derde Rijk meemaakt in Dresden. Elke dag draaien de nazi’s de duimschroeven verder aan en vervliegt de hoop op overleven.

Antony Beevor
Stalingrad
(1999) 480 p. Ambo/Anthos, € 17,50
Aan de hand van Russische en Duitse documenten, maar ook dagboeken en brieven van soldaten aan het front, vertelt Beevor het verhaal van het belangrijkste keerpunt in de Tweede Wereldoorlog: de slag om Stalingrad.

Richard Overy
Waarom de geallieerden wonnen
(1995, vertaling 2009) 452 p. Aspekt, € 27,95
De geallieerde overwinning lijkt achteraf zo vanzelfsprekend dat weinigen zich hebben afgevraagd hoe die tot stand kwam. Overy behandelt stap voor stap de militaire en politieke beslissingen waardoor Duitsland en Japan konden worden verslagen.

Ian Kershaw
Hitler
(1998-2000) 1122 p. Het Spectrum, € 39,99
Deze tweedelige pil is de beste biografie van Adolf Hitler ooit. Kershaw maakte furore met zijn theorie over het functioneren van de Hitler-dictatuur. Hitler gaf zelden top-down bevelen, maar nazi-functionarissen ‘werkten naar de Führer toe’.

Martin Bossenbroek
De Meelstreep. Terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog
(2001) 688 p. Bert Bakker, antiquarisch
De repatriëring van kampgevangenen, dwangarbeiders en Indische Nederlanders na de oorlog verliep moeizaam en chaotisch. Aan de hand van beleidstukken, vertrouwelijke rapporten en persoonlijke getuigenissen worden terugkeer en opvang in beeld gebracht.

Robert Paxton
De anatomie van het fascisme
(2005) 351 p. Bert Bakker
Analyse van het fascisme als internationaal politiek fenomeen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Om fascisten te begrijpen moet je volgens Paxton vooral kijken naar wat zij hebben gedaan, en minder naar wat zij hebben gezegd en geschreven.

Frederick Taylor
Dresden. Dinsdag 13 februari 1945
(2004, vertaling 2005) 499 p. Het Spectrum, antiquarisch
Dit boek neemt stelling tegen de opvatting dat het geallieerde bombardement op Dresden op 13 februari 1945 een zinloze, barbaarse daad was. Het bombardement diende wel degelijk militaire en strategische doelen.

Peter Romijn
Burgemeesters in oorlogstijd. Besturen onder Duitse bezetting
(2006) 746 p. Balans, antiquarisch
Romijn laat zien hoe Nederlandse burgermeesters de schakel vormden tussen de Duitse bezetters en de samenleving. Bij alle pijnlijke dilemma’s en individuele verschillen is de conclusie dat zij de bezettingspolitiek te laat en onvoldoende doorzagen.

Jolande Withuis
Weest manlijk, zijt sterk. Pim Boellaard (1903-2001), het leven van een verzetsheld
(2008) 382 p. De Bezige Bij, € 17,50
De verzetsman Pim Boellaard overleefde de concentratiekampen Natzweiler en Dachau. In de kampen trad hij verbindend op tussen Nederlandse gevangenen van verschillende politieke en levensbeschouwelijke achtergronden.

Mark Mazower
Hitlers wereldrijk. De overheersing van Europa door de nazi’s
(2008, vertaling 2009) 827 p. Contact, antiquarisch
Hitlers veroveringstochten waren gebaseerd op ouderwetse kolonialistische ideeën. De bevolkingen van Oost-Europa moesten worden onderworpen en desnoods uitgeroeid. Uiteindelijk overtrof Hitler het traditionele kolonialisme in wreedheid.

Peter Longerich
Heinrich Himmler. Hitlers belangrijkste handlanger
(2008, vertaling 2009) 896 p. De Bezige Bij, antiquarisch
Indrukwekkende biografie van de hoogste baas van de SS en de Duitse politie. Himmler komt eruit naar voren als een frikkerige controlefreak met verwrongen ideeën over mannelijkheid, eer en fatsoen.

Laurence Rees
Achter gesloten deuren. De geheime afspraken tussen Stalin, de nazi’s en het Westen (2008, vertaling 2009) 427 p. Ambo
De oorlog tegen Hitler maakte Churchill, Roosevelt en Stalin tot bondgenoten. Maar de belangen van hun landen kwamen niet altijd overeen. Rees beschrijft het fascinerende pokerspel tussen de drie geallieerde oorlogsleiders.

Timothy Snyder
Bloedlanden. Europa tussen Hitler en Stalin
(2011) 639 p. Ambo, € 25,00
Tussen 1930 en 1953 zijn in Polen, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische landen meer dan 14 miljoen mensen vermoord. Hun beulen heetten Hitler en Stalin. Snyder wijst erop dat het lijden voor de ‘bloedlanden’ niet begon in 1940 en niet ophield in 1945.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.