• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Topcollectie van IISG online oa Troelstra, Trotsky en Roland Holst

  Bronnen door Eric Hennekam


  Op de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis [IISG ] kunt u vanaf vandaag de complete gedigitaliseerde archieven uit hun topcollectie raadplegen. Daarbij zitten de achieven van Pieter Jelles Troelstra, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Lev Trotsky, de Duitse sociaaldemocraten Eduard Bernstein en Karl Kautsky en de Franse anarchiste Louise Michel, maar ook de die van politieke partijen als de SDAP. 

  Door de gedigitaliseerde documenten kan worden gebladerd en ieder stuk kan full screen worden bekeken. Functionaliteiten  als zoomen, contrast, en rotatie maken het mogelijk het materiaal optimaal te raadplegen.  De documenten kunnen ook als pdf worden gedownload of geprint.
  Het betreft de volgende archieven:

  Bakoenin – Lev Trotsky Alexander Berkman – Eduard Bernstein – Domela Nieuwenhuis – Frank van der Goes – Alexander Herzen –  Karl Kautsky – Labour and Socialist International – Louise Michel – Henriette Roland Holst – SDAP –Troelstra


  Compleet overzicht van alle online IISG archieven. Hier krijgt u ook een goed totaal overzicht,

  De komende jaren komen nog veel meer IISG-collecties, waaronder het archief van Karel Marx (korte tijd in Nederland woonachtig) en Friedrich Engels, online beschikbaar.

  Het IISG in Amsterdam behoort tot de belangrijkste instellingen in de wereld met Internationale archieven.

  Afbeelding onder
  Deel van de brief die Rosa Luxemburg schreef aan Henriette Rolland Holst – van de Schaick, 1904/1905
  (bron: oa IISG)

  Reacties via Twitter: