Home Dossiers Napoleon

Napoleon

  • 25 artikelen
Napoleon

Napoleon Bonaparte werd op 18 mei 1804 tot keizer van Frankrijk gekroond in de Notre Dame in Parijs. De maarschalk zou uiteindelijk over een groot deel van Europa heersen. Op deze pagina vindt u alles over de Corsicaanse advocatenzoon, die door veel Fransen nog altijd wordt gezien als de grootste veldheer aller tijden.

Napoleon op Corsica

Het verhaal van Napoleon begint op Corsica, het eiland waar hij geboren werd. Corsica was op dat moment onderdeel van de Republiek Genua, maar werd later overgenomen door Frankrijk. Napoleon bleef zichzelf altijd beschouwen als een Corsicaan en verlangde naar de onafhankelijkheid van zijn geboorteland.

Lengte Napoleon

Napoleon, die de bijnaam ‘Kleine Generaal’ kreeg, was 1,69 meter lang. Hij was getrouwd met Joséphine de Beauharnais en huwde later met Marie Louise van Oostenrijk, met wie hij een zoon kreeg. In 1804 liet hij zich uitroepen tot keizer. De kroning van Napoleon leidde tot veel hilariteit onder toeschouwers.

Meer lezen over Napoleon? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Napoleon in Egypte

Frankrijk ondernam verschillende militaire expedities onder Napoleon. Egypte wilde hij als buit voor Frankrijk veroveren, maar zijn expeditie naar het Afrikaanse land was vooral op wetenschappelijk gebied een succes. Omdat de keizer een ivnasie van Engeland niet aandurfde, legde hij zijn vijand een economische blokkade op. Maar die boycot van Engeland raakte vooral zijn eigen land.

In 1812 verkeek Napoleon zich in Rusland op de kou: zijn manschappen waren niet goed voorbereid op de barre omstandigheden. In het leger van de Franse keizer vochten ook Nederlandse soldaten mee. In 1813 wankelde de keizer, toen hij de Slag bij Leipzig verloor.

Napoleon in Nederland

Nadat de Franse keizer de Lage Landen veroverd had, kwam Napoleon naar Nederland. Hij probeerde de Bataafse Republiek te moderniseren door een nieuw wetboek in te voeren en wegen en kanalen aan te leggen. Charles-François Lebrun werd onder het Franse bewind gouverneur-generaal. Napoleons nalatenschap in Nederland is groot: hij voerde het metriek stelsel in en zorgde voor een gestandaardiseerde registratie van geboorten en huwelijken: de Burgerlijke Stand. Hij liet ook meerdere monumenten bouwen ter ere van zijn militaire successen.

Lodewijk Napoleon

De generaal benoemde zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning van Nederland. Lodewijk regeerde tot 1810 over Holland, waarna hij weer werd afgezet door zijn broer. Hij ging vervolgens in ballingschap in Duitsland, waar hij in 1846 overleed. Zijn tombe bevindt zich nu samen met die van zijn broer in de koepel van Les Invalides in Parijs.

Slag bij Waterloo

Na jaren van oorlogen en conflicten werd Napoleon Bonaparte uiteindelijk door vijandelijke maarschalken verslagen bij de Slag bij Waterloo in 1815. Deze slag vond plaats in België tijdens de laatste van de Napoleontische oorlogen. Napoleon leidde het Franse leger tegen een coalitie van Europese legers onder leiding van de Britse veldmaarschalk Arthur Wellesley, de hertog van Wellington. Hoewel de Fransen aanvankelijk succes hadden in de slag, werden ze uiteindelijk verslagen en werd Napoleon gedwongen om af te treden als keizer van Frankrijk.

Elba en Sint Helena

Napoleon Bonaparte werd verbannen naar het eiland Elba. Hij verbleef er tot februari 1815, toen hij ontsnapte en terugkeerde naar Frankrijk om opnieuw de macht te grijpen. Zijn tweede keizerschap duurde maar kort, want hij werd opnieuw verslagen en verbannen. Dit keer kwam hij vast te zitten op het eiland Sint Helena.

Graf Napoleon

In 1821 bereikt het nieuws de Franse bevolking: Napoleon was dood. Het stoffelijk overschot van de overleden Napoleon werd in 1840 naar Frankrijk gebracht. Daar gingen lange onderhandelingen met de Engelsen aan vooraf, die eigenlijk niet wilden dat de keizer werd opgegraven en verscheept. In Parijs kreeg hij uiteindelijk een indrukwekkende uitvaart.

Na de dood van de beroemde generaal wist een van zijn familieleden het nog tot president van Frankrijk te schoppen. Als neef van de grote keizer kon Napoleon III alleen maar tegenvallen. Zijn imago was dan ook belabberd. Tijdgenoten omschreven hem als een kettingrokende, aartsluie opportunist met een voorliefde voor jonge meisjes. Toch had hij ook zijn kwaliteiten.

NaRoestam - met witte tulband - staat achter het paard van Napoleon, 1810.
NaRoestam - met witte tulband - staat achter het paard van Napoleon, 1810.
Recensie

De pronkbediende van Napoleon

Napoleon en zijn oosterse knecht Roestam waren jarenlang onafscheidelijk. Maar toen het erop aankwam, bleek hun band toch niet zo hecht.

Lees meer
Napoleon: oorlogszuchtige tiran en sentimentele romanticus
Napoleon: oorlogszuchtige tiran en sentimentele romanticus
Recensie

Napoleon: oorlogszuchtige tiran en sentimentele romanticus

In de nieuwe epische nieuwe film over Napoleon moet de historische waarheid nogal eens wijken voor romantiek en spektakel.

Lees meer
Napoleon wakkerde Nederlands nationalisme aan
Napoleon wakkerde Nederlands nationalisme aan
Interview

Napoleon wakkerde Nederlands nationalisme aan

Op vrijdag 27 oktober gaf hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen tijdens de collegedag over de Bataafs-Franse Tijd een lezing over de nalatenschap van Napoleon in Nederland. Zijn invloed is groot en veelzijdig geweest. ‘Toen het jonge Koninkrijk der Nederlanden zichzelf moest uitvinden, greep het terug op literatuur en stijlen die in de Bataafs-Franse Tijd...

Lees meer
Koningin Louise was de ‘mooiste vijand’
Koningin Louise was de ‘mooiste vijand’
Artikel

Koningin Louise was de ‘mooiste vijand’

Volgens Napoleon was zij oorlogszuchtig en overspelig. Terwijl haar Pruisische onderdanen in haar een dappere en kuise moeder des vaderlands zagen. Iedereen was het er wel over eens dat koningin Louise bloedmooi was. Omdat ze jong stierf werd ze een legende.

Lees meer
Topmonument voor Napoleon
Topmonument voor Napoleon
Artikel

Topmonument voor Napoleon

In 1813 besloot Napoleon dat er een groots monument voor hemzelf moest verrijzen. Ontwerpers in het keizerrijk – ook in Nederland – togen aan het tekenen. Ze bedachten obelisken, zuilen, colonnades, een paleiscomplex en heel veel piramides. Op 5 mei 1821 overleed op Sint-Helena Napoleon Bonaparte, gewezen keizer der Fransen en nog een hele hoop...

Lees meer
Napeolon op paard
Napeolon op paard
Artikel

​‘Napoleon wilde geen rekening houden met Nederlandse belangen’

Het misverstand duikt regelmatig op, zegt historicus Wilfried Uitterhoeve. ‘Er wordt vaak gedacht dat de Fransen Nederland in 1795 bezetten, maar dat was niet zo. De Fransen wierpen samen met de Bataven het ancien regime in Nederland omver, daarna werd ons land bestuurd door eigen, revolutionair gezinde autoriteiten. Van directe militaire overheersing was geen sprake....

Lees meer
Napoleon
Napoleon
Interview

Lotte Jensen over Napoleons nalatenschap

Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoekt in Napoleons Nalatenschap wat er na tweehonderd jaar in Nederland nog te zien is van de Napoleontische tijd. ‘Napoleon speelde onbedoeld een belangrijke rol bij het ontstaan van het Nederlands nationalisme.’  Wat heeft u ertoe gezet om Napoleons Nalatenschap te schrijven? ‘De...

Lees meer
Napoleon in Elba.
Napoleon in Elba.
Artikel

Napoleons ontsnapping van Elba

Na zijn nederlaag kreeg Napoleon in 1814 als ballingsoord een klein eiland voor de kust van Italië toegewezen: Elba. Daar begon iets te broeien.

Lees meer
Die andere Napoleon
Die andere Napoleon
Artikel

Die andere Napoleon

Als neef van de grote keizer Napoleon kon hij alleen maar tegenvallen. Het imago van Napoleon III is dan ook belabberd. Tijdgenoten omschreven hem als een kettingrokende, aartsluie opportunist met een voorliefde voor jonge meisjes. Toch had hij ook zijn kwaliteiten. Hoewel hij langer aan de macht was dan zijn beroemde oom, is Napoleon III...

Lees meer
Napoleon spotprent
Napoleon spotprent
Artikel

Zo mislukte Napoleons boycot van Engeland

Vier jaar na de Brexit gaat Engeland grenscontroles uitvoeren op producten uit de EU. In 1806 hoopte Napoleon dat een economische blokkade Engeland in chaos zou storten, maar dat mislukte.

Lees meer
Slag bij Waterloo
Slag bij Waterloo
Artikel

De veteranen van Waterloo

Tijdens de Slag bij Waterloo gingen de partijen elkaar met grote verbetenheid te lijf. Hoe was het om daar als soldaat tussen te staan? Veteranen vertelden het 25 jaar later aan een Nederlandse onderzoeker. ‘Alsof ’t koogels en houwitzers reegende.’

Lees meer
Boek over Napoleon
Boek over Napoleon
Recensie

Onthullend boek over Napoleon de Grote

Dat er nog steeds onthullende biografieën van Napoleon verschijnen komt doordat zoveel bronmateriaal pas lang na zijn dood is vrijgekomen. Enkele memoires van Napoleon-getrouwen op St.-Helena zijn zelfs pas gepubliceerd anderhalve eeuw nadat ze waren opgeschreven, en pas in 2004 kwam er een voorbeeldige uitgave van de 33.000 bewaard gebleven brieven die Napoleon schreef; een...

Lees meer