• Mijn account
  • Shop
  • Winkelmand
  • Log in

    Wachtwoord vergeten?

    Manon Henzen van eet!verleden en Mariëlla Beukers van Wijnkronieken schrijven regelmatig een artikel over culinaire geschiedenis voor Historisch Nieuwsblad.



    Manon Henzen is historica en richtte in 2012 historisch kookatelier eet!verleden op: kenniscentrum, winkel én kookruimte ineen. Haar voornaamste ambitie is oude smaken en smaakcombinaties opnieuw tot leven te wekken. Hiervoor stoft Manon receptenboeken af, speurt naar historische ingrediënten, schrijft artikelen en experimenteert in haar atelier.

    Kijk op www.eetverleden.nl voor een kijkje in de keuken.





    Mariëlla Beukers is historica en vinologe. Zij is wijnschrijver en duikt het liefst in archieven en oude boeken om zoveel mogelijk over de geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie te achterhalen. Daar publiceert ze over op haar eigen website www.wijnkronieken.nl en op tal van andere plaatsen. Zij is mede-auteur van Wijn van eigen bodem, een boek over de Nederlandse wijnbouw, en publiceerde in 2017 het ebook Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis. Daarvan verschijnt in oktober 2018 de papieren editie.

    Vuurspuwende vogels en gevulde zwanenhals: Middeleeuwse pronkgerechten

    Vuurspuwende vogels, enorme pasteien getooid met gevogelte, gevulde zwanenhals en creaties waarbij verschillende dieren aan elkaar genaaid werden. Tijdens middeleeuwse banketten werd er met regelmaat behoorlijk gepronkt aan tafel,...

    Port: een Hollandse vinding?

    Menig naslagweg meldt er iets over: de Nederlandse betrokkenheid bij het ontstaan van port. Hoe de vork precies in de steel zit is echter lastig te achterhalen: port is niet...

    Hoe de wijnbouw bijna verloren was gegaan

    Twee ziekten en een luisje zorgden er in de tweede helft van de negentiende eeuw voor dat de wijnbouw een grondige verandering onderging. Maar wat gebeurde er nu precies, zo...

    Nederland zuivelland in de Gouden Eeuw

    De reputatie van Nederland als zuivelland is grotendeels ontstaan in de zeventiende eeuw. De grote melkplas die Nederland in de Gouden Eeuw rijk was werd verwerkt tot boter en...

    Zo smaakte het eten van de Romeinen

    Er is veel geschreven over de keuken van de Romeinse Oudheid, maar als het op smaak aankomt, houden de meeste auteurs zich op de vlakte. Begrijpelijk, want juist over...

    De geschiedenis van sherry

    Onder wijnliefhebbers is het weer helemaal hip en trendy: een glaasje sherry of een cocktail met sherry. Maar wat is sherry, en hoe komt de drank terecht in Nederland?...

    Geschiedenis van wijnbouw in Nederland

    Waren er nu wel of geen wijngaarden in de Lage Landen in vroeger eeuwen? Het antwoord daarop is ja, die waren er, maar van heel groot belang waren ze,...

    Het verhaal van de glazen

    Overvloed en rijkdom: dat spreekt er uit de stillevens die tot en met 25 juni op de tentoonstelling Slow Food in het Mauritshuis te zien zijn. Dat geldt niet...

    Kookboeken in de 18e eeuw

    In de 18e eeuw waren de ogen van de Nederlandse adel gericht op Frankrijk. Wat daar gebeurde, gedragen, gedacht en gegeten werd, werd hier geïmiteerd. Die Franse invloeden zien...