• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 17 augustus 2017

  Theatervoorstelling over de biseksuele koning Willem II

  Ad de Bont en Michiel Schreuders over 'King Bi'

  Door: Bram van der Wilt

  Koning Willem II begon als jonge, liberale militair in het leger van Wellington, en eindigde als conservatieve koning, gechanteerd met zijn homoseksualiteit. Tijdens het Geschiedenis Festival op 7 oktober brengt Tafel van Vijf een toneelstuk over zijn leven: King Bi.

   
  Tafel van Vijf maakt muziektheater voor jongeren over actuele thema’s en verbindt die met de geschiedenis. Dit keer is het moeizame liefdesleven van Willem II (1792-1849) aan de beurt. King Bi is geschreven door Ad de Bont en wordt opgevoerd door twee acteurs: Michiel Schreuders en Kevin Schoonderbeek. De intieme voorstelling wordt begeleid door live muziek, gespeeld door de acteurs zelf.

  Waar gaat de voorstelling over?
  De Bont: ‘De titel King Bi slaat op het feit dat de herenliefde een onderdeel was van het leven van de koning. Hierover is heel weinig bekend. In het toneelstuk volgen we de hele levensloop van Willem II. Het uitgangspunt is de nacht voor de goedkeuring van de grondwet van 1848. Als jongeman was Willem zeer liberaal. Maar tijdens het koningschap van zijn vader en later toen hij zelf koning was, werd hij steeds conservatiever. Hij wilde eerst niet toegeven aan de roep om hervormingen. Hij stemde dan ook tegen de aanpassing van de grondwet. Maar er wordt gezegd dat hij in één nacht van uiterst conservatief, uiterst liberaal is geworden. Niemand weet precies wat die ommekeer teweeg heeft gebracht. Er is misschien ook sprake geweest van chantage. De voorstelling legt wat dit betreft een verband met een liefdesrelatie tussen Willem II en een mede-adjudant van generaal Wellington die in 1815 bij de Slag bij Waterloo overleed. Het is een fictief verhaal, gebaseerd op historische gegevens, dat de biseksualiteit van de koning concretiseert.’
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen