• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Suriname

  Historisch Nieuwsblad organiseert dit najaar een reis naar Suriname onder leiding van hoofdredacteur Frans Smits.

  Om alles te weten te komen over de data, het reisprogramma en de kosten, en om u op te geven, klik hier.

  Op deze themapagina komt u alles te weten over Suriname en de Surinaamse geschiedenis. Een selectie van artikelen uit ons archief over Suriname, boeken over de voormalige kolonie en documentaires over het land geven u inzicht in hoe het Suriname van vandaag de dag tot stand is gekomen. Daarnaast hebben wij de beste sites over Suriname geselecteerd, met bronnen en nog meer achtergrondinformatie.


  Artikelen uit het archief over Suriname


  Hoe het leger kon oprukken
  Dossier Suriname
  Niemand wist precies wat Suriname met een eigen leger aan moest. Het land was te uitgestrekt, het aantal inwoners te gering. Bovendien was niet duidelijk wie de tegenstander was. Toch kreeg Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 een eigen krijgsmacht.
  Lees verder… 


  Misleide migranten
  Dossier Suriname
  Tegenwoordig behoren Hindoestanen tot de grootste en rijkste bevolkingsgroep van Suriname. Maar hun voorouders waren straatarme Indiërs, die zonder goed te begrijpen waar ze aan begonnen duizenden kilometers verhuisden om slavenarbeid te verrichten.
  Lees verder…


  Het gekleurde front van Hatta en De Kom
  In de jaren twintig verbleef zowel de Indonesische nationalist Mohammad Hatta als Anton de Kom, ‘de zwarte messias van het Surinaamse proletariaat’, in Nederland. Hoe werd de Hollandse klei voor hen beiden voedingsbodem voor een fel antikoloniaal nationalisme?
  Lees verder…


  Oorlog bracht Surinamers welvaart en interneringskampen
  Hoeren en pooiers moesten wijken voor prinses Juliana
  De Tweede Wereldoorlog bracht Suriname een onverwachte economische opleving. Tegelijkertijd draaide de Nederlandse gouverneur de bevolking de duimschroeven aan. 'Ongewenste elementen' werden, net als Duitsers en vermoedelijke NSB'ers, opgesloten in kampen.
  Lees verder…


  Het succes van de plantage
  Wie denkt aan de Surinaamse plantages denkt al snel aan de gruwelijkheden van de slavernij. Er is een genuanceerder verhaal te vertellen. Het systeem was gebaseerd op macht en racisme, maar opgezet om zo veel mogelijk geld te verdienen. Dat bracht ook innovaties voort als het ingenieuze polderstelsel. En voor de slaven werden de plantages na enkele generaties leefgemeenschappen, waar zij verbonden raakten met het land en hun voorouders.
  Lees verder… 


  25 jaar na de coup van Desi Bouterse
  'Nu zijn we echt een Zuid-Amerikaans land geworden'
  Op 25 februari 1980, 25 jaar geleden, pleegden militair sportinstructeur Desi Delano Bouterse en vijftien andere onderofficieren een staatsgreep in Suriname. Romeo Hoost (58) sloot zich aan bij de oppositie. "'Het nieuwe regime? Zelfde stront, andere vliegen," hoorde je mensen op straat zeggen.'
  Lees verder…
   


  Documentaires over Suriname


  De vuile oorlog van Suriname (deel 1)
  Documentaire over de Binnenlandse Oorlog, die werd uitgevochten tussen 1986 en 1992.   Om deel 2 te kijken, klik hier.

  De Decembermoorden
  Documentaire van de IKON over de Decembermoorden in Suriname.  Suriname 1973-1982 (deel 1)
  Negen bepalende jaren in de moderne Surinaamse geschiedenis staan centraal in deze documentaire.  Klik hier om deel 2 te kijken. Er is ook een derde deel, deel 4 en deel 5.

  In 1999 gaf Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, een interview van bijna anderhalf uur dat door de NPS werd uitgezonden. Het gesprek tussen Ferrier en Roy Khemradj duurt bijna anderhalf uur en is hier online te beluisteren.

  Over de Surinaamse geschiedenis is nog veel meer te kijken en luisteren. Geschiedenis24 legde een compleet dossier aan met polygoonjournaals, oude uitzendingen van Netwerk en documentaires. Klik hier voor het overzicht van beeld en geluid.
   


  Boeken


  Hans Buddingh'
  De geschiedenis van Suriname


  488 pagina's
  € 29,95

  Meer info en bestellen…   I. Evers en P. van Maele
  Bouterse aan de macht


  256 pagina's
  € 21,95

  Meer info en bestellen…  
  Rudie Kagie
  Bikkel


  206 pagina's
  € 19,95

  Meer info en bestellen…
  Neem ook eens een kijkje in onze webshop  voor nog meer boeken over Suriname. 

   

  Surinaamse geschiedenis online


  Sinds kort heeft het Surinaame nationaal archief een nieuwe website. Hierop zijn vele archiefstukken en bronnen gedigitaliseerd en toegankelijk voor iedereen. Kijk op www.nationaalarchief.sr om voor meer informatie.


  Bent u op zoek naar beeld in plaats van documenten? De Universiteit van Amsterdam heeft een beeldbank over de Surinaamse geschiedenis. Met oude kaarten, plaatwerken, foto's en meer, van 1599 tot 1975. Klik hier voor de beeldbank.
  De collectie is ook te doorzoeken via het Geheugen van Nederland.


  Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) toont een serie foto's van Paramaribo van voor 1900, die via deze link te bekijken is.


  Studenten van de UvA maakten een website over Anton de Kom, met achtergrondinformatie over de verzetsstrijder, schrijver en activist. De website bevat ook interviews waaruit de grote waarde van de nalatenschap van De Kom blijkt.