• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Russische Revolutie

  In april publiceert Historisch Nieuwsblad een artikel van Rob Hartmans over de Russische Revolutie. De auteur noemt de Oktoberrevolutie een ordinaire staatsgreep, die korte metten maakte met de democratische krachten in het land. 

  In dit dossier vindt u nog meer informatie over de revolutie: archiefartikelen, beeld- en geluidsfragmenten, boeken, en links naar bronnen over de omwenteling die niet alleen in Rusland, maar over de hele wereld blijvende sporen achterliet.

  Artikelen uit ons archief


  Land van melk en honing
  Beleefde Rusland economisch wonder aan vooravond van revolutie?
  Er was eens… Rusland in 1913. Een achterlijk land en een poel des verderfs, waarin alleen een revolutie redding kon brengen, zeggen verstokte communisten. Een land van melk en honing, hard op weg een wereldmacht te worden, vinden monarchisten. Hoe het ook zij, 1913 was het laatste ‘vreedzame’ jaar van het Russische Rijk, voordat het terechtkwam in een draaikolk van oorlog en revolutie, burgeroorlog, hongersnood en terreur. Een jaar dus dat de gemoederen in Rusland nu, een eeuw later, niet onberoerd laat.
  Lees verder…

  Slachtoffer van zijn eigen revolutie
  Samen met Lenin was hij het gezicht van de Russische Revolutie. Maar uiteindelijk zou de briljante organisator Leon Trotski het afleggen tegen Stalin, die politiek handiger was. Trotski stond aanvankelijk achter de showprocessen van de Communistische Partij, waar hij zelf slachtoffer van zou worden.
  Lees verder…

  Russische vluchtelingen in Nederland (1914-1918)
  Het neutrale Holland was de bestemming voor enkele duizenden Russische soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontsnapten uit Duitse krijgsgevangenkampen. De Nederlandse regering was na 1917 bang voor een bolsjewistische wereldrevolutie en wilde zo snel mogelijk van hen af. Maar Georg Dudewski uit Chabarovsk bleef; hij trouwde Martina Toet, de koffiejuffrouw van het Russische gezantschap.
  Lees verder…

  De meedogenloze Lenin
  'Je moet de mensen op hun kop slaan, zonder genade'
  Bij velen leeft het beeld van Vladimir Iljitsj Oeljanov als nobele socialist, die gedreven door humanitaire idealen een samenleving nastreefde waarin welvaart en politieke invloed op rechtvaardige wijze waren verdeeld. In werkelijkheid juichte Lenin de moordpartijen van zijn bolsjewieken toe, en legde hij de fundamenten voor Stalins totalitaire politiestaat.
  Lees verder…

  Moskou krijgt historisch centrum voor Russische emigranten
  Het Russische bibliotheekfonds Roesskoje Zaroebezjny – ‘Russen in het buitenland’ – heeft een groots historisch centrum geopend in het centrum van Moskou. Het omvat een bibliotheek, een archief en een uitgeverij en organiseert tentoonstellingen.
  Lees verder…

  Een groot instinct voor macht
  Orlando Figes: Tragedie van een volk. De Russische Revolutie 1891-1924
  De Russische Revolutie is altijd met mythen omgeven. Links heeft de Revolutie jarenlang voorgesteld als onvermijdelijk. De klassentegenstellingen en het despotische regime van de achtereenvolgende tsaren werden uitvergroot om de onontkoombare greep naar de macht van Lenin en de zijnen beter te doen uitkomen. Ter rechterzijde van het politieke spectrum werd de Oktoberrevolutie daarentegen misprijzend voorgesteld als een ordinaire staatsgreep van de bolsjewieken, die maar weinig steun onder de bevolking zou genieten.
  Lees verder…
  Of bestel het boek…

  De mislukte democratisering van Rusland
  Weg met het establishment, weg met de tsaar!
  Alexander II was de eerste tsaar die trachtte moderniseringen door te voeren in Rusland. Hij vond de radicale nihilisten op zijn pad. Het ontbrak in het land aan een gematigde middenklasse, die de geleidelijke democratisering in gang kon zetten. De keuze was wit of zwart, en de partijen dreven in hun felheid alleen maar verder uit elkaar.
  Lees verder…


  Documentaires, interviews en originele beelden 


  In Europa – 1917 (2007)
  Geert Mak reist naar Rusland en spreekt bewoners over de Russische Revolutie.
     World War I: Russian Revolution (2009)
  Britse Documentaire met originele beelden over de revolutie in de context van de Eerste Wereldoorlog.


  Kijk hier naar deel 2 van deze documentaire.

  Toespraak van Lenin (1917)
  Lenin houdt een toespraak over antisemitisme, met Engelse ondertiteling:  Christopher Hitchens over Trotski (2000)
  De Britse publicist Christopher Hitchens, onder meer bekend van zijn antitheïstische opvattingen, wordt door de BBC-radio geïnterviewd over Trotski. Historicus Robert Service schuift ook aan. Deel 1:


  Klik hier voor deel 2 van het interview, en hier voor deel 3.

  Vladimir Lenin: Voice of Revolution (2005)
  Amerikaanse documentaire over de leider van de revolutie. 


   

  Boeken over de Russische Revolutie


  J. W. Bezemer en Marc Jansen
  Een geschiedenis van Rusland
  Van Rurik tot Poetin


  490 pagina's
  € 32,50

  Meer info en bestellen… 
  Douglas Smith
  Verloren adel
  De laatste dagen van de Russische aristocratie


  520 pagina's
  € 24,95

  Meer info en bestellen… 
  Orlando Figes
  Tragedie van een volk
  De Russische Revolutie 1891-1924


  1116 pagina's
  € 32,50

  Meer info en bestellen…  Kijk in onze webshop voor meer boeken over de Russische Revolutie.


  Bronnen over de Russische Revolutie


  John Reed, Ten Days That Shook the World (1919)
  John Reed (1887-1920) was een Amerikaanse communist en journalist. In 1917 bevond hij zich in Rusland. In Ten Days doet hij verslag van de revolutie waarvan hij getuige werd.

  Leon Trotski, The History of the Russian Revolution (1930)
  Trotski schreef vele werken over het communisme en de revolutie. Een aantal is vertaald en online gepubliceerd door aanhangers. Hij schreef dit werk in Parijs, voordat hij naar Mexico vertrok.