• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 15 december 2020

  Rusland vecht niet met bommen maar met soundbytes

  Han Bouwmeester over zijn promotieonderzoek naar Russische misleiding

  Door: Teun Willemse

  De AIVD ontmaskerde in 2020 twee Russische spionnen die als diplomaat aan gevoelige informatie probeerden te komen van Nederlandse bedrijven en instellingen. Rusland ontkent alles, en dat is volgens Han Bouwmeester een typische tactiek van het Kremlin. Hij schreef zijn proefschrift over de manieren waarop Rusland misleiding inzet om zijn tegenstanders te destabiliseren. ‘We moeten meer leren over misleiding om ons ertegen te wapenen.’

  Bouwmeester is werkzaam op de Nederlandse Defensie Academie en promoveert aan de Universiteit Utrecht met een proefschrift waarin hij onderzoekt hoe de Russen misleiding gebruikten rond de oorlog in Zuid-Ossetië (Georgië) en de annexatie van de Krim. Hij concludeert dat het Kremlin de Olympische Spelen, complottheorieën en trollenlegers gebruikt om voor verrassing en verkeerde beeldvorming te zorgen. Inmiddels wordt zelfs het coronavirus ingezet om maatschappijen te ontwrichten.

  De titel van uw proefschrift luidt KRYM NASH, ‘de Krim is van ons’. Waarom deze titel?
  ‘Krym Nash begon als een uitdrukking van nationale trots nadat Rusland de Krim annexeerde. Voorstanders van de annexatie schreven de uitdrukking met hoofdletters om het extra kracht bij te zetten. Later werd het een grap op internet. Foto’s van Russische plaatsen waar armoede heerste kregen het onderschrift: ‘is dit ook Krym Nash?’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen