• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Rob de Wijk

  China: de nieuwe wereldorde

  Lezing, 12.45-13.45

  President Xi heeft een droom: in 2049, wanneer de Volksrepubliek China 100 jaar bestaat, moet het land wereldleider zijn. Rob de Wijk betoogt dat dit waarschijnlijk gaat lukken. Als China het machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie, zal het de wereldorde gaan bepalen.

  China wordt geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de politiek van Poetin, de strijd om de Brexit en het opkomend nationalisme in Europa. De westerse wereldorde dreigt op de schop te gaan. Het wordt een belangrijk vraagstuk hoe het tij nog gekeerd kan worden.

  Rob de Wijk is hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en medepresentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio. Dit jaar verscheen zijn boek De Nieuwe wereldorde, hoe China sluipenderwijs de macht overneemt.