Contact | Adverteren | Vacatures | Login | Klantenservice

Gerard Reve

1923-2006

In het Stadsarchief van Amsterdam zijn tot nu toe onbekende archiefstukken over schrijver Gerard Reve en zijn familie ontdekt. De documenten zijn gevonden door journalist Eric Slot. Uit de stukken blijkt onder meer dat de vader van Gerard Reve tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geprobeerd voor een blad met een ‘foute’ hoofdredacteur te werken. Ook wordt duidelijk wanneer Gerard en zijn broer Karel zijn gearresteerd door de Sicherheitsdienst. Verder blijkt dat de historicus Annie Romein geen hoge dunk van Reve had. Ze noemt hem in een brief ‘een op hol geslagen beroemdheid’.

Volgens Slot ligt er in het Stadsarchief van Amsterdam nog ‘een schat aan documenten over bekende Nederlanders’, maar zoeken biografen daar vaak niet in. Zo missen ze mooie vondsten.

Hieronder staan de berichten over Gerard Reve met kopieën van de betreffende documenten. 

Reve senior wilde voor ‘fout’ blad werken

De vader van Gerard Reve wilde gaan werken voor De Nieuwe Amsterdammer, met een notoire fascist als hoofdredacteur, zo blijkt uit archiefstukken teruggevonden in het Stadsarchief Amsterdam.

Werkte Gerard Reve mee aan overvallen?

Pleegde Gerard Reve tijdens de oorlog nou overvallen of niet? Volgens een vroegere buurjongen wel. Hij beweerde dat Reve tijdens de Hongerwinter voedsel stal bij Duitsgezinden. Uit bronnen blijkt dat twee overvallen mogelijk al vóór de winter...