• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Reistips bij het zomernummer

  Het zomernummer van Historisch Nieuwsblad staat boordevol reistips, die aansluiten bij artikelen over Sint-Servaas, Wilhelmina van Pruisen, Maarten van Rossum, de familie Van Heek, Kenau en Pieter Jelles Troelstra.

  Bij de uitstapjes vindt u bovendien bonnen waarmee u kortingen krijgt bij musea, cafés, hotels en meer, zodat u een zomer vol historische uitstapjes kunt plannen. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze reistips.

  Bent u op zoek naar de links uit de Meer weten?-kaders bij de stukken over Wilhelmina van Pruisen en Sint-Servaas? Klik dan hier.

     Het Twente van Van Heek


  Het Van Heekhuis, waar de familie sinds 1818 woont, staat op de Enschedese Oude Markt. Van daaruit kunt u te voet ook de Italiaanse villa bezoeken, en tevens de Wigwam. Van Heek-villa’s met voor publiek opengestelde landgoederen zijn ook te bezoeken, zoals landgoed Het Stroot, Zonnebeek, of Welbergen, over de grens bij Ochtrup (het land licht op de kruising tussen de L510 en K65).

  Het Rijksmuseum Twenthe werd geïnitieerd door J. B. van Heek. Het landgoed Singraven, dat 470 hectare groot is, biedt fiets- en wandelroutes waarmee de omgeving kan worden verkend. Parken zijn er in Enschede ook volop; de Van Heeks lieten er vier aanleggen: Het G. J. van Heekpark (uitgebreid met het Park van Lochemsbleek), het Volkspark en het Wooldrikspark.

  Met de kortingsbonnen op pagina 13 krijgt u het volgende:
  * vijftig procent korting op de twee uur durende Hoge Heren Wandelroute (bel 053-43 20 122 om te boeken); 
  * een gratis stadswandeling rondom de dichter Willem Wilmink, op te halen bij het VVV-kantoor * toegang voor twee en het boek Het oude kasteel herleefde, samen voor maar € 19,50, bij Kasteel Huis Bergh (liever een overnachting voor twee in dit kasteel winnen? Klik hier * 40 procent korting voor twee volwassenen en twee kinderen in Museum TwentseWelle  Het Maastricht van Sint Servaas


  Tijdens de wandelroute op bladzijde 36 passeert u het Mariamonument (één van de heiligen is Servaas), de Sint Servaasbrug en de Onze Lieve Vrouwe-basiliek, waar Servaas zijn eerste kerk zou hebben gebouwd (als u geen tijd heeft om naar het zuiden te gaan kunt u overigens ook vanachter uw computer door de kerk wandelen). U loopt verder langs de Helpoort en het Lang Grachtje

  Andere aanraders zijn bakkerij Bisschopsmolen, bij een middeleeuwse watermolen, het Bonnefantenklooster en het Kruithuis, tegenwoordig een café van de universiteit. Ook de Sint Jan, die rond 1200 werd gebouwd, verdient een bezoek. Al in 1309 werd er gedronken in café In den ouden Vogelstruys, dat nog altijd een kroeg is. Boekliefhebbers gaan naar de boekhandel in de Dominicanenkerk. Nog niet genoeg kerken gezien? Sla dan niet de veertiende-eeuwse Sint-Matthiaskerk over.

  Met de kortingsbonnen op pagina 39 krijgt u het volgende:
  * 10 procent korting op een overnachting in het zeventiende-eeuwse Hotel Les Charmes (of win een kamer voor twee door hier te klikken * koffie met Limburgse vlaai voor maar € 3,50 bij Café de Belsj * 40 procent korting op een stadsgids bij VVV Maastricht * het boek Bij de gratie van het licht, over glas-in-loodramen, voor maar € 7,45 bij de Sint-Servaas Basiliek


   

  Het Gelre van Maarten van Rossum


  Zeg je Maarten van Rossum, dan zeg je kastelen. In Gelderland is een aantal kastelen en landgoederen te bezoeken, zoals Kasteel Cannenburgh in Vaassen, waarvan de middeleeuwse restanten door Van Rossum werden verbouwd tot statig kasteel. Te Apeldoorn is Het Oude Loo gelegen, ook al door de maarschalk opgeknapt en doorverkocht. Bij Lathum ligt Huis te Lathum, niet meer te bezoeken maar wel te zien vanaf de weg en omringd door wonderschone natuur. In Arnhem kunt u naar het Duivelshuis, dat tegenwoordig deel uitmaakt van het gemeentehuis, en dat door Van Rossum werd gerenoveerd in de stijl van de Hollandse Renaissance. In Bredevoort zijn de oude vestingwerken helaas verdwenen, de oude stadskern is nog altijd een bezoekje waard. Het Van Rossumhuis te Zaltbommel werd eind negentiende eeuw van de sloop gered en gerenoveerd door niemand minder dan Pierre Cuypers. In Rossum is het verblijf van de familie Van Rossum verdwenen. Wel zijn een negentiende-eeuws buitenverblijf en koetshuis nog altijd te bewonderen.

  Via deze link kunt u de route van het Maarten van Rossum-pad downloaden. Deze tour loopt van Den Bosch naar Steenwijk, en omvat bijna 400 kilometer. In de Sint-Jan in Den Bosch lagen ooit de botten van Van Rossum – die inmiddels zoek zijn – begraven.

  Met de kortingsbonnen op pagina 51 krijgt u het volgende:
  * 10 procent korting op een overnachting voor twee in het Bossche Stadshotel Jeroen (winnen kan ook, klik hier * een tweede gratis bezoek aan Kasteel Cannenburgh in Vaassen;
  * een gratis tweede kopje koffie of thee in Restaurant ’t Koetshuis te Vaassen;
  * een gratis boekje over Maarten van Rossum in het Maarten van Rossumhuis in Zaltbommel.

   


  Het Haarlem van Kenau


  Het Frans Hals Museum toont enkele portretten van Kenau, maar is ook een must om, aan de hand van de portretten en schutterstukken van Hals, de rijkdom en weelde van de Gouden Eeuw te proeven. Hier is een wandelroute te downloaden door het historische centrum van Haarlem. Er is ook een hofjesroute te bewandelen, waarmee u de verborgen, stille plaatsen van de stad ontdekt. Met de gratis Street Museum App ziet u het Haarlem van weleer op het schermpje van uw smartphone. In de Sint-Bavo, die in 1578 ontdaan werd van alle katholieke decoraties, kunt u elke dinsdag en soms op donderdag gratis orgelconcerten bijwonen. Voor nog meer Opstand, kunt u trouwens ook een kijkje nemen op onze themapagina.

  Met de kortingsbonnen op pagina 63 krijgt u het volgende:
  * 10 procent korting op een overnachting in het luxe Brasss Hotel, gevestigd in het oude centrum (of win een nacht voor twee in de Suite Langoustine, klik hier * 20 procent korting op het boek Van heks tot hacker, behorend bij een tentoonstelling over heksenverdenkingen in het Historisch Museum Haarlem * een gratis pen bij het Stedelijk Museum Alkmaar, waar een tentoonstelling over het beleg van Alkmaar;
  * 25 procent korting op een fles Eau de Kenau bij Jopen Bier in Haarlem. 


   

  Het Zuid-Holland van Wilhelmina van Pruisen


  Vanuit Schoonhoven reisde Wilhelmina in 1787 naar Bonrepas. Deze route is te volgen op de fiets met de Prinsessenroute. De fietsroute-app Vorstelijk en adellijk leven. Hofcultuur in en om Den Haag voert langs ruim veertig bewaarde en verdwenen buitenplaatsen in de omgeving van Den Haag. Treed in de voetsporen van revolutionaire patriotten met de drie-daagse Historisch Nieuwsblad Patriottenreis. Vanuit Kasteel Woerden werd opdracht gegeven tot de arrestatie van Wilhelmina. Tegenwoordig kunt u er koffie drinken. Het Mauritshuis in Den Haag toont portretten van het stadhouderlijk paar, evenals een aantal schilderijen uit de collectie van Willem V. Wilt u nog meer weten over de laatste stadhouder en de patriotten, kijk dan eens op onze themapagina.

  Met de kortingsbonnen op pagina 75 krijgt u het volgende:
  * 10 procent korting op een overnachting voor twee in Hotel de Keizerskroon te Gouda (liever gratis overnachten? Doe mee met de prijsvraag door hier te klikken * korting op een kaartenset in Kasteel Duivenvoorde, waar een tentoonstelling is over het stadhouderlijke paar;
  * 25 procent korting op uw entreekaartje voor Slot Oranienstein, waar Willem en Wilhelmina vanaf 1802 woonden;
  * 15 procent korting op koffie met appeltaart in Grand Café Central in Gouda. 


   

  Het Leeuwarden van Pieter Jelles Troelstra


  Als dichter haalde Troelstra veel inspiratie uit zijn geliefde Friesland. Het stadje Stiens speelt een grote rol, met het graf van Troelstra’s moeder Grietje, en de in dezelfde plaats gelegen Sint-Vituskerk. Een gedenksteen in Leeuwarden verklapt waar Pieter Jelles Troelstra werd geboren, en in dezelfde stad vindt u naast de Oldehove een standbeeld voor de socialist. In het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar bevinden zich documenten en gedichten van de journalist, maar voor het echte Troelstra-archief moet u naar het IISG in Amsterdam. In het gemeentehuis te Stiens kunt u de literatuurrûte aanschaffen, waarmee u door Leeuwarderadeel fietst of wandelt, en onderweg gedichten en proza treft die tekenend zijn voor de plek waar u op dat moment bent.

  Met de kortingsbonnen op pagina 87 krijgt u het volgende:
  * 10 procent korting op een overnachting in het Leeuwarder Grand Hotel Post-Plaza, inclusief entreekaartjes voor Keramiekmuseum Princessehof (winnen kan ook, klik hier * gratis koffie en huisgemaakte cake in De Blauwe Tent: ooit opgericht door de Nederlandse Vereniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken * een gratis consumptie bij Openluchtmuseum It Damshûs * korting op een kaart met 4 wandelroutes door Leeuwarden bij VVV Leeuwarden.