• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Reis door het Italië van Mussolini

  Dit voorjaar nemen Maarten van Rossem en historicus Willem Melching u mee naar de Era Fascista van Rome, waar u alles leert over de bijzondere geschiedenis en fascistische cultuur van de stad. Uw reisleiders spraken alvast hun verwachtingen uit over deze veelbelovende reis.

  Meer info en tickets  Van
  : Melching, Willem
  Verzonden: ma 20-01-2020 15:45
  Aan: Rossem, Maarten van
  Onderwerp: Italiëreis

  Ha Maarten,

  Verheug jij je ook al zo op onze reis? Waar ik vooral naar uitkijk is het bezoek aan EUR, een unieke wijk in Rome. Dit stadsdeel werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1942. Verwacht werd dat rond die tijd het paradijs op aarde was voltooid: een fascistisch Italië. De fascisten wilden hun gedachtegoed en prestige maar al te graag aan de rest van de wereld tonen. Hoewel de tentoonstelling vanwege de Tweede Wereldoorlog niet door kon gaan, is deze wijk het toonbeeld van de fascistische architectuur geworden.

  Groet, Willem


  Van: Rossem, Maarten van
  Verzonden: ma 20-01-2020 19:38
  Aan: Melching, Willem
  Onderwerp: RE: Italiëreis

  Hallo Willem,

  Staat in de wijk EUR niet het vierkante Colosseum? Aan dat fascinerende bouwwerk kun je direct aflezen dat de fascisten zich lieten inspireren door de Klassieke Oudheid, maar daaraan ook een moderne draai hebben gegeven.

  Uiteraard wordt verwacht dat wij tijdens de reis zorgen voor een goede inhoudelijke begeleiding, zowel onderweg als op locatie. Zo zal de bus in feite functioneren als onze rijdende collegezaal. Ik ga het in het bijzonder hebben over de Duits-Italiaanse vriendschap en over de rol van Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat aardig is om te vermelden is dat Mussolini ook door Stalin en Hitler op een voetstuk werd geplaatst. Beiden zagen de Italiaanse dictator als een groot voorbeeld.

  Groet, Maarten


  Van: Melching, Willem
  Verzonden: di 21-01-2020 10:11
  Aan: Rossem, Maarten van
  Onderwerp: Italiëreis

  Dag Maarten,

  Stalin en Hitler keken inderdaad met grote bewondering naar Mussolini. Het is ook niet verwonderlijk dat het communisme, het fascisme en het nationaal-socialisme veel gelijkenissen vertonen. Neem bijvoorbeeld de sport. De communisten, nazi’s en fascisten hadden allemaal een obsessie met het gezonde lichaam. Hoe zorg je ervoor dat mensen gezond zijn? Het antwoord is sport.

  Rinus Michels zei ooit al dat voetbal oorlog is. Mussolini, Hitler en Stalin zouden dat volledig met hem eens zijn. Daarom gaan we ook een bezoek brengen aan het Foro Italico; een indrukwekkend sportcomplex dat behoorde tot de Fascistische Academie van Lichamelijke Opvoeding.

  Met groet, Willem


  Van: Rossem, Maarten van
  Verzonden: di 21-01-2020 13:59
  Aan: Melching, Willem
  Onderwerp: RE: Italiëreis

  Dag Willem,

  We gaan ook nog even de stad uit om twee modeldorpen te bezoeken. Deze zijn gebouwd op drooggelegde moerasgrond waarop architecten en stadsplanners hun fascistische idealen
  volledig konden botvieren. Vanuit de hele wereld werden deze fascistische nederzettingen bezocht en met nieuwsgierigheid bekeken. Dat is dus zeker een bezoekje waard. En ja, sport, je weet hoe ik daarover denk. Het Stadio dei Marmi is onderdeel van het sportcomplex dat we zullen bezoeken. Wist je dat hier maar liefst 59 marmeren standbeelden van atleten staan? Ook hier zie je weer hoezeer het fascisme is verweven met de ideaalbeelden van de Klassieke Oudheid.

  Met groet en tot in Rome,
  Maarten

   

  Mee op reis naar het Italië van Mussolini?

  Bereid u voor op een historische reis waarbij u onder deskundige leiding Rome van een geheel andere kant bekijkt. Bezoek historische locaties die gebouwd zijn naar de idealen van het fascisme en het eens zo glorieuze Romeinse Rijk nog altijd weerspiegelen.

  Praktische informatie
  Met: prof. dr. Maarten van Rossem en dr. Willem Melching
  Datum: 6 t/m 11 april 2020
  Prijs: v.a. € 1690,-
  Inclusief: lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, twee diners, reisleiding, CO2-compensatie.

  Klik hier  voor meer informatie over de reis.