• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2003

  Recent verschenen april 2003

  Door: Frans Smits

  Wereldnieuws


  De Amerikaanse Alleingang in de oorlog tegen Irak en de afkondiging van een nieuwe wereldorde is meer dan retoriek alleen, stellen de Amerikanisten Hans Veldman en Theo Parlevliet in Spierballentaal & cowboylaarzen. Reagan, Bush I en Bush II in de context van het Amerikaanse conservatisme (Aspekt, euro 17,50). Het presidentschap van Bush II is het resultaat van een politieke ontwikkeling die begon bij de conservatieven Barry Goldwater en Ronald Reagan. Achter de façade van spierballentaal en cowboylaarzen heeft zich een conservatieve revolutie voltrokken waarin het Amerikaanse zuiden een geep naar de politieke macht heeft gedaan. Hierdoor kwam Bush II in het bezit van een ongekend mandaat op basis waarvan hij conservatieve agendapunten kon verwezenlijken.
          De Duitse journalist Christoph Reuter onderzoekt in Menselijke bommen. Aanslagen door zelfmoordenaars – psychogram van een fenomeen (Fontaine uitgevers, euro 19,90) de achtergrond van de terroristen verantwoordelijk voor 11 september. Waarom duiken deze ‘krankzinnigen’ juist nu op? Terroristen bestonden ook al in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, maar die wilden overleven. Reuters zoektocht begint bij de radicale islamitische sekte, de assassijnen, die in de tweede helft van de elfde eeuw ontstond en een ware terreur uitoefende, waarbij het leven van de sekteleden totaal onbelangrijk was.
          Het conflict tussen Israël en de Palestijnen staat al meer dan vijftig jaar in het middelpunt van het wereldnieuws. Bijna dagelijks kunnen we in de krant lezen welke gruweldaden Palestijnen en Israëli’s elkaar aandoen. Hoofdredacteur van Le Monde diplomatique Alain Gresh gaat in Israël, Palestina. Waarheden over een conflict (Thoth, euro 17,90) na hoe dit conflict is ontstaan en of er een oplossing voor gevonden kan worden. In Frankrijk werden van dit boek inmiddels 300.000 exemplaren verkocht.

  Tweede Wereldoorlog
  4 en 5 mei naderen. Een periode waarin altijd een stortvloed aan boeken over de Tweede Wereldoorlog verschijnt. Aardig is Boy Ecury. Een Antilliaanse jongen in het verzet (Walburg Pers, euro 14,95) door Ted Schouten. Boy Ecury studeert in Nederland. Tijdens de oorlog sluit hij zich aan bij de Knokploegen van het verzet. Hij raakt betrokken bij een liquidatie, waarna de hele ploeg wordt opgepakt. Boy, dan 22 jaar oud, wordt geëxecuteerd.
          De Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke rol in De mannen van de maandagochtend (De Bezige Bij, euro 19,50) een spannende thriller door Rinus Ferdinandusse en Tomas Ross. Twee oude mannen keren na vijftig jaar terug naar Nederland om wraak te nemen. Wraak omdat ze in 1944 ten onrechte werden beschuldigd van een miljoenendiefstal. Ze slagen erin op spectaculaire wijze goud uit de kluizen van de Nederlandsche Bank te stelen.

  Antisemitisme
  De beroemde historicus Peter Gay schreef: ‘Dit baanbrekende boek brengt de collectieve waanzin op briljante wijze tot leven.’ Het verhaal van de slager. Moord en antisemitisme in Duitsland, 1900 (Ambo, euro 22,90) door Helmut Walser Smith gaat over een moord op een achttienjarige jongen in het Duitse stadje Konitz. Algauw gaan er geruchten dat de jongen het slachtoffer is geworden van een joodse rituele moord. Als de christelijke slager de joodse slager ervan beschuldigt de dader te zijn, wakkert dat een golf van antisemitische gevoelens aan. De volgende twee jaar ontvlucht bijna de helft van de joden de stad.
          Ook nog: De Holocaust. Een geschiedenis (Boom, euro 29,90) door R.J. van Pelt en Debórah Dwork, een overzicht van de moord op zes miljoen joden. Mijn gewonde hart. Het leven van Lilli Jahn, 1940-1944 (De Bezige Bij, euro 24,50) door Martin Doerry, een briefwisseling tussen de leden van een Duits-joods gezin dat door de nazi-dictatuur uiteen wordt gerukt.

  Biografieën
  Eerder schreef hij een compact en bijzonder leesbaar portret van CPN-leider Paul de Groot. Nu verschijnt van de hand van voormalig Vrij Nederland-redacteur Igor Cornelissen Alleen tegen de wereld. Joop Zwart, de geheimzinnigste man van Nederland (Nijgh & Van Ditmar, euro 22,50). In tegenstelling tot De Groot maakte Zwart een ontwikkeling door van uiterst links tot uiterst rechts. Hij volgde in de jaren dertig een opleiding tot terrorist op de school van de Communistische Jeugd Internationale in Poesjkino. Na de oorlog was Zwart informant voor de BVD en aan het eind van zijn leven trad hij op als ‘perschef’ van mevrouw Rost van Tonningen, die toen nog steeds de ideeën van het nationaal-socialisme aanhing.
          Nico Keuning schreef een biografie van Jan Arends: Angst voor de winter (De Bezige Bij, euro 22,50). Arends werd bekend met zijn roman Keefman, een portret van een door geestesziekte geplaagde man die de strijd aangaat met de psychiatrie. In 1974 overleed Arends na een sprong uit het raam van zijn woning.

  Herinneringen
  Een Duitse schone arriveert in 1959 met het schip van haar vader in Havana. Fidel Castro komt aan boord en wordt ter plekke verliefd op haar. Ze wordt zijn maîtresse en krijgt een kind van hem. In Lieve Fidel. Mijn leven, mijn liefde, mijn verraad (Bruna, euro 25,00) heeft Marita Lorenz haar herinneringen aan het papier toevertrouwd. Lorenz wordt later agente voor de CIA en ontmoet Lee Harvey Oswald, de moordenaar van J.F. Kennedy. Of haar herinneringen betrouwbaar zijn, is de vraag.

  Verder…
  Is er een prachtig boek verschenen bij de uitgeverij van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde te Leiden. Arnold Borret. Suriname. Gezichten, typen en costumen door Rosemarijn Hoefte en Clazien Medendorp (euro 39,90). Een album met tekeningen en aquarellen uit negentiende-eeuws Suriname.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen