• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2006

  Recent verschenen

  Door: Frans Smits

  Karsten Alnaes
  De geschiedenis van Europa, 1800-1900. Rebellie
  832 p. Anthos, euro 39,95
  Dit is het derde deel van een vierdelige serie. Alnaes behandelt alles: van de internationale politiek tot het dagelijks leven. Over de eerste twee delen (1300-1600: Ontwaken en 1600-1800: Bezetenheid) oordeelde Historisch Nieuwsblad: 'Alnaes wil ook niet per se iets oorspronkelijks beweren, hij wil gewoon mooie en gevarieerde verhalen vertellen waar de lezer iets van opsteekt. En het moet gezegd: dat lukt hem goed.' Daar valt wat betreft deel drie niets aan toe te voegen. 

  Het vijfde deel van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen door J. Buisman is verschenen (998 p. Van Wijnen, euro 39,50. In dit deel alles over het weer in de periode 1675-1750. De wereldberoemde historicus Le Roy Ladurie zei onlangs in dit blad: 'Buisman moet zo snel mogelijk in het Frans of Engels vertaald worden.' 
   

  Christopher Hilton
  Mayflower. De reis die de wereld veranderde
  255 p. Walburg Pers, euro 39,50
  In 1620 vertrok vanuit Plymouth het schip de Mayflower, met aan boord honderd kolonisten, waarvan een aantal eerder in Leiden woonde. Ze stichtten in Amerika een kolonie op religieuze basis. Hilton vertelt het verhaal van deze founding fathers van de Verenigde Staten. 
             
  Uitgeverij Anthos herdrukte de biografie van Gertrude Bell uit 1997, geschreven door Janet Wallach onder de titel Koningin van de woestijn (475 p. euro 22,95). De Britse Bell (1868-1926) groeide op in een rijk Victoriaans milieu. Ze koos voor een avontuurlijk bestaan in de Arabische wereld. Daar bestudeerde ze niet alleen de cultuur, maar bemoeide zich ook met de politiek en speelde een rol bij het tot stand komen van het huidige Irak. 
             
  De Amerikaanse Pagan Kennedy portretteert in De zwarte Livingstone. Een waar gebeurd avonturenverhaal in het Congo van de negentiende eeuw (256 p. Atlas, euro 19,90) William Henry Sheppard, een jonge zwarte missionaris die naar Congo trekt en de wreedheden van het regime van de Belgische koning Leopold II aan de kaak stelt. 

  Vibeke Roeper en Diederick Wildeman
  Het Journaal van Abel Tasman, 1642-1643
  208 p. Waanders, euro 17,95
  Toen Willem Jansz in 1606 de kust van een nog onbekend continent ontdekte, vroeg men zich af of dit nu het legendarische, onbekende Zuidland (Terra Australis Incognita) was. De VOC stuurde in 1642 Abel Tasman met twee schepen op ontdekkingsreis om dat te onderzoeken. Zijn journaal is bewaard gebleven en is een van de topstukken van het Nationaal Archief. Omdat 2006 het jaar is van vierhonderd jaar Nederlands-Australische betrekkingen, is het journaal hertaald en van een uitgebreide inleiding voorzien door Vibeke Roeper en Diederick Wildeman, specialisten in de Nederlandse ontdekkingsreizen. 
             
  Wie meer wil weten van het huidige Australië leze Boemerangs en bromvliegen. Een portret van Australië door journalist Jan Ligthart (255 p. BZZTôH, euro 16,50). Elders in dit nummer kunt u lezen over de naoorlogse emigratie naar Australië. Wilt u meer weten over de emigranten van vandaag, lees dan Ik mis alleen de HEMA. Nederlanders in het buitenland door Manon Sikkel en Marion Witter (240 p. Bert Bakker, euro 16,95). 

  J.L. van der Pauw
  Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog
  956 p. Boom, euro 49,50
  Elk voorjaar, als 4 en 5 mei nadert, verschijnen tal van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Belangrijk is het omvangrijke boek van Pauw, dat het derde deel is van de officiële geschiedenis van de Maasstad, dat wil zeggen: geïnitieerd en betaald door de gemeente Rotterdam. De conclusie van Pauw is weinig verrassend en sluit naadloos aan bij de huidige consensus binnen de geschiedwetenschap over de Tweede Wereldoorlog: is de spreuk 'Sterker door Strijd', door Wilhelmina toegevoegd aan het stadswapen, correct? Nee, meent Pauw: 'Ze zorgt wel voor een tevreden gevoel, maar ze brengt onze kennis geen stap verder. Het is zinvol om ook de keerzijden en de schaduwkanten van onze geschiedenis wat meer te belichten.' 
             
  Ook belangrijk is Over kampliteratuur door schrijver en essayist Jacq Vogelaar (684 p. De Bezige Bij, euro 39,90). Vogelaar bestudeerde de enorme berg literatuur over goelagkampen en Duitse concentratie- en vernietigingskampen: herinneringen, berichten, documenten en verhalen. 'Elke tekst over het kamp, is in tegenspraak met het kamp dat mensen anoniem maakt en gelijkschakelt: verzet is de kern van het kampverhaal.' 
             
  'Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig' is de spreuk die Amsterdam na de oorlog mocht toevoegen aan het stadswapen. Dit was te danken aan de Februaristaking van 1941, een massaal protest tegen de vervolging van de joodse stadsgenoten. Al snel werd de jaarlijkse herdenking van de staking inzet van een onverkwikkelijke strijd tussen gemeente en communisten. Annet Mooij schreef er het onthutsende De strijd om de Februaristaking over (174 p. Balans, euro 17,50). 
             
  Nog meer oorlog: Op de loop. Een Letse familiekroniek door Modris Ekstein (262 p. Mets & Schilt, euro 21,95). Een zeer persoonlijk verhaal van de Canadese historicus Ekstein, bekend van Lenteriten, een bestseller over de Eerste Wereldoorlog. In Op de loop vertelt hij het verhaal van zijn oorspronkelijke vaderland Letland in de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.  

  Leo Prick
  Drammen, dreigen, draaien. Hoe het onderwijs twintig jaar lang vernieuwd werd
  189 p. Mets & Schilt, euro 15,00
  Het gaat niet goed met het Nederlandse onderwijsbestel. Prick legt uit hoe dat komt. Politici, gedreven door de heilsverwachting van een betere wereld (gelijkheid!), voerden de ene na de andere onrealistische vernieuwing in. Naar ouders en leraren werd niet geluisterd en de pers was zelden kritisch. Wordt het niet tijd voor een parlementaire enquête om de zware beschuldigingen van Prick te onderzoeken? 

  Alexander Stille
  Silvio Berlusconi. De inname van Rome
  446 p. Atlas, euro 24,90
  Dit zeer kritische portret door de Amerikaanse journalist Stille verscheen aan de vooravond van de Italiaanse verkiezingen. Over Berlusconi's banden met de maffia, zijn uitstekende relatie met de socialistische regeringsleider Bettino Craxi en de wonderbaarlijke opbouw van zijn media-imperium. 
             
  Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. Ter gelegenheid daarvan brengt uitgeverij Atlas een aantal boeken uit over de recente Spaanse geschiedenis waaronder een biografie van de Spaanse koning: Juan Carlos. Van dictatuur naar democratie in Spanje (536 p. euro 34,90). We leren dat Carlos Hugo, die in 1964 met prinses Irene van Oranje trouwde, sindsdien in het moppencircuit als 'Jugo de Naranja' ('prins Jus d'Orange') door het leven gaat. 
             
  Uitgeverij Aksant herdrukte terecht de mooie biografie uit 1973 van Pieter Lodewijk Tak (1848-1907) door Gilles W.B. Borrie (255 p. euro 25,00). Tak, een aimabel en erudiet liberaal, bekeerde zich tot het socialisme en werd de grondlegger van de Nederlandse sociaal-democratisch gemeentepolitiek. 

  Ronald Wright
  Kleine geschiedenis van de vooruitgang
  207 p. Cossee, euro 19,90
  Inmiddels al een bestseller, dit pamflet van de Engelse historicus Wright. Het is de hoogste tijd, stelt hij, dat we gaan begrijpen dat de vooruitgang ook een problematische keerzijde heeft. Geniale uitvindingen hebben voortdurend onze planeet in gevaar gebracht. 
             
  Zakelijker wetenschapsgeschiedenis: Sterrenkijker. De geschiedenis van de telescoop door Fred Watson (311 p. Atheneum-Polak & Van Gennep, euro 19,95). De geschiedenis van de telescoop begint in Middelburg in het begin van de zeventiende eeuw, waar Hans Lipperhey de 'Hollandse kijker' ontwikkelt en die laat zien aan prins Maurits. 
             
  In De medicijnrevolutie in de psychiatrie. Ooggetuigen in de geneeskunde en de medische zorg, onder redactie van Toine Pieters (174 p. Veen Magazines, euro 14,95), vertellen betrokkenen over de introductie van nieuwe geneesmiddelen in de psychiatrie.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen