Contact | Adverteren | Vacatures | Login | Klantenservice

Recensies

2018

Elke maand publiceert Historisch Nieuwsblad diverse boekrecensies, geschreven door onder meer historicus Rob Hartmans, directeur van het Biografie Instituut Hans Renders en Duitslandkenner Willem Melching.
 
                    

Op deze pagina vindt u een overzicht van de laatste recensies.
Alle boeken zijn natuurlijk verkrijgbaar in onze webshop.

Scheffer, Renan, Psichari - H.L. Wesseling

Er verschijnen de laatste jaren nogal wat familiegeschiedenissen. Denk aan Het pauperparadijs van Suzanna Jansen, Geert Maks boeken over zijn eigen familie en over de nazaten van Jan Six, en Luuc Kooijmans verhaal over zijn ‘foute’ en ‘goede’...

Victoria, koningin. Een intieme biografie - Julia Baird

Victoria werd in 1837 koningin van Engeland en nam zich voor nooit te trouwen. Maar plotseling begonnen de hormonen op te spelen. Toen haar neef Albert haar kwam opzoeken, tegen haar zin in, raakte ze in zijn ban. Zijn atletisch lichaam, vooral als hij...

Het gezicht van een wereldrijk - Simon Schama

Iedereen kent de ervaring: je staat in een museum voor een portret, kijkt er even naar en loopt door. Daarna krijg je het vreemde gevoel dat de ogen van dat geschilderde gezicht je door de zaal volgen. Zo begint Simon Schama zijn boek over de...

Drugs in het Derde Rijk - Norman Ohler

Je hoort weleens zeggen dat over de Tweede Wereldoorlog niets nieuws meer te vertellen valt. Alles is onderzocht. Drugs in het Derde Rijk toont op spectaculaire wijze het tegendeel.

Het huis van de dood - Daniel Beer

Enkele jaren geleden was tijdens een expositie in de Hermitage in Amsterdam een Russische kerkklok te zien die eind zestiende eeuw de bevolking had opgeroepen in opstand te komen. Als straf was de klok gegeseld, ontdaan van zijn ‘tong’ (= klepel).

Het andere Parijs - Luc Sante

De flaneur is een hartstochtelijk toeschouwer van het straatleven. Flaneren levert nergens zoveel mooie verhalen op als in Parijs. Luc Sante schrijft in Het andere Parijs over de onderkant van deze immer tot de verbeelding sprekende stad.

Cécile en Elsa - Elisabeth Leijnse

Elisabeth Lejinse heeft voor Cécile en Elsa, strijdbare freules. Een biografie de Libris Geschiedenis Prijs 2016 gewonnen. Lees het juryrapport of bestel dit prijswinnende boek.

De verslagenen - Robert Gerwarth

Het lijkt heel overzichtelijk: de Eerste Wereldoorlog eindigde op 11 november 1918, om elf uur ’s ochtends, toen aan het westelijk front een wapenstilstand inging die werd bekrachtigd tijdens de vredesconferentie van Parijs in 1919.

Hitler - Peter Longerich

Er zijn de laatste tijd heel wat nieuwe studies over Hitler verschenen.  Nu is er een complete biografie van Hitler door de Duitser Peter Longerich, die eerder de levens beschreef van Goebbels en Himmler.

Biografie Albert Helman - Michiel van Kempen

In tegenstelling tot zijn biograaf Michiel van Kempen was Albert Helman (1903-1996) - schrijver, politicus, historicus en wat al niet meer - te gehaast. Alleen zijn roman De stille plantage is een klassieker geworden.

Biografie Thomas More - Peter Ackroyd

Thomas More (1478-1535) had geen genade met ‘ketters’. More is bekend als vriend van Erasmus, humanist, staatsman en auteur van zijn nog steeds herdrukte boek Utopia.