• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2017

  Razend vlotte bezorging door heel Europa

  Snelpost

  Door: Geertje Dekkers

  In de zestiende eeuw doorkruisten postbezorgers Europa in een straf tempo. Binnen anderhalve dag was een brief vanuit Brussel in Parijs. Dat was mogelijk dankzij het uitgekiende postnetwerk van de familie Thurn und Taxis.

   

  Begin van een netwerk

  12 november 1516: Karel van Habsburg, de aanstaande keizer Karel V, sluit een contract met postmeester Franz von Taxis. Die krijgt een monopolie om brieven, geld, compacte handelswaar en pakketjes te bezorgen, van de Nederlanden tot diep in Spanje en van de Atlantische kust tot in Tsjechië. Een brief van Brussel naar Parijs mag er in de zomer maximaal 36 uur over doen en in de winter 40, zo spreken de twee af. Ook voor de verbindingen met andere grote steden in het Habsburgse Rijk worden maximumtermijnen bepaald.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen