• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Programma Dag van de Amsterdamse Geschiedenis

  Jos van Waterschoot
  Verstript Amsterdam
  Amsterdam is het centrum van de Nederlandse stripwereld. Vele stripuitgevers zijn er gevestigd, het oudste stripantiquariaat ter wereld, vele tekenaars zijn er woonachtig. Maar Amsterdam speelt niet vaak de hoofdrol in strips. Hoe kan dat? Vormt de stad gewoon geen goed decor? Of is er iets anders aan de hand? We inventariseren de situatie.
  Locatie: Bijzondere collecties UvA
  Oude Turfmarkt 129
  14:30 15:30

  Gert Hekma
  Veilig heenkomen (wandeling buiten!)
  We duiken deze middag in de Amsterdamse homogeschiedenis. We beginnen in de kroeg ’t Mandje van de legendarische Bet van Beeren waar ‘nichten’ en ‘potten’ in de jaren en vijftig een veilig heenkomen vonden en wandelen vandaar richting de Oude Kerk voor een ander onderdeel van toenmalig homoleven: de urinoirs.
  Startpunt: Café ’t Mandje
  Zeedijk 63
  12:30 13:30

  Herbert van Hasselt
  Wall Street op de Wallen
  Amerika in Amsterdam. Volg de sporen van de `Nieuwe Wereld” aan de hand van de oud-directeur van de Oude kerk, een van de oudste plekken van Mokum. Van de eerste, Europese belegger in Amerika naar de eerste Amerikaan, een diplomaat, die een Chinese keizer ontmoette. En, natuurlijk, langs de vele Amsterdamse burgemeesters, kooplieden en dominees, die betrokken waren bij de trans-Atlantische slavenhandel.
  Locatie: Oude Kerk
  Oudekerksplein 23
  12:30 (buiten!) 14:30 (binnen)

  Robert Uterwijk
  Het Rijks van buiten (buiten!)
  Het Rijksmuseum, ooit het grootste gebouw in Nederland, heeft veel te vertellen.
  Niet alleen herbergt het vele schatten binnen zijn muren maar ook de buitenkant van het gebouw is meer dan de moeite waard.
  Zijn gemêleerde architectuur spreekt van een 19e eeuws ideaal, de tegeltableaus tonen hoogtepunten uit onze cultuurgeschiedenis, maar ook optochten en kunstenaars.
  Locatie: Rijksmuseum
  Stadhouderskade 42
  12:30 13:30

  Henk van Gelder
  De mooiste bioscoop ter wereld
  Hoe een Poolse vestenmaker honderd jaar geleden in Rotterdam een landverhuizerspension begon en tien jaar later in Amsterdam de mooiste bioscoop ter wereld liet bouwen. Maar het verhaal over Abraham Tuschinski (1886-1942) gaat ook over de manier waarop zijn bioscoopconcern de crisisjaren overleefde, het bombardement op Rotterdam en de jodenvervolging. NB: geen rondleiding.
  Locatie: Tuschinski
  Reguliersbreestraat 26
  12:30 13:30

  Joep de Groot
  Hogepriester
  In 1969 werden de Wallen voor het eerst geconfronteerd met Maarten Lamers, die een cultureel getint sekstheater begon. Daarna benoemde hij zich tot de hogepriester van de Kerk van Satan. Zijn hoofdkwartier: de Walburga-abdij, waar zijn nonnen godsdienstige rituelen uitvoerden die nog wel eens verkeerd begrepen werden. Zijn verhaal wordt verteld door voormalig wijkagent Joep de Groot in het pand, waar de Satanskerk gevestigd was.
  Locatie: voormalige Satanskerk
  Oudezijds Voorburgwal 59
  14:30 15:30

  Lidwien van Grieken
  Het Rijks: toen en straks (buiten!)
  Als u het Rijksmuseum bekijkt kunt u er niet omheen: Er vindt een ingrijpende verbouwing plaats. Het museum zoals Cuypers dat indertijd had bedacht krijgt een face-lift. Tijdens de wandeling krijgt u een idee van wat het werk inhoudt en hoe het museum in het verleden gebruikt werd en in de toekomst gebruikt gaat worden.
  Locatie: Rijksmuseum
  Stadhouderskade 42
  14:30 15:30

  Henk Dijkman
  Leeuwen zoek
  Waar zijn de 22 grote stenen leeuwen van het Centraal Station gebleven? Ze verbeeldden de heftige ruzie tussen Rijk en Amsterdam in de jaren 1860-1870 over de bouw van het station midden in de haven. Veertien werden er al teruggevonden. In het Amsterdamse Beatrixpark, Amstelveen, Vlissingen, Maarssen en Elburg. Zoek mee naar de 8 nog spoorloze leeuwen!
  Locatie: Schreierstoren
  Prins Hendrikkade 94/95
  12:30 13:30

  Ewald Vanvugt
  Monumentale leugens (buiten!)
  Ook vandaag nog doen de monumenten en beelden van mensen als Jan Pietersz Coen hun oude werk: het koloniale verleden een respectabel aanzien geven. De koloniale monumenten moeten niet verdwijnen, maar in ere worden gehouden. Volgens Ewald Vanvugt kunnen zij juist goed vertellen hoe generaties Nederlanders werden (en worden) opgevoed met historische leugens – zoals mooi is te zien op de gevel van het Tropenmuseum.
  Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen
  Mauritskade 63
  13:30 14:30

  Bijlmer Experience (geheel middagprogramma!)
  De geschiedenis van de Amsterdamse Bijlmer heden, verleden, toekomst.
  Iedereen kent de Bijlmer, vaak uit de media. Wij nodigen u uit de Bijlmer echt te leren kennen. Met Hans Mooren wandelt u uitgebreid door de Amsterdamse Bijlmer, plekken waar Jacob Olie al foto’s maakte nu getransformeerd tot een levendige woonwijk.
  Uw gids en schrijver van het boekje Bijlmerlicious, zal u onderweg meenemen met verhalen over het (verre) verleden en het heden van deze misschien wel bekendste wijk van Amsterdam. Gebieden waar nu nog volop wordt gesloopt, wijken herrezen op plaatsen van voormalige flats, de vele pareltjes aan kunst in de wijk.
  Op zondag zal het u opvallen hoeveel mensen er kleurrijk “te kerke” gaan.
  Uiteraard bezoeken we het monument van de vliegramp, gebouwd rond “de boom die alles zag”. Eventueel een bezoek aan de Thaiba moskee, 2000 gelovigen kunnen hier bidden, de grootste moskee van Amsterdam.
  Locatie: Station Bijlmer Arena
  Verzamelen aan de kant van de Amsterdamse Poort
  Het dagprogramma start om 12:00

  Wim Maas
  Gans op de vuist
  Café Schiller is een mooi café waar televisieredacties, theaterbezoekers, intellectuelen en schrijvers beschaafd converseren achter een goed glas. Dat is wel eens anders geweest. Hier gingen ooit Henk Hofland en Jacques Gans op de vuist. Een passend decor voor een kennismaking met leven en werk van een vechtlustig Amsterdams auteur: Jacques Gans
  Locatie: Café Schiller
  Rembrandtplein 24A
  14:30 15:30

  Eveline Brilleman
  Chinatown
  Rond 1910 vestigden de eerste Chinezen zich in Amsterdam. Het waren veelal zeelieden die door Britse en Nederlandse reders als goedkope werkkrachten geronseld waren voor de koopvaardij. Tijdens de depressiejaren werden zij massaal ontslagen en bleven in de buurt van de haven rondhangen. In hun kielzog kwamen Chinese handelaren naar ons land en ontstond er rond de Nieuwmarkt, het begin van het huidige Chinatown. De tempel, de grootste tempel in Europa die in de traditionele Chinese paleisstijl is gebouwd, werd in 2000 geopend op de plek waar in de Middeleeuwen ook een zusterklooster gevestigd was.
  Locatie: He Hua Tempel
  Zeedijk 106-118
  14:30 15:30

  Lodewijk Wagenaar
  Beeldenstorm en Alteratie in de Oude Kerk van Amsterdam
  In de eerste helft van de zestiende eeuw wonnen de Protestanten in de Nederlanden steeds meer aanhang. In Amsterdam leidde dat tot het oogluikend toestaan van ‘hagepreken’ buiten de stad – daarmee was de traditie van ‘gedogen’ begonnen. Het nieuws uit Antwerpen van geweldadige protesten tegen de misbruiken van de katholieke kerk had ook in de handelsstad aan het IJ een beeldenstorm tot gevolg. De roerselen van 1566 leken een incident. Twaalf jaar later echter namen de Calvinisten de politieke macht over.
  Locatie: Oude Kerk
  Oudekerksplein 23
  13:30 15:30

  Rob Neij
  Dakloos
  Het Stoelenproject – de opvang van dak- en thuislozen in de Marnixstraat – begon in 1989. Na een roemruchte periode waarin een ongeorganiseerde groep activisten de opvang startte volgde de opbouw van een structurele opvangvoorziening waar disciplinering de zelfregulering verdrong. Het Stoelenproject werd een hardwerkend bedrijf dat alleen dankzij de belangenloze inzet van heel veel mensen kan blijven draaien.
  Locatie: Stoelenproject
  Op de Appeltjesmarkt, onder de parkeergarage
  Marnixstraat 248
  14:30 15:30

  Eric Duivenvoorden
  Provo-kelder
  Midden jaren zestig groeide Provo uit tot het symbool van veranderingsgezindheid in Nederland. Langzamerhand schaarde grote delen van de politieke en culturele elite zich achter de rebellenclub. Componist Peter Schat was een van de eerste en stelde zijn kelder ter beschikking. Geruime tijd fungeerde de kelder als clubhuis en uitvalsbasis van de Provobeweging.
  Locatie: Peter Schat huis
  Oudezijds Voorburgwal 119
  14:30 15:30

  David Barnouw
  Film in oorlogstijd
  Wat voor films draaiden er in de bioscoop tijdens de oorlog? Duitse propagandafilms of vrolijke niemendalletjes? En werden de bioscopen door het publiek geboycot toen Joden niet meer naar de bioscoop mochten? Wat merkte je verder van de oorlog in de bioscoop? Op deze en andere bioscoopvragen hoopt David Barnouw van het NIOD antwoord te kunnen geven. NB: geen rondleiding.
  Locatie: Tuschinski
  Reguliersbreestraat 26
  14:30 15:30

  Harm Kaal
  Bij de burgemeester thuis
  Bij een burgemeester hoort een ambtswoning, maar de burgemeester van Amsterdam kreeg pas in 1927 – na een fraai staaltje koehandel – Herengracht 502 tot zijn beschikking. Komt allen naar de ambtwoning als u wilt weten hoe de burgemeester op de Herengracht terecht gekomen is en wie er vanuit dit pand de stad hebben bestuurd.
  Locatie: Ambtswoning
  Herengracht 502
  15:30

  Peter Paul de Baar en Lisa Wiersma
  De Jordaan in de literatuur
  Over geen Nederlandse stadsbuurt zijn zoveel romans, gedichten, liederen, toneelstukken, films en video’s gemaakt als over de Amsterdamse Jordaan. Peter-Paul de Baar (Ons Amsterdam/Theo Thijssen Museum; 12.30 en 14.30 uur) en Lisa Wiersma (Theo Thijssen Museum; 13.30 uur) belichten het veranderende beeld van de Jordaan.
  Locatie: Theo Thijssen Museum
  Eerste Leliedwarsstraat 16

  Marlies Havenga
  Schuilkerk
  Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een van Amsterdams parels. Een uniek monument en museum dankzij de combinatie van kerk, woonhuis én ligging in de historische binnenstad. U krijgt een toelichting op de handel en wandel van de oprichter: koopman Jan Hartman.
  Locatie: Onse Lieve Heer op Solder
  Oudezijds Voorburgwal 40
  14:30 15:30

  Maria Karg
  Slavenhandel
  In de huidige Ambtswoning van de burgemeester heeft de slavenhandelaar Paulus Godin gewoond.
  De periode waarin hij leefde, de houding tegenover slavenhandel en slavernij en de familie zelf zijn de kernpunten van het verhaal dat hier wordt verteld door Maria Karg van het NINSEE, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis
  Locatie: Ambtswoning
  Herengracht 502
  12:30 14:30

  Gerard van de Boomen, Mariette Wolf, Hans Smits en Paul Arnoldussen
  Krantencentrum
  De Nieuwe Zijds was het krantencentrum van Amsterdam. In het beroemdste journalistencafé daar, Scheltema, vertellen drie journalisten en één wetenschapper over hun kranten: de Volkskrant. De Telegraaf, Het Vrije Volk en Het Parool.
  Locatie: Café Scheltema
  Nieuwezijds Voorburgwal 242
  Paul Arnoldussen (Het Parool): 12:30
  Hans Smits (Het Vrije Volk): 13:30
  Gerard van den Boomen (de Volkskrant): 14:30
  Mariette Wolf (De Telegraaf): 15:30

  Edith Ringnalda
  Simon Vinkenoog
  Edith Ringnalda leefde meer dan twintig jaar samen met de vorig jaar overleden Simon Vinkenoog. Ze schreef een boek over hun verhouding: ‘Heer en meester, een liefdesverklaring.’, In hun huis, waar Simon nog volop aanwezig is, praat ze over hem en de liefde.
  Locatie: Sarphatistraat 25 2 hoog
  12:30 13:30 14:30 15:30

  Bert Hiddema
  Johnny Jordaan
  In Café Rooie Nelis, waar Jonny Jordaan heel wat van zich liet horen, vertelt biograaf Bert Hiddema over de ongeëvenaarde volkszanger.
  Locatie: Café Rooie Nelis
  Laurierstraat 101
  14:30 15:30

  Gerrit Vermeer
  Historische gids van Amsterdam
  In 1929 verscheen de eerste editie van Historische gids van Amsterdam van A.E. D’Ailly. De architectuurhistorici Gerrit Vermeer en Ben Rebel hebben later de edities van het standaardwerk verzorgd. Bij uitgever Bas Lubberhuizen wordt het verhaal van het boek verteld.
  Locatie: uitgeverij Bas Lubberhuizen
  Singel 389
  13:30, 14:30

  Fransje Kuyvenhoven
  Wandeling over het Duivelseiland (buiten en vanaf een dakterras!)

  Nu heet het daar Museumkwartier, rond de vorige eeuwwisseling was het het Duivelseiland, een onverlichte en nogal rommelige uithoek van de stad. Omwonenden die ‘s avonds over het onherbergzame bouwterrein aan de Boerenwetering liepen slaakten wel eens de verzuchting dat het buurtje op Duivelseiland leek: rotsachtig en kaal. Over toen en over hoe het werd.
  Locatie: (start) Hoek van de Hobbemakade 63/Cornelis Anthoniszstraat 81 (restaurant Magnolia).
  12:30 14:30

  Jan Jaap Mobron en Ton de Graaf
  Van bank tot stadsarchief
  Ton de Graaf en Jan-Jaap Mobron, medewerkers van ABN AMRO, vertellen over de geschiedenis van de bank aan de Vijzelstraat, tot 2000 het hoofdkantoor van ABN AMRO. In de Presidentskamer van de directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, waar nu de directeur van het Stadsarchief zit, hoort u over de hiërarchie binnen de bank, de inrichting van de kamer, de architectuur van De Bazel, het verhaal kortom van de handel en wandel in het mooiste en spannendste kantoorgebouw van Amsterdam.
  Locatie: De Bazel
  Vijzelstraat 32
  12:30 13:30 14:30 15:30

  Machiel Bosman
  Elisabeth de Flines (buiten!)
  Wanneer Elisabeth de Flines, de dochter van een steenrijke Amsterdamse koopman, ervandoor gaat met de knecht van haar vader, is dat het begin van een jarenlange strijd. De uitslag is ongewis: volgt Elisabeth haar vader of haar hart?
  Machiel Bosman tekende deze geschiedenis op en werd daarmee genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Hij vertelt erover op de stoep van het gehavende pand Herengracht 132, dat in de nieuwjaarsnacht van 2008 door een vuurpijl werd getroffen. Hier groeide Elisabeth op.
  Locatie: Voormalig woonhuis Elisabeth
  Herengracht 132
  14:30 15:30

  Walther Schoonenberg
  Jan Roodenpoortstoren (buiten!)
  Walther Schoonenberg, secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, vertelt over de geschiedenis van de Torensluis, de karakteristieke boogbrug uit 1648. Op de brug stond tot 1829 de Jan Roodenpoortstoren. De voetafdruk daarvan is in de bestrating aangebracht. In 1975 waren er plannen om de toren te herbouwen.
  Locatie: Torensluis, Singel tussen Molsteeg en Leliegracht
  12:30 13:30

  Karel Warmenhoven
  Gebouw Plancius (Verzetsmuseum Amsterdam)
  Karel Warmenhoven spreekt over de geschiedenis van Gebouw Plancius: in 1876 gebouwd voor de joodse zangvereniging Oefening Baart Kunst deed het pand achtereenvolgens dienst als muziektempel en sociëteit, als zalencentrum en bijna tachtig jaar lang als garage. Sinds 1999 is het inmiddels veelvuldig bekroonde Verzetsmuseum Amsterdam er gevestigd.
  Locatie: Verzetsmuseum
  Plantage Kerklaan 61
  12:30 13:30

  Marian Schilder
  Sporen vanaf de middeleeuwen bij de Bijzondere Collecties
  In het fraai gerestaureerde gebouw van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt is met zorg omgegaan met stille getuigen uit de Amsterdamse geschiedenis: het middeleeuwse Nieuwe Nonnenklooster, het voormalig Pietersgasthuis, De Nederlandsche Bank. Marian Schilder, hoofd publiekspresentaties bij de Bijzondere Collecties en het Allard Pierson Museum, vertelt hierover en gaat ook in op de geschiedenis van de Stadsbibliotheek.
  Locatie: Oude Turfmarkt 129
  12:30 13:30

  Erik Schumacher en Josje Damsma
  De Amsterdamse NSB
  De oorlogsgeschiedenis van de Amsterdamse NSB kent een wrange tegenstelling. NSB’ers leverden een belangrijke bijdrage aan de Jodenvervolging. Tegelijkertijd lieten ze zich onderling juist van hun meest sociale kant zien. Die twee verhalen ontmoeten elkaar op Roetersstraat 170, waar achtereenvolgens een opslagplaats voor geroofd Joods bezit en een NSB-theater huisden.
  Locatie: Bioscoop Kriterion
  Roetersstraat 170
  12:30 13:30

  Roelof van Gelder
  Montelbaenstoren (buiten!)
  Aan de voet van de Montelbaenstoren scheepten zich de matrozen en soldaten van de VOC in op kleine schepen. Die brachten hen naar Texel, waar de grote Oost-Indiëvaarders lagen te wachten. De historicus dr. Roelof van Gelder zal vertellen over het wel en wee van deze mannen.
  Locatie: Montelbaenstoren
  Oude Schans 2
  12:30 13:30

  Ab Gietelink
  Gijsbreght van Aemstel
  Auteur en theaterregisseur Ab Gietelink maakte in 2003 en 2008 opvoeringen van de Gijsbreght van Aemstel. In de Stadsschouwburg vertelt hij over de bijna 400 jarige Gijsbreght traditie. Wat zegt het stuk, wat waren de locaties van het stuk in het Middeleeuwse Amsterdam ?
  Locatie: Stadsschouwburg
  Leidseplein 26
  12:30 13:30

  Bert Vreeken
  De weduwe Willet
  De weduwe Willet-Holthuysen liet in 1895 haar huis en kunstverzameling na aan de stad Amsterdam en ging er van uit dat daarmee alles bij het oude zou blijven. Daarna begonnen de veranderingen echter pas goed. Conservator Bert Vreeken vertelt over ruim honderd jaar veelbewogen geschiedenis
  Locatie: Museum Willet-Holthuysen
  Herengracht 605
  14:30 15:30

  Johannes Houwink ten Cate en Frans Smits
  De Joodse Raad
  Het meest aangrijpende onderdeel van de bezettingsgeschiedenis was de jodenvervolging, die ca. 50.000 Amsterdammers van joodse origine het leven kostte. Daarbij speelde het nationaal-socialistische bezettingsbestuur op perverse wijze joden uit tegen andere joden, via een organisatie die de Joodse Raad voor Amsterdam heette. Het hoofdkantoor daarvan was gevestigd aan de Nieuwe Keizersgracht. Vandaag heeft u de unieke gelegenheid de kamer van de voorzitters van de Raad met eigen ogen te zien. Daar wachten Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust- en Genocidetudies aan de UvA en Frans Smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad, op u.
  Locatie: Nieuwe Keizersgracht 58
  12:30 13:30

  Noraly Beyer
  Slavernij in Suriname
  Actrice Noraly Beyer vertelt in Museum Geelvinck over de betrokkenheid van Amsterdam en de Amsterdammers bij de slavernij in Suriname. Albert Geelvinck (1647-1693) was een van de directeuren van de Sociëteit Suriname, de dagelijkse eigenaar van Suriname.
  Locatie: Museum Geelvinck Hinlopen
  Keizersgracht 633
  12:30 13:30

  Marijke Carasso
  Stille omgang
  In 1345 vond in Amsterdam een wonder plaats. Jaarlijks werd dit met een processie herdacht. Evenals de processie op Sacramentsdag groeide de Mirakelprocessie uit tot een groot stedelijk feest. Alle geledingen namen er aan deel en de organisatie kwam in handen van de stad. In 1578 werden processies verboden, maar de katholieken hielden de herinnering in ere door de Stille Ommegang
  Locatie: Amsterdams Historisch Museum
  Kalverstraat 92
  14:30 15:30

  Luc Panhuysen
  Huis met de Bloedvlekken (gedeeltelijk buiten!)
  In 1686 betrok Coenraad van Beuningen dit statige huis. Van Beuningen was één van de kleurrijkste Amsterdammers uit de Gouden Eeuw. Briljant diplomaat, zesvoudig burgemeester, vriend van Johan de Witt. Maar Van Beuningen werd gek. Hij zou het huis met zijn eigen bloed beklad. Wat was met hem gebeurd? Historicus Panhuysen vertelt.
  Locatie: Amstel 216
  12.30

  Luc Panhuysen
  Michiel de Ruyter (gedeeltelijk buiten!)
  Het is 6 september 1672. Een moordlustige menigte verzamelt zich voor het huis van Michiel de Ruyter. De zeeheld bevindt zich op de vloot, zijn vrouw staat er alleen voor. Het is het Rampjaar. Het land is in oorlog, in de stad is anarchie. Hoe redt Mevrouw De Ruyter zich uit deze netelige situatie?
  Locatie: Prins Hendrikkade 131
  15:30

  Herman de Liagre Böhl
  Bouwen voor de buurt
  Onder het motto ‘bouwen voor de buurt’ ondergingen vervallen Amsterdamse wijken een ingrijpende vernieuwing in de jaren zeventig en tachtig, met als resultaat dat er geen achterbuurten meer waren. Historicus Herman de Liagre Böhl, schrijver van ‘Amsterdam op de helling’ over de achtergronden in het voormalige stadhuis.
  Locatie: Hotel The Grand
  Oudezijds Voorburgwal 197
  12:30 13:30

  Eric Slot
  Magere Josje
  In 1957 werd in het peeskamertje Oudezijds Voorburgwal 83 de prostituee Magere Josje vermoord. Haar man Joop meldde de politie dat hij ‘een vrouw’ had gevonden, niet zijn vrouw – en daarmee was hij meteen verdachte. Maar hij werd vrijgesproken. Werd zij dan toch vermoord door… Zijn naam wordt vanmiddag voor het eerst genoemd.
  Locatie: Baantjermuseum
  Oudebrugsteeg 7
  13.30 15.30

  Willem van Duijn
  Max Havelaar
  In het Multatuli-museum, het geboortehuis van de schrijver van Max Havelaar, vertelt conservator Willem van Duijn over de roemruchtige Max Havelaar, onlangs weer hertaald en de haat-liefde van de schrijver met Amsterdam. Na zijn verblijf in Nederlands-Indië keerde hij weer terug naar Amsterdam.
  Locatie: Mutatulimuseum
  Korsjespoortsteeg 20
  14:30 15:30

  Erno Eskens
  Spinoza (buiten!)
  Pas veel vijven en zessen kwam er dan eindelijk een Spinoza-beeld in het centrum. Filosoof Erno Eskens over Spinoza, zijn moeizame relatie met de stad en zijn betekenis voor onze ideeën rond tolerantie.
  Locatie: beeld Spinoza
  Zwanenburgwal
  14:30 15:30

  Piet Calis
  Joost van de Vondel
  De grote dichter Joost van den Vondel is sterk met de Oude Kerk verbonden. Hij is er met zijn geliefde Maaike door de befaamde “rode deur” gegaan, waar ze even later in ondertrouw gingen. Helaas waren er ook tragische gebeurtenissen. Een kwart eeuw na hun ondertrouw is Maaike er begraven, nadat hun kinderen Constantijntje en Sara haar al waren voorgegaan.
  Locatie: Oude kerk
  Oudekerksplein 23
  13:30

  Ed van Thijn
  Op bezoek bij de burgemeester
  Veel officiële staatsbezoeken begonnen met een ontvangst op de ambtswoning. Zo heeft burgemeester Ed van Thijn tussen 1983 en1994 heel wat wereldleiders zien langskomen, zoals President Mitterand van Frankrijk, Von Weiszäcker van Duitsland, Queen Elisabeth van Engeland, Soares van Portugal, Kuanda van Zambia, Rabin van Israel, Gorbatsjov van Rusland, de Dalai Lama en vele anderen.
  Locatie: Ambtswoning burgemeester
  Herengracht 502
  13:30

  Ed van Thijn
  Nelson Mandela
  Op 18 juni 1990 bezocht Nelson Mandela, kort na zijn vrijlating de hoofdstad om zijn dank te betuigen aan Amsterdam als anti-apartheidsstad. Toen hij op het balkon van de stadsschouwburg verscheen werd hij stormachtig toegejuicht door een menigte van vele duizenden Amsterdammers. Voor Van Thijn was dit misschien wel het mooiste moment uit zijn ambtsperiode als burgemeester.
  Locatie: Café Stanislavski (Stadsschouwburg)
  Leidseplein 26
  15:30

  Ad de Jong
  Pottenbakkersgang
  De Jordaan kende vele gangen en kelderwoningen. De laatste daarvan was de Pottenbakkersgang aan de Westerstraat, inmiddels ook afgebroken maar binnenkort herbouwd in het Openluchtmuseum in Arnhem. Ad de Jong, verbonden aan dat Museum, vertelt.
  Locatie: Theo Thijssenmuseum
  Eerste Leliedwarsstraat 16
  15:30

  Joosje Lakmaker
  De Hollandsche Schouwburg
  Joosje Lakmaker, schrijfster van “Voorbij de Blauwbrug” is nu doende met een biografie van actrice Esther de Boer-van Rijk. Zij vierde triomfen in de Hollandsche Schouwburg, vooral bekend van de tragedie in de Tweede Wereldoorlog, maar met ook een eigen toneelgeschiedenis.
  Locatie: Hollandsche Schouwburg
  Plantage Middenlaan 24
  12:30 13:30

  Reno Raaymakers
  Anatomisch Theater
  Het Anatomisch Theater in de Waag was vroeger een van de grootse toeristische attracties van Amsterdam. In het theater verrichten doctoren anatomisch onderzoek op de lijken van kort ervoor ter dood gebrachte criminelen. Van heinde en verre kwamen bezoekers om de openbare ontledingen bij te wonen. Het Theatrum Anatomicum bestaat nog steeds maar is niet alle dagen toegankelijk. Reno Raaymakers van Amsterdam City Walks neemt u terug in de tijd van het anatomisch theater spektakel.
  Locatie: De Waag
  Nieuwmarkt 4
  15:30

  Dennis Bos
  Waarachtige volksvrienden
  Op de plaats waar nu de Fatih Moskee aan de Rozengracht gevestigd is, opende in 1890 gebouw Constantia haar deuren als het eerste partijlokaal van de socialistische arbeidersbeweging in Amsterdam. Hier, in de eigen rode burcht hielden roemruchte voormannen als Domela Nieuwenhuis en Troelstra hun redevoeringen, en daverden de muren van de strijdliederen. Dennis Bos schrijver van Waarachtige Volksvrienden over geruchtmakende momenten in gebouw Constantia.
  Locatie: Fatih Moskee
  Rozengracht 150
  14:30 15:30

  Mehmet Yamali
  Fatih Moskee
  De Fatih Moskee werd in 1982 geopend. Niet alleen de Turkse gemeenschap, maar ook andere culturen en geloofsovertuigingen hebben de kans gekregen om in alle vrijheid binnen te stappen. Hiermee heeft de Turkse gemeenschap voor andere culturen, maar ook voor andere geloofsovertuigingen zijn gastvrijheid bewezen. Mehmet Yamili vertelt over de jongste geschiedenis van het pand waar van 1029 tot 1971de Rooms-katholieke Sint-Ignatiuskerk, ook wel De Zaaier genoemd, was en vanaf 1974 een tapijt- en muziekhal.
  Locatie: Fatih Moskee
  Rozengracht 150
  12:30

  Jaap Evert Abrahamse
  Stadsmetselaar
  Jaap Evert Abrahamse, schrijver van ‘De grote uitleg van Amsterdam’ ontvangt ons in de door Daniel Stalpaert ontworpen woning van de stadsmetselaar, in de zeventiende eeuw verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van stadsgebouwen. De woning lag in de Stadsmetseltuin die deel uitmaakte van de stadsfabriek. Abrahamse gaat in op de rol van de stadsfabriek bij de stadsuitbreidingen van Amsterdam, en op de architectuur van het huis van de stadsmetselaar.
  Locatie: Sociëteit Pylades
  Leidsegracht 108
  12:30 13:30

  Ko van Geemert
  Plantage & Eik en Linde
  De Amsterdamse Plantage, ruim drie eeuwen oud, wijkt in vele opzichten af van andere Amsterdamse buurten. Historisch van belang, opmerkelijk groen, cultureel interessant met vele musea, Artis en Hortus. Rond honderd jaar geleden was de Plantage hét uitgaanscentrum van de hoofdstad. In dat uitgaansleven speelt café Eik en Linde al vele jaren een prominente rol.
  Locatie: café Eik en Linde
  Plantage Middenlaan 22-A
  12:30 13:30

  Diana van Laar
  Café ’t Mandje
  Op Koninginnedag dansten in café ’t Mandje aan de Zeedijk homoseksuele stelletjes openlijk met elkaar. Dankzij de legendarische uitbaatster Bet van Beeren, die zelf op vrouwen viel, was het café een vrijhaven in een tijd waarin homoseksualiteit taboe was. Haar nicht Diana van Laar heeft ervoor gezorgd dat het café weer open is en het bijzondere interieur grotendeels bewaard bleef. Ze vertelt over de geschiedenis van het café.
  Locatie: Café ‘t Mandje
  Zeedijk 63
  14:30

  Karel Ruiter
  Café Theo Ruiter
  Café Theo Ruiter was van 1940 tot ca. 1988 een beroemde verzamelplaats voor mensen uit het verzet, kunstenaars, schrijvers, acteurs, kleinkunstenaars, zangers en journalisten. Simon Carmiggelt presenteerde begin jaren zestig vanuit dit café een cabaretachtig tv-programma. Zoon Karel Ruiter, die na de dood van zijn vader het café voortzette, vertelt vermakelijke verhalen aan interviewer Corrie Verkerk en het publiek.
  Locatie: Café Struik, v/h Theo Ruiter
  Rozengracht 160
  12:30 13:30

  Guus Luijters
  Sientje Abraham
  ‘O gruwelijke Rapenburgerstraat,’ schreef Jaap Meijer eens. Vrijwel alle kinderen uit de straat in het hartje van de oude Jodenbuurt werden door de Duitsers vermoord. 331 kinderen. Een van die kinderen was Sientje Abram (1931-1942). Wat weten we van haar? Wat weten we van de andere kinderen?
  Locatie: Hollandsche Schouwburg
  Plantage Middenlaan 24
  14:30 15:30

  Henk Schiffmacher
  Etalages en tatoeages
  Midden jaren zeventig werkte Henk Schiffmacher bij de Bijenkorf, op dereclameafdeling die de beroemde etalages verzorgde. Na een opleiding alsreclameschilder was hij ook gaan fotograferen. Tussen de middag gingSchiffmacher vaak even langs in de shop van Tattoo Peter in de Sint
  Olofssteeg waar zijn fascinatie voor tatoeëren ontstond. Wandel met Schiffmacher door zijn verleden, van de Bijenkorf naar de Sint Olofssteeg.
  Start: Hoofdingang van de Bijenkorf
  Dam
  12:30 13:30

  Louise van Teylingen
  Dr. Rat en punkclub No Name
  Kunstenares en tatoeëerster Louise van Teylingen vertelt over haar punkverleden, Ivar Vics (alias Dr. Rat) en andere figuren uit de Amsterdamsepunkbeweging van de jaren zeventig en tachtig in cafe van Daele. Op die plek, in een hoekhuis van het in 1978 gekraakte pand waar ooit het Algemeen Handelsblad gemaakt werd, was toen de roemruchte coffeeshop en punkclub No Name.
  Locatie: Café Van Daele, Paleisstraat 101
  14:30 15:30

  Tom Rooduijn
  Jan Vrijman
  Jan Vrijman was een gevierd cineast, journalist en columnist.
  Jounalist Tom Rooduijn bundelde zijn meest interessante Parool-columns. Hij vertelt over Vrijman in de woning waar hij opgroeide.
  Locatie: Voormalig woonhuis
  Westersraat 1 één hoog
  14:30 15:30

  Mieke Krijger
  Proeve van een Jordaanmuseum
  In zorgcentrum De Rietvinck is het begin te zien van wat een Jordaanmuseum moet worden. Initiatiefneemster Mieke Krijger toont materaal en een paar Jordanezen op leeftijd vertellen hun verhalen.
  Locatie: De Rietvinck
  Vinkenstraat 185
  12:30 13:30

  Jean Jacques
  Surinaamse Amsterdammers vóór 1800
  Al vóór 1800 vestigden verschillende Surinamers van Afrikaanse origine zich in Amsterdam. De meesten hadden een achtergrond in slavernij, in die tijd nog het lot van de meeste Surinamers. Onderdeel van hun vestigingsproces hier was vaak de christelijke doop. In de Westerkerk, waar verschillenden gedoopt werden, vertelt Jean Jacques Vrij over wat de archieven ons over enkelen van hen mededelen.
  Locatie: Westerkerk
  Prinsengracht 281
  14:30 15:30

  Marcel van Beek
  Hoofdkwartier van de Nederlandsche Bank (Allard Pierson Museum)
  Een van de eerste regeringsdaden van Koning Willem I was de oprichting van de Nederlandsche Bank in 1814. De bank was tijdelijk gevestigd in enkele 17de eeuwse panden maar al snel werd een ruimere behuizing noodzakelijk. Op de plek van de gesloopte bebouwing werd in 1865/69 het nieuwe bankgebouw gerealiseerd, naar ontwerp van W.A. Froger, ook bekend als de ontwerper van het Noordzeekanaal. Marcel van Beek van het Geldmuseum in Utrecht vertelt.
  Oude Turfmarkt 126
  15.30

  Ilja Nieuwland
  Academisch Amsterdam (buiten!)
  In deze wandeling kijken we naar de academische geschiedenis van Amsterdam. Vanaf het Trippenhuis, thuis van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen lopen we naar de Oude Manhuispoort, waar het Amsterdamse Athenaeum Illustre en later de Gemeentelijke Universiteit was gevestigd.
  Locatie: Trippenhuis
  Kloveniersburgwal 29
  12:30 13:30

  Peter Moskos
  Amsterdam History Highlights
  Speciaal voor Engelstalige expats maakt de Amerikaanse criminoloog/ Amsterdamliefhebber een boottocht lans de hoogtepunten van de Amsterdamse geschiedenis.