• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Profiteer van 20% korting met een passe-partout

  Historisch Nieuwsblad organiseert dit jaar nog vier unieke collegedagen met zeer uiteenlopende thema’s. Van de Koude Oorlog en de Gouden Eeuw tot Nederland na 1945 en de Tweede Wereldoorlog. In korte tijd wordt u op de hoogte gebracht van de nieuwste inzichten rondom deze onderwerpen. Een dag bestaat uit lezingen van vier tophistorici, een lunch, koffie en thee.

  Gaat u vaker naar de collegedagen? Profiteer dan van 20% korting en koop een passe-partout. Als abonnee van Historisch Nieuwsblad of Maarten! betaalt u € 223,85 i.p.v. € 279,80 (Regulier tarief: € 287,85 i.p.v. € 359,80). 
   

  10 april: Koude Oorlog

  Duco Hellema begint de dag met het college, de Koude Oorlog, wat was dat. Vervolgens zal Willem Melching u alles vertellen over de Koude Oorlog gezien vanuit de machthebbers van het Oostblok. Het derde college wordt gegeven door Ben Schoenmaker en zal ingaan op de momenten dat de Koude Oorlog heet werd. Tot slot zal Frits Hoekstra de dag afsluiten met een college over de BVD en de Koude Oorlog.

   

  29 mei: Gouden Eeuw

  Luc Panhuysen leidt de dag in met een college over politiek aan de hand van de gebroeders De Witt. Vervolgens zal Adrie van Vliet aan de hand van Michiel de Ruyter alles vertellen over het militaire aspect. Het derde college staat in het teken van de wetenschap aan de hand van Huijgens e.a. en wordt gegeven door Vincent Icke. De dag wordt afgesloten door Gary Schwartz. Hij zal u meer vertellen over de kunst in de Gouden Eeuw aan de hand van Rembrandt en andere kunstenaars.
   

  9 oktober: Nederland na 1945

  Hans Blom zal de dag inleiden met een college over de jaren ’50. Vervolgens vertelt James Kennedy u alles over de jaren ’60. Het derde college staat in het teken van de jaren ’70 en wordt gegeven door Duco Hellema. Maarten van Rossem zal de dag afsluiten met een concluderend college.

   

  13 november: Tweede Wereldoorlog

  Marjan Schwegman begint de dat met een college over het verzet. Vervolgens zal Bas Kromhout in zijn college aandacht besteden aan foute nederlanders en de collaboratie. Ad van Liempt vertelt in zijn college over de Jodenvervolging. Tot slot zal Hein Klemann u alles vertellen over de economie gedurende de Tweede Wereldoorlog.
   

  Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen, te Amsterdam (let op: de collegedag Koude Oorlog is in NH Hotel Barbizon Palace)
  Tijd: 09.30 – 17.00 uur (aanvang: 09.00 uur)
  Inclusief ontvangst met koffie of thee, vier colleges door vier tophistorici en lunch.

  Heeft u vragen? Neem dan contact op via collegedagen@historischnieuwsblad.nl