• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Porseleinkaarten van De Napoleonisten: hunkering naar Napoleon

  Bronnen door Eric Hennekam
  Bericht van het Liberaal Archief België:

  18 juni 1815, vandaag exact tweehonderd jaar geleden, werd Napoleon Bonaparte (1769-1821) te Waterloo definitief verslagen door de Europese coalitietroepen. Het Congres van Wenen hertekende de kaart van Europa. Onze contreien maakten voortaan deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder leiding van koning Willem I, een situatie die zou duren tot aan de Belgische revolutie in 1830………..

  Een opmerkelijke reeks porseleinkaarten uit de verzameling van het Liberaal Archief herinnert aan de Napoleonisten, een verzamelnaam voor de groeperingen waarin veteranen van het Franse leger zich na de slag bij Waterloo verenigden.Nostalgie en hunker naar de gloriedagen van keizer Napoleon I waren uiteraard een belangrijke drijfveer, maar zeker niet de enige reden waarom oud-strijders lid werden. Evenzeer vonden zij er gelijkgestemden die elkaar indien nodig konden bijstaan en hulp verschaffen.

  Te Gent werd in 1841 de Société philantropique des anciens frères d’armes de l’Empire françaisopgericht, waarvan het Liberaal Archief een aantal zeer fraaie porseleinkaarten in het bezit heeft. Tot voor enkele jaren was er op de Coupure te Gent een café met de naam Salon Napoléon, dat in 1842 opende.

  Wie meer informatie wenst over de Napoleonisten, verwijzen we ook graag naar een publicatie uit onze bibliotheek: Les Napoléonistes van Paul de Fourmestraux (1882-1937). Daarin is onder meer de brief opgenomen die de Gentse afdeling richtte aan het stadsbestuur.

  Klik hier voor deze brief

  Klik hier voor de porseleinkaarten van de Napoleonisten

  Deze porseleinkaarten maken deel uit van een veel ruimere verzameling van het Liberaal Archief. Klik hier voor de inventaris van de verzameling porseleinkaarten van het Liberaal Archief.
   


  [Bron: Liberaal Archief, 18 juni 2015]