• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Paul van der Steen

  Vrouwenkiesrecht

  Debat, 14.15-15.15

  “Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben”, zei Suze Groeneweg over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Politieke pioniers als zij voelden een last drukken en hadden moed nodig om de vinger op te steken. Eén ambt blijft vooralsnog, 39 kabinetten na de invoering van het vrouwenkiesrecht, een exclusieve mannenaangelegenheid: dat van premier.
   
  Paul van der Steen publiceerde eerder dit jaar De ongehoorde helft. De eerste vrouwen op het politieke pluche met portretten van de vrouwen die voor alle andere zitting namen in Eerste en Tweede Kamer en de leiding namen op stadhuizen, provinciehuizen en ministeries.
   
  Van der Steen publiceerde als historicus eerder vier andere boeken over de Nederlandse geschiedenis en werkt als journalist voor onder meer NRC Handelsblad, Trouw en Historisch Nieuwsblad.

  Op het Geschiedenis Festival gaat Van der Steen in gesprek met Monique Leyenaar over vrouwenemancipatie en vrouwenkiesrecht. Machteld Maris leidt het gesprek.

  Foto: Harry Heuts