• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Opening

  Annemarie Lavèn, Geert Mak, Lilianne Ploumen en Hollands Diep

  Welkomstwoord, 09.30-10.00

  Het openingsprogramma van het Geschiedenis Festival zet de toon van de dag: een bonte variatie aan sprekers, muziek en beeld komt u tegemoet.

  Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, heet u welkom en staat kort stil bij een aantal hoogtepunten en bijzonderheden die u kunt verwachten op deze lustrumeditie van het festival. 
   
  Geert Mak zal een column uitspreken, waarin hij betoogt dat kennis van het verleden juist in deze tijd van nepnieuws, twitterhaat, polarisatie en wantrouwen in instituties, van onschatbare waarde is. Hij zal later die ochtend ook meer komen vertellen over zijn nieuwste werk, ‘Grote verwachtingen in Europa’.
   
  PvdA-prominent en oud-minister en historicus Lilianne Ploumen zal het Geschiedenis Festival feestelijk openen. Ze besteedt daarbij speciale aandacht aan de emancipatie van vrouwen, want de hele maand oktober staat in het teken van Zij/Hij, dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis. 

  De muzikale gast op het openingspodium is Muziektheater Hollands Diep, met opzwepende zeventiende-eeuwse muziek. Later op de dag zijn zij uitgebreider terug te horen tijdens een programma-onderdeel met Fred Liburg, waarbij ze de dreigende opstand bezingen die in 1618 de Nederlanden leek te verscheuren. (Locatie: Zang en Vriendschap)