• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Op avontuur in Europa

  Door: Afke van der Toolen

  Een grand tour door Europa was een must voor jongens uit de Britse upper class. Onderweg maakten ze kennis met de overzeese elite, de klassieke cultuur én de liefde. De rondreis omvatte vijf verplichte bestemmingen: Parijs, Venetië, Florence, Rome en Napels.

  Vanaf het eerste moment dat William Beckford zijn voet aan Europese wal zette, was hij aan het mopperen. ‘Ook al bleef ik tien dagen in Oostende, dan zag ik waarschijnlijk nog niets moois; het is hier zó on-klassiek.’ Het liefst was hij al duizend kilometer verderop, in de streken die in de Oudheid glorieuze tijden hadden beleefd. Helaas, zo schreef hij op 21 juni 1780 naar huis, confronteerden zijn ogen hem vooralsnog alleen maar met een heden vol ‘absurde’ Vlaamse daken en ‘arrogant paraderende Nederlanders’ in de straten.

  William Beckford was twintig toen hij aan zijn grote Europese rondreis begon. Zo’n grand tour was vooral in de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw een must voor jongens uit de Britse upper class. De pers noemde het zelfs een epidemie. Gaandeweg volgden ook jongeren uit andere noordelijke landen, maar alleen onder de Engelsen was het een echte rage. Sterker nog: het was onderdeel van hun cultuur.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen