• Mijn account
  • Shop
  • Winkelmand
  • Log in

    Wachtwoord vergeten?

    ‘Om wiet bier te brouijwen’

    Een 18e-eeuws recept voor witbier

    In Punch, kandeel en clairet laat Mariëlla Beukers met historische recepten zien hoe men zelf fris en likeur maakte. De originele recepten gaan gepaard met een moderne bewerking voor onze tijd. Maak je eigen likeur, kruidenwijn en warme winterdrankjes tijdens de feestdagen, of probeer alvast een 18e-eeuws recept voor witbier hieronder.

     

     

    Zelf maken:
    3 l water
    35 g Brinta
    40 g keukenstroop
    ½ tl gistkorrels
    ½ citroen, in schijfjes
    15 g gemberwortel, geschild
    5 kruidnagels

    Kook het water in een grote pan. Voeg Brinta en keukenstroop toe. Laat het geheel 1 uur koken. Laat afkoelen tot handwarm, giet over in glazen pot of emmer en voeg de gistkorrels toe. Voeg citroen, gemberwortel en kruidnagels toe. Dek af en laat 2 tot 3 dagen staan. Giet door een zeef in twee (plastic) flessen van 1,5 liter. Sluit de flessen en laat nog een dag of wat staan. Er ontstaat koolzuurgas, dus check de flessen regelmatig. Zet de flessen koud zodra er voldoende koolzuurgas aanwezig is.

    Drink het witbier gekoeld.

    Dit recept is afkomstig uit Punch, kandeel en clairet van Mariëlla Beukers.