• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Notariële archieven Alkmaar

  Bronnen door Eric Hennekam

  Het Regionaal Archief Alkmaar heeft ongeveer 500 meter notariële archieven uit de periode 1550-1935. Het zijn veel geraadpleegde bestanden, niet alleen door genealogen, maar ook door mensen die op zoek zijn naar de geschiedenis van hun huis, dorp of stad. In de notariële archieven is informatie te vinden over testamenten, leningen, transporten van onroerend goed, boedelinventarissen en nog veel meer.

  Omdat deze archieven veel informatie bevatten en vaak geraadpleegd worden, is het Archief begonnen met het digitaal toegankelijk maken ervan. Gekozen is om eerst de al in de archieven aanwezige nadere toegangen op de notariële akten te digitaliseren. Het betreft dan met name de serie notariële ‘repertoria’ waarin de notarissen vanaf in ieder geval de jaren dertig van de negentiende eeuw chronologische lijsten maakten van de bij hun gepasseerde akten. Zeer uitvoerig hielden ze bij waar de akte over ging en wie erbij betrokken was. Vaak blijkt het na lezing van de omschrijving in het repertorium niet eens meer nodig om de akte zelf nog in te zien.

  De notariële toegangen zijn in te zien via de archief- en de genealogiemodule op de website van het Regionaal Archief Alkmaar. In deze laatste kan op naam worden gezocht, maar ook op kadastraal perceel (sectie en perceelnummer).

  Elf gemeenten hebben hun archieven ondergebracht bij het RA Alkmaar: Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Den Helder, Hollands Kroon, Langedijk,  Schagen en Schermer.
  (Bron:RA Alkmaar)