Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
donderdag 5 april 2001

Huis van wrede slavenmadame gerestaureerdHet fraaie houten gebouw dat lokaal bekend als het Du Plessis-huis is gerestaureerd in het kader van het ontwikkelingsprogramma voor het Caribisch Regionaal Toerisme & Cultureel Erfgoed. De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, die meer dan een half miljoen Euro bijdroeg. Het pand zal op de begane grond onderdak gaan bieden aan een permanente expositie over de Surinaamse natuur. Op de eerste verdieping wordt het kantoor gevestigd van de Nationale Milieu Raad die het pand ook zal beheren.
        Het huis is rond 1750 gebouwd en overleefde als een van de weinige houten gebouwen de twee grote stadsbranden die Paramaribo in 1821 en 1832 deels verwoestten. Aanvankelijk was het een particulier woonhuis. In 1783 nam mevrouw Du Plessis er haar intrek om er tot aan haar dood in 1795 te blijven wonen. De naam van deze vrouw is in Suriname vrijwel synoniem met onmenselijke wreedheid. H
        et meest bekende verhaal dat over haar verteld wordt is dat zij op een dag zo jaloers was op de wellustige blikken die haar man op de boezem van de mooie jonge slavin Alida wierp, dat zij de jonge vrouw eigenhandig een borst afsneed en deze met veel vertoon aan haar man voorzette bij de eerstvolgende maaltijd. Nog altijd wordt op 30 juni, op de vooravond van de Dag der Vrijheden waarop de afschaffing van de slavernij herdacht wordt, de Miss Alida-verkiezing gehouden. Niet het meisje met de mooiste borsten wordt Miss Alida, maar het meisje dat het beste de trots van de Afro-Surinaamse vrouw symboliseert.
        Historica Hilde Neus is momenteel bezig met een onderzoek naar het leven van Maria Susanna Du Plessis en de mythevorming rond haar persoon. Zij stelt voor om vanwege de geschiedenis van het huis ook een ruimte in te richten waar aandacht besteed wordt aan de gruwelijke geschiedenis van de slavernij. Zo levert de restauratie van het pand niet alleen een bijdrage aan het verfraaien van de binnenstad, maar krijgt Paramaribo ook een historisch monument.