Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
maandag 16 oktober 2000

Werk anarchist Bakoenin op cd-rom‘Verzameld werk' wil in dit geval zeggen: ruim 1200 brieven en zo'n 350 revolutionaire teksten. Die zijn nu via een computer op te roepen en te raadplegen. De CD-Rom bevat echter geen inleiding en notenapparaat die de onderzoeker wegwijs maken in de documenten.
        Wie aan de uitgave van Bakoenins werk denkt, denkt natuurlijk al snel aan de eerder dit jaar overleden Arthur Lehning. Maar, zo bleek tijdens de presentatie van de cd-rom, dat is maar ten dele terecht. Lehning was in de jaren vijftig begonnen met een uitgave van het verzameld werk van Bakoenin. In 1981 waren zeven kloeke delen verschenen. Deze peperdure uitgaven waren gefinancierd door de toenmalige organisatie van Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek en verschenen bij de prestigieuze uitgeverij Brill. Een zevendelige uitgave: dat klonk imposant en dat was ook imposant.
        Intussen was nog niet de helft van alles wat Bakoenin geschreven had, uitgegeven. Het project dreigde schipbreuk te lijden vanwege de hoge kosten. Het IISG was er alles aan gelegen toch met een uitgave te komen en koos voor de electronica. Tijdens de presentatie van de CD-Rom deed IISG-directeur Jaap Kloosterman verslag van de moeizame zoektocht naar de enorme hoeveelheid geschriften van de revolutionair Bakoenin. Kloosterman was in een vroeger leven jarenlang de assistent van Lehning. Uit zijn relaas bleek nog eens hoe chaotisch de nalatenschap van Bakoenin geregeld was: verschillende volgelingen hadden zich over diens werk ontfermd, zodat het versnipperd raakte.
Wim Berkelaar