Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
maandag 30 april 2018

Gratis download: essay Bas Kromhout over verzet

Download nu gratis Beelden van verzet

In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei schreef historicus en Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout het essay Beelden van verzet. Hierin beschrijft hij hoe de beeldvorming van het verzet zich in Nederland en andere Europese landen heeft ontwikkeld sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. Volgers van Historisch Nieuwsblad kunnen het essay gratis downloaden.

Bewondering

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog kan in Nederland op bewondering rekenen. Dit is altijd zo geweest. Toch waarderen wij het verzet in 2018 anders dan in 1948, 1968 of 1988. Elke generatie heeft haar eigen beeld en trekt eigen lessen. Bovendien gaat Nederland anders met zijn verzetsverleden om dan omringende landen. In dit interview vertelt Kromhout over zijn onderzoek en zijn bevindingen.

In zijn essay Beelden van verzet. Hoe elke generatie anders omgaat met het verzetsverleden laat hij zien hoe politici, activisten, romanciers, cineasten, historici en voormalige verzetsmensen in de afgelopen 73 jaar telkens opnieuw hebben nagedacht over de betekenis van verzet.

Download het bestand onderaan deze pagina als pdf of als epub (voor e-reader).