Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
maandag 23 april 2018

Gezocht: portretten Henk Brouwer

Dit najaar exposeert Museum Bronbeek portretten van Henk Brouwer, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een gevangene was van het Japanse interneringskamp Changi in Singapore. Hier maakte Brouwer zo'n driehonderd portretten van zijn medegevangenen. Voor de tentoonstelling, die gaat over Nederlandse krijgsgevangenen in Changi, gezien door de ogen van Brouwer, is het museum op zoek naar deze schilderijen en tekeningen.

Henk Brouwer (1903-1970) werkte als kunstdocent in toenmalig Nederlands-Indië toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. In 1941 sloot hij zich aan bij het leger en na de Japanse machtsovername zat hij gevangen in verschillende kampen, waaronder Changi. Daar schilderde en tekende Brouwer zijn medegevangenen. Ook legde hij het kampleven vast in schetsen, tekeningen en schilderijen.

Na de oorlog woonde Brouwer in Nederland, Australië en Zuid-Afrika. Zijn portretten en andere kunstwerken zijn dan ook over de hele wereld verspreid. Voor een expositie dit najaar probeert Museum Bronbeek zoveel mogelijk schilderijen en tekeningen van Brouwer te verzamelen.

Heeft u een werk van Brouwer of heeft u informatie over een portret of ander werk? Neem dan contact op met de organisatie van de tentoonstelling via henkbrouwerchangi.com.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.